Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
prasse - специалист
нед окт 26, 2025 8:33 pmhidrazin написа:
Грешка някаква тука за това в червеното. Я го сметни...
Абсолютна грешка! Но не е моя, само съм преписвал безогледно от техническите данни на производителя. Пък там било даже 220/380 8-[

Приложение
За неподвижно полагане в осветителни мрежи или силови инсталации на жилища и сгради.
Технически данни
• произведен съгласно техническа спецификация на Гамакабел ТС 01-08-15Б
• номинално напрежение Uo/U: 220 / 380 V
• изпитвателно напрежение : 2 kV
• максимална температура на нагряване на токопроводимите жила : + 70 °С
• максимална температура на нагряване на токопроводимите жила в режим на късо съединение за 5 s :
+160 °С
• експлоатация при температура на околната среда: - 30 °С до +50 °С
• монтаж при минимална температура : - 5 °С
• минимален радиус на огъване при монтаж : 10D (D - размер на тясната страна на проводника)
• поведение при горене - устойчив на въздействието на пламък по БДС IEC 60332-1
• цвят на външната обвивка - сив, бял или черен
Конструкция на кабела
• медни токопроводими жила клас 1 по БДС IEC 60228
• изолация: PVC пластификат марка ТИ по БДС HD 21.1
• обвивка: PVC пластификат марка ТМ1 по БДС HD 21.1
• паралелно положени жила - плосък
Цвят на изолацията на жилата
• двужилни - черен, син
• трижилни - черен, син, кафяв или жълто-зелен, син, кафяв

...

Ми дай да видим какво правят в "развитите" страни - например САЩ.
Малиии... #-o Ужас!
Имах предвид "развитите" страни, не САЩ... Япония, Швеция, Саудитска Арабия... :partyman:
hidrazin - майстор
нед окт 26, 2025 9:02 pmprasse написа:
Абсолютна грешка! Но не е моя, само съм преписвал безогледно от техническите данни на производителя. Пък там било даже 220/380 8-[
Явно не си преписвал от там а от ония ... да не казвам какви Филкаб...

Изображение

Иначе когато изтеглиш спецификацията, там пише друго - ЦЪЪЪК

:partyman:
P.S.
И тъй както виждам си "твърд" противник на проводника ПВВ-МБ1 ...
Би ли ни уведомил когато му отнемат стандарта за производство и продажба, когато го забранят в наредби, закони, когато масово започне да се топи в мазилките и да "гърми"... :)

Полаган е от десетилетия, още се влага в проекти, и без проекти и така ще е близките години (да не кажа десетилетия).
Проектантите спазват законовите разпоредби и наредбите и носят отговорност.
Монтажниците полагат КАКВОТО им доставят и не е тяхна работа да мислят... Фрещензи? :)
prasse - специалист
нед окт 26, 2025 10:05 pmhidrazin написа:
И тъй както виждам си "твърд" противник на проводника ПВВ-МБ1 ...
Е, чак пък "твърд" противник... Най не съм съгласен с директното полагане в мазилка, въобще на какъвто и да било кабел.
hidrazin - майстор
нед окт 26, 2025 10:51 pmprasse написа:
Най не съм съгласен с директното полагане в мазилка, въобще на какъвто и да било кабел.
Колко пъти ти се е наложило да сменяш кабел (или проводници) положени в гофре замазано в стена?
Щото са "гръмнали" или са се стопили? :)
prasse - специалист
В гофре, засега не!
Само замазан мостов (почернял проводник по цялата дължина и зеленясали усукани връзки в кутията) с къртене на мазилката.
Въобще, избягвам да се занимавам с подобни глупости...
hidrazin - майстор
нед окт 26, 2025 11:17 pmprasse написа:
Само замазан мостов (почернял проводник по цялата дължина и зеленясали усукани връзки в кутията) с къртене на мазилката.
Почернял по цялата дължина от ... какво? И какви бяха симптомите? :?
Спайкте (усуканите връзки) ги мраза заради човешкия фактор.
Но за да са "зеленясали" трябват и други условия - влага, солен въздух, въздух с аерозоли от киселинен или поне основен характер.
То на това и клема WAGO ще се предаде. И напълно нормално. Тя не е херметична! И не и е това работата...

Относно разните ПластаМастови гофрета замазани в стена или положени зад КАРТОН...
Ако се стигне до стопяване на изолацията на кабел/проводник ... то се стопява и ТЪПОТО ПластаМастово гофре.
Всичкото става едно залепнало ла...й...но и ... пак къртиш по цялото трасе.

А колко е "изгодно" да пускаш ПластаМастови гофрета ... оставям сам да прецениш. :)
P.S. Наредбите/законите са само основа, както и обучението (дето днес го няма НИКАКВО). Въпреки че на даскалите вдигнаха заплатите най-много.
Нататък самообучението,практиката и ... Физиката. Трябва да "усещаш" как се случват нещата... :)
Който разбрал - разбрал... И нататък Мара с гащите... :-D
mika - специалист
съб окт 25, 2025 7:31 pmmika написа:
Но това, че жилата не са усукани а вървят паралелно определено не е добре - могат да се топят без да стане късо съединение.
Може ли някакъв линк към наредба/закон/кодекс/национален код... или какъвто и да е документ?
Който визира че една от функциите на кабел с усукани жила е да направи късо когато се топи изолацията му.
Не съм попадал на такъв документ, това е лично мое мнение.
Baлepu - специалист
prasse, би ли споделил какво работиш? Имам чувството, че си учител?

Тема "Кабел за нова инсталация на ново строителство с частичен гипсокартон по тавана само ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: