Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Кой ще избега.....той ли бре? Ще скине синджира и пак ще хапе.
:-D
П. Петков - специалист

Всичко друго е глупаво и напразно дърляне между щъкащи насам–натам,
микроскопични Браунови частици!

Толерантност в епистоларната комуникация преди всичко!!!

Доста встрани от темата:
Част от кореспонденцията с колега, който преди време беше ръководител катедра в Електрофакултета в МЕИ–то:

https://dox.abv.bg/download?id=20f2e942c9#

"Както е известно, есенес, бедните ходят на море, а богатите правят лютеница. Изгоря ми чушкопекът! Този, който ги произвежда, хабер си няма от повърхностно натоварване на "кантала" и го е направил с тънък проводник, който се сплавява с перлита, ползван за изолация. Ремонтирах го! Ама го изчислявах по каноните.
Данчо, не знам дали в МЕИ–то се учи все още "Електротермия и електрозаваряване", която нявга ни преподаваше Ковачев."

"Електротермия и електрозаваряване” вече не се учи, а по-лошото е, че катедрата е пред фалит. Съставът е 6 човека. Обучението е отчайващо и всичко е моделиране и симулации на процесите. Нито един не би могъл на практика да направи реална електрическа схема, а камо ли да успее да измери нещо с осцилограф."

Тъжно!
mika - специалист
ср ное 12, 2025 4:43 pmП. Петков написа:
Доста встрани от темата:
Част от кореспонденцията с колега, който преди време беше ръководител катедра в Електрофакултета в МЕИ–то:

https://dox.abv.bg/download?id=20f2e942c9#
Прочетох с интерес вашите ИЗЧИСЛЕНИЯ ЗА РЕМОНТ НА НАГРЕВАТЕЛ ЗА ТРОЕН ЧУШКОПЕК
Доколкото съм запознат, живота на този вид нагреватели е пряко свързан с техния диаметър и повърхностно натоварване.
Вие сте получил нагревател с диаметър 0,9 мм, дължина 14,16 м и повърхностно натоварване 4 W/cm2.
Без да съм специалист, с много по-прости изчисления стигнах до следния резултат:
Кантал А1, диаметър 1,1 мм, дължина 21,6 м, повърхностно натоварване - 2 W/cm2.
Дължината и диаметъра на нагревателя са съобразени с каналa на муфела - 5 мм ширина и 4712 мм дължина.
П. Петков - специалист
За такъв вид нагревател повърхностното натоварване нрмално е един ват на квадратен сантиметър, но наличният проводник беше 0,9мм, така че сметките са по–скоро проверочни. От друга страна изчислителен диаметър 1,8мм ще доведе до много дълга, неразтеглена спирала, което ще затрудни навиването, а диаметърът на дорника трябва да се увеличи, заради ограничението в дължината на муфелната спирала.
Сметките не са сложни и при кръгъл проводник и известни начални условия всеки може да си изведе формулите сам.

Тема "Параметри на автоматичен прекъсва ELMARK." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: