• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
valentino76bs - майстор
съб фев 21, 2026 4:58 pmESPACE написа:
съб фев 21, 2026 1:20 pmvalentino76bs написа:
Гледах една подобна на тази но нямаше нищо в раменете и с двужилен кабел до всяко рамо .Като стигне до края и спира.Никакви изклчюватели няма.
Toва че кабела е двужилен не значи, че няма изключватели. Схемата се реализира с диоди паралелно на контактите.
Имам в предвид в раменете не видях нищо.Диодите къде са вътре в моторите ли някъде?
Щото там освен мотор на 24v и червяци нищо не видях.
Как става изключването при достигане на позиция освен по ток?
ESPACE - майстор
Има логика управлението да е по ток, защото ако срещне препятствие, например кола да не натиска до откат.
Аз имах предвид, че това че захранването е двупроводно не е гаранция за липса на изключватели.
kozl - майстор
Последно се занимавах с плъзгащи врати. При тях има защита по ток, която спира двигателя, примерно ако задържа с лека сила вратата. Но има и датчици за край на движението.
Това което открих при тях е, че при обучението се запомня времето на движение и така вратата при наближаване на датчиците намялява скоростта си. Да обаче ако е тръгнала от крайно положение. Ако е тръгне от друго положение няма намалена скорост и от инерцията вратата подминава датчика за крайно положение с няколко сантиметра и примерно дрън в предпазния буфер.

На подобна двукрила врата с Хьормански телескопи съм пробвал да задържа вратата при затваряне и мотора спира също и вратата се отваря.
Обаче не съм се сетил да я задържа в обратната посока (отваряне).
Но силата на задържене е яка и ако подбере некое возило ще има повече щета.
Дали има крайни позиционери в телескопите нямам идея. Миналата година завършихме обект с врати с телескопи Бенинка и хем бях там като ги настройваха, но имах други задачи и въпреки любопитството ми не успях да надникна какво правиха. В затворено положение вратите леко натискат ограничителния буфер. В отворено не натискат оградата до тях :? Тези врати не се сетих да ги пробвам на какво усилие спират движението си.

Логически автоматите, които имат защита по ток, могат да работят без крайни датчици, като спират в буферите за крайно положение, където ще се задейства защита по ток, но настройките трябва да позволяват да се избере реакция "стоп в очакване", а не примерно връщане в обратна посока.
Обаче
съб фев 14, 2026 2:34 pmfashion_m написа:
Здравейте. Вратата към двора ми се задвижва от автомати Marantec Comfort 515, с контролен модул X.51. Извън гаранция са. Десния автомат като стигне до крайно отворено или крайно затворено положение моторът не спира, а или напъва в блокирано състояние и се мъчи, или върти цялото бутало и се опитва да извива пантата на вратата.
Моторът не спира :? Къде е защитата по претоварване :? И дали има такава или е повредена :? Аз не допускам, че няма защита от претоварване :roll: Приемам, че е повредена. Също мисля че има и позиционери. Дали са крайни или е един, принципно нещо като брояч на движение :?

Отвосно ДУ (дистанционното управление). От опит с такива за бариера - в началото работеха без допълнителна антена, като приемника даже е затворен в ламаринената кутия на бариерата. След години се наложи извеждане на външна антена - обикновена жица и в момента ДУ хващат от няколко метра. Другият проблем е промяна в честотата на приемник и предаватели (ключове). Донастройвал съм честотата със диалектрична отвертка въртейки променлив кондензатор, защото има такъв и в приемника и във ключовете.
Но Хьорманското ДУ няма такъв кондензатор, а с годините и при него дистанцията на реакция се скъсява.
zz_stefanov - майстор
Козл, много точно го казваш.
Да те допълня, при различните модели и марки е реализирано различно. Трябва да се коментира конкретния модел от човек който се е ровил точно в него. Останалото е чесане на езици.
MamaMy - майстор
Имам познат който работи в Китай в "завод" произвеждащ модули за врати. По-точно само електрониката. Произвеждали са и за Хьорман. Каза, че има доста сериозно програмиране. Освен защитите за радио-управлението, има защити от защипване, от претоварване и всякакви други простотии. Защитата от защипване не действа в целия обхват на механизма. Тя е тази която връща движението при усилие. Има крайни позиции по-ранни от тези на механиката. Ако усилието на задържане е извън диапазона на защитата от защипване, вдига грешка за претоварване. Доколкото знам не всеки механизъм според вида има хоум позишън сензор и брояч на стъпките на мотора. Най-простите са с обикновен постояннотоков мотор на оста на който е закачен магнит. Така следят брой стъпки и обороти и следят тока на консумация. Те обаче не са много добри за нас защото често се разкалибрират от токови удари и се налага задаване на крайните позиции на ново. Имали общо 30-тина различни модела като основни видове и поне по 2-3 под модела като разновидности. Софтуера е така разработен, че да е почти универсален. Аз самия почти не съм се ръчкал в такива простотии след един доста разочароващ проект за собствено производство.
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с електрическа врата Marantec" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: