• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
KonstantinGret - напреднал
ср фев 25, 2026 9:43 amhidrazin написа:
ср фев 25, 2026 8:42 amKonstantinGret написа:
WAGO не е ли "Твърда връзка" ?
WAGO определено Е твърда връзка. И даже е "по-твърда" връзка от онова което продават като твърда връзка.
WAGO 222 е добре стига да е оригинална че на тях има много ментета.
Слагай напълно спокойно.
:partyman:
Уж! трябва да е ... А слагате ли малко изолирбанд за всеки случай ?

Искам да попитам каква разклонителна кутия бихте ми предложили да може да събере 3х4,5мм2 захранващ кабел + CBT 3x2,5mm2 + 3х1,5mm. Свързани с WAGO клеми. За шкаф в кухня. Зная че в кутията пише колко проводника събира безопасно, но бих искал да чуя вашето мнение. Имам кутия 100х100х38мм, не знам дали ще има място за ВАГОто и проводниците да имат място спокойно да си живеят вътре? Гледам да се направи възможно най компактно.
kozl - майстор
Оказва се, че "твърдото" е разтегливо понятие :?
В електрото е прието твърда да се нарича връзка, която не е предназначена за употреба чрез куплунги (контакти+щепсели), позволяващи улеснена употреба на преместваеми уреди.

Ваго-то е пружинна клема. Натискът е от пружинна пластина. А Ваго-то с палеца е некакъв мелез м-у "твърда" и "мека" връзка. Щото има и други пружинни клеми, които само пъхаш и като свинска опашка - ваденето не става.
Болтовата връзка е по-твърда, но се случва да се саморазхлабва.
Кое е по-добро болт или пружина :? :? :? :? :?
Пружината и тя си губи пружинното действие.
Болтовете се дозатягат, клемите се подменят, обаче става по-лесно ако има по-лесен достъп до разклонителните кутии :roll:
hidrazin - майстор
ср фев 25, 2026 9:50 amKonstantinGret написа:
А слагате ли малко изолирбанд за всеки случай ?
Не!
100х100х38мм е предостатъчна за ТРИ тройни WAGO клеми и три трижилни кабела.
Тези три кабела заедно с клемите спокойно се събират и в нормална, кръгла конзолна кутия.
batkoce - специалист
ср фев 25, 2026 8:46 amKonstantinGret написа:
Какво мислите за ваго 222 за 3х4мм2 + 2,5мм2 + 1,5мм
Не мога да кажа нищо специално за Ваго 222. Нямам натрупан опит. Не се занимавам постоянно с инсталаторска дейност и не употребявам големи количества подобни клеми.
Преди малко употребих две или три Ваго 221 за да добавя един датчик към работеща машина. Спестяват време. Ползвал съм такива клеми и за силови вериги. Спомням си за поне три машини с мощност до 12 - 15 киловата, които съм захранвал с Ваго 221 и те работят и сега. Спомням си, че преди съм употребявал и ваго 221, но са били малко на брой и вероятно не са били в силови вериги...
hidrazin - майстор
3х4,5мм2 захранващ кабел
Я чакай малко, какъв в тоя кабел 4,5 mm² ???
Ако кабела ти е с "твърди" , едножични жила то препоръчвам клемите да са WAGO 221-613 които са до 6 mm²
Щото WAGO 222-413 (от сивите) стават за 4mm² ама ако проводниците са с "меки" жила.
gogo7777 - майстор
От пост на пост ще стигнем до истината за абсолютния шампион Цар Спайк. Няма кой да го бие в дисциплината едножични проводници завряни в конзолна кутия повече от 100 години. Има достойни подгласници, но те се броят на пръсти. Аутсайдера с късите гащета ВАГО н'ем кой си номер разчита единствено на съдийска подкрепа за да се класира по-нагоре ама на тоя етап няма как. :)

:drinkers:
mika - специалист
А слагате ли малко изолирбанд за всеки случай ?
Не.
Искам да попитам каква разклонителна кутия бихте ми предложили да може да събере 3х4,5мм2 захранващ кабел + CBT 3x2,5mm2 + 3х1,5mm.
Захранващият кабел 3х4,0 мм2 трябва да излиза от стената в конзолна кутия. Тогава не е необходима разклонителна кутия.
За какво ще ползвате СВТ 3х2,5 мм2?
kozl - майстор
Нашата фурна и плот котлони съм свързал с Бабо клема, бакелитова от време оно.
Вече над 20 години. 2 пъти вадя фурната за ремонти (писал съм във форума) и понеже клемата е на неудобно място и получавам гърч от кофти поза при откачане/закачане на клемата.
Та :? дали при следващ ремонт на фурна или котлони да я Вагосам тая свръзка :-D
hidrazin - майстор
ср фев 25, 2026 5:44 pmkozl написа:
... дали при следващ ремонт на фурна или котлони да я Вагосам тая свръзка ...
Много правилно хрумване...
От малкото печки/фурни (едва ли повече от 15-20) за последните 10-тина години дето съм вагосал нямам нито едно оплакване.
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Връзване на котлони и печка за вграждане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: