• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте, ще си правя ремонт на таванското помещение. Имам изкаран кабел 2.5кв. Идеята е да има бойлер 2kw и климатик, като когато се включва бойлера, ще спирам климатика. Какъв трябва да е бушона в главното табло на входа 20А или 25А., и след това мисля да си сложа едно табло на тавана с един АП 6А или 10А за осветление и един 16А или 20А за контакти, и трябва ли на тези двата АП да им сложа един главен. Ще съм благодарен за вашите мнения, преди да съм се захванал с ремонта.
sts - специалист
aleksandrov13 бойлер и климатик да са на отделни т.к.
Разглеждам случая с трипроводна елинсталация след
като се прави ремонт на помещението.
Главен АП - 25 А
Контакти - 16А
Бойлер - комбинирана ДТЗ 16А
Климатик - 10А
Осветление - 6А
Едно табло за осем предпазителя ще свърши работа.
Baлepu - специалист
Ако така го направи, би могъл да си пуска климатика и бойлера едновременно. Та и осветлението. Не казвам, че задължително ще се запали, но е доста на кантар. Лично не бих препоръчал повече от 20А за "главен". Принципно се препоръчва 16А на 2,5мм². Ако го направи така (с 16А), дори и да включи по грешка бойлера и климата заедно, въпросният ще излючи своевременно, предпазвайки кабела от запалване.
prasse - специалист
Точно С20А за "главен". 2,5 кв.мм. няма да се запали никога при това положение (все пак, абсолютно вярно е, че 16А е най-благоприятно за това сечение).
Трябваше да поискаш да ти пуснат едни 4 квадрата, ама...

Задължително трипроводна инсталация в помещението. ДТЗ за контакти и бойлер - задължително! (в къщи имам дори на климатиците, по стечение на обстоятелствата...)... Препоръчвам и за осветлението!

Тъй:
На входа на етажното табло (на тавана) - отново С20А, тук в ролята повече на входен прекъсвач за етажа.

Не си уточнил с колко проводника ти е 2,5кв кабелът до етажа. Каква ти е инсталацията, въобще? Ако е с три проводника - добре. Ако е с два - задължително правиш разделяне на PEN-проводника на входа на таблото. PEN-проводникът се свързва директно на защитния клеморед (шина) и оттам се разделя с мост към клемореда на работната неутрала - N.

За бойлера - 3x2,5кв + Комбиниран предпазител АП + ДТЗ B16/1+N/30mA/тип AC (чувствителност към променлив ток), Без закъснение, 6кА (или 10кА), Електромеханична

За контактите - 3x2,5кв + Комбиниран предпазител АП + ДТЗ B16/1+N/30mA/тип A (чувствителност към импулсен ток с постоянна съставка), Без закъснение, 6кА (или 10кА), Електромеханична

Ако искаш да имаш пълна селективност на изключване при къси съединения, ще трябва горните стойности да бъдат В13!!! Но за битова инсталация, селективността е по изрично желание (задание) на Клиента...

За осветлението - 2x1(1,5)кв., С6 (при условие, че не искаш ДТЗ и за там, иначе 3х...)

За климатика - 3х1,5 (3х2,5)кв., В10 или В13 (да речем - без ДТЗ)
Baлepu - специалист
нед сеп 21, 2025 10:11 amaleksandrov13 написа:
Имам изкаран кабел 2.5кв.
Не е уточнено от къде е изкаран. Вероятно е от най-близкия контакт/разклонителна кутия. Ако там предпазителят е 16А, "главният" за таванското няма логика да е по-голям.
пон сеп 22, 2025 7:22 amBaлepu написа:
Не е уточнено от къде е изкаран. Вероятно е от най-близкия контакт/разклонителна кутия. Ако там предпазителят е 16А, "главният" за таванското няма логика да е по-голям.
От главното табло на входа, на отделен бушон, само за тавана и е сложен 10А.
hidrazin - майстор
пон сеп 22, 2025 8:41 amaleksandrov13 написа:
Колко етажа е тоя вход?
Към кой електромер е свързан тоя бушон 10А от който се захранва тавана?
:partyman:
prasse - специалист
пон сеп 22, 2025 7:22 amBaлepu написа:
Все още не си уточнил с колко проводника е този кабел.
пон сеп 22, 2025 8:55 amhidrazin написа:
Колко етажа е тоя вход?
Към кой електромер е свързан тоя бушон 10А от който се захранва тавана?
:partyman:
3 етажа, имам 3 фазен ток към апартамента, съответно 3 бушона по 63А и един за тавана, на който е сложен 10А бушон, кабела е двужилен 2.5. Предполагам този 10А, може да го заменя с 20А или 25А.
mika - специалист
От главното табло в повечето случаи кабелите вървят в тръби. Ако е така, бих изтеглил две жила ПВ-А2 6.0 мм2.
  • 1
  • 2

Тема "Инсталация на таванска стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: