Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Baлepu - специалист
съб окт 11, 2025 10:19 amLutchezar написа:
Идиотска идея, но ако няма кой с какво да търси и мери...
Не съм съгласен. Много добра идея. Все пак трябва да се направи внимателно. С проводник поне 2,5мм² свързан добре към нулата, оголен малко в другия край, първо рязко да се драсне по вратата. Ако няма сериозна искра (гръм), да се повтори пак внимателно още няколко пъти. Идеята е да се оцени искрата - съвсем слаба ... силна.
Ако е сериозно офазяването и падне бушон - окей. Ще стане ясно кой е офазяващия токов кръг. Дори и у комшия да е. Като му го повтори няколко пъти и оня ще изреве.
Във всички случай тази гимнастика е за предпочитане, пред опасността да загине човек, неволно докоснал се до вратата.
Това е метална врата?
LazarGanev - "Велик майстор"
Волтметрите свършиха ли, че с драскане да се мери напрежението? :-D
Baлepu - специалист
Драскането е за установяване на ток и евентуално бутане на АП с цел установяване на токов кръг. Да, "леко вандалско" е, но е за предпочитане по спешност пред нищо.
ESPACE - майстор
Никакво АП няма да падне. Някой апартамент е останал без нула и взема такава от арматурата на блока, а вратата има галванична връзка с нея. Да дебне когато се офази вратата да сваля главните предпазители своя и на комшиите наред и да гледа кога ще изчезне. Или да разпита комшиите на кой му се променя светлината на лампите. Макар че с тия ЛЕД сега може и да не е разбрал.
Baлepu - специалист
Възможно е, да е така, но не единственият вариант. Аз лично даже не бих заложил на него. При цели 230V заради прекъсната нула, не би трябвало нищо да работи на този токов кръг.

Тема "Офазена входна врата на панелен апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: