• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Кики - специалист
Здравейте
Трябва ми малко разяснение относно SSD реле.
Трябва ми едно изпълнение с такова реле но до сега съм използвал само такива с управляващо напрежение 230VAC или 3-24VDC, a комутираното напрежение 230VАС.
Сега обаче в задачата трябва да се включи такова със следните параметри: управляващо 3-24VDC но комутираното да е 17-21VАС. За съжаление всички които намирам са за комутирано 48-400VАС или 24-230 VАС. И тук идва питанката ми: ще работи ли коректно такова реле под паспортните стойности на комутираното напрежение? и също така ще работи ли надеждно дълго време ( с години) в режим включване-изключване през половин секунда? товар максимален 15А, номинален 3-6А като в по-голямата част от времето е дори без товар.
Накратко трябва да осигуря мигаща шинка за една апаратура, дори 2бр такива шинки което смятам да направя с трифазно такова реле, или с две монофазни но с едно управление.
Моля за насоки и идеи!
ivanovbg - майстор
Другия вариант е да ползваш семистори щом ще е за променлив ток.
hidrazin - майстор
пон дек 16, 2024 2:24 pmКики написа:
И тук идва питанката ми: ще работи ли коректно такова реле под паспортните стойности на комутираното напрежение?
Не.
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
пон дек 16, 2024 3:19 pmivanovbg написа:
Другия вариант е да ползваш семистори щом ще е за променлив ток.
Работеща идея, имам едни мигащи светлини, дето съм ги правил като ученик, схемата е с К155ЛА3 и симистори, трябва обаче и по един драйверен транзистор.
Кики - специалист
Благодаря на всички отзовали се!
Явно ще се търси решение със семистори, или такова SSD отговарящо на параметрите, което за сега е трудно.
batkoce - специалист
Този тип релета са известни като SSR - солид стейт реле. Представляват симистор, управляван от специализиран оптрон.
Ползвал съм такива в промишлени условия, да комутират напрежения около 24 волта. Сработваха на интервал от няколко секунди. Машината работи около 10 години и беше заменена от друга, без да е имала електрически повреди през този период. Товарите бяха парчета кантал, които се нагряваха с кратък импулс. Бяха четири броя в машината. Напреженията може и да са били малко под 24 волта, но чак до 17 волта предполагам не са падали.
Солид стейт релетата бяха със зеро-крос функция...
hidrazin - майстор
пон дек 16, 2024 2:24 pmКики написа:
...но комутираното да е 17-21VАС...
Добре де, от къде го извади това 17-21VАС ?
Онези "шинки" дето мигат на колко работят? - AC, DC, колко волта?
Абстрахирай се дето казах ония SSR че няма да работят и пробвай с някое което е за 24-230 VАС
Ти да не мислиш че има кой-знае какво в едно SSR? Всичко вътре е с дискретни елементи.
Един чип от сорта на MOC3021 и един симистор + няколко резистора и ...
Бях писал преди няма и месец. И клип сложих - ЦЪК
Проблема идва че при ниско АС напрежение на товара, схемата не може да осигури достатъчен ток/напрежение за отпушване на симистора дето е в SSR-а.
Просто трябва да се променят стойностите на 1-2 резистора и ще включва дори и при 12VAC ... :)
Ето примерна схема. И работеща!

Прикачен файл:
SSR.jpg
SSR.jpg (80.65 KиБ) Видяна 706 пъти

Само трябва да се променят стойностите на R2 и R3 и ще работи дори на 17VAC
Примерно и двата резистора да станат по 100 ома...
Успех!
Кики - специалист
Тези шинки са 20VAC, чакащи за мигаща светлинна сигнализация. Захранването им е трансформаторно и се получава пад до към 17-18 волта при натоварване. Особеното е че според това колко сигнала ще излязат включва различен брой лампи по 0,05А, като в някои случаи може да работят едновременно и 200 лампи, случаите с такава едновременност са рядкост но не трябва да се изключат като вероятност. Вариативноста на товара е голяма, дори в повечето случаи е Нула, но шинката си дежури в готовност. Оригинално е направено с едни ГДР живачни мигалки, добри са и много хитро направени, но взеха да сдават багажа та замислям вариант за подмяна и ми мина идеята за твърдотелно реле/та, вариант с тракащо обикновено реле е нулев.
Благодаря за оказаната помощ! помагал си ми и друг път та водката се трупа, я не забравям. Благодаря и на другите колеги!
hidrazin - майстор
пон дек 16, 2024 10:44 pmКики написа:
Тези шинки са 20VAC, чакащи за мигаща светлинна сигнализация. Захранването им е трансформаторно и се получава пад до към 17-18 волта при натоварване.
Оригинално е направено с едни ГДР живачни мигалки, добри са и много хитро направени, но взеха да сдават багажа та замислям вариант за подмяна ...
Изключително много ме заинтригува.
Тези живачни мигалки да не са две на на един диск (май беше от гетинакс или текстолит) дето се "клати" в две посоки?
И живака е две доста дебели, стъклени ампули? :shock:
Може и на лични. Наистина ще ми е доста интересно и забавно.
пон дек 16, 2024 10:44 pmКики написа:
Благодаря за оказаната помощ! помагал си ми и друг път та водката се трупа, я не забравям.
Ооооо... Това го знам. Ако си събера обещаната водка, с нея ще напълня гребен канал между Казанлък и Стара Загора.
Има-няма към 30 километра... гребен канал. :-D
P.S. Помагам на хора които заслужават.
Днес, след десетилетия "демокрация" такива-та са почти изчезнали... :sad:
Кики - специалист
Да, точно такава е мигалката, пратих ти я на лични.
А гребния канал с водка може да се осъществи като се напълни язовир Копринка, и от там без да минаваме през ВЕЦ-а директно до Стара Загора, ма кой ще го пълни!
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за SSD реле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: