• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
"И" че някои толкова си могат...
Като нямаш дори контролно китайче нямаш право да джафкаш.
Някой тюфлек (като Сано фазомера) си наплюничл пръста, показал го през прозореца и решил че тоя месец сметката му е надписана. :lol:
С контролното китайче ще можеш поне да кажеш "Тоя месец сметката ми е в повече с приблизително ХХХ kWh.".
Ма засега от крякащите няма нито един такъв...
:partyman:
MamaMy - майстор
Явно са видели разлика между консумацията предната година и тази, а те са много мнителни. Не ги итересува дали има промяна в обстоятелствата. За тях всички без изключение сме крадци. По тази причина винаги когато могат ни удрят по джоба. Плащаме и загубите от калпави трасета и кражбите в тъмнозелените райони и за поредна година отчитат свръх печалби. Реално крадците са повечето техни хора. Служители които срещу някой лев манипулират устройства и подменят електромери. И какво от това, че ги хванах директно в крачка 4-5пъти на различни адреси. Те са доста плиткоумни за да се сетят, че аз може да имам повече от един адрес и не е задължително всичко да е на мое име. Поне да разнообразят номерата малко че много се повтарят. Дребни душици. Мижитурки.
hidrazin - майстор
О, това с кражбите и формиране цената на ел.енергията е съвсем друга бира.
Масово тук и в Интернет пространството се говори за надписани сметки, манипулирани от ОПЕРАТОРА електромери...
Реално за толкова години съм виждал десетки кражби на електроенергия.
Ама електромери бъркащи в полза на оператора - само веднъж.
И то ставаше дума за реактивна енергия. Когато измерването е около нулата бъркаха в кой квадрант да метнат реактивната.
Реално финансовата изгода за оператора беше ... къде никаква. :)

И не подценявай кражбите! Въобще не са малко и май днешно време най-много се краде не от тъмнозелените а от белите.
Ако ти си някое ЕРП и масово те крадат, как би постъпил?
P.S.Спомням си за фрапиращ случай. Голям, квалитетен СПА хотел в известен курорт с "двойно захранване" от трафото.
И така няколко години.
Другото беше голям куриоз и не много в темата.
МОЛ „Галерия“ си бяха включили 400W прожектори и коледната украса към ... уличното осветление на Стара Загора. :-D
ЦЪЪЪК
Baлepu - специалист
Как стои въпросът:
Следиш си показанията периодично. В някакъв момент забелязваш рязко неочаквано покачване. Елементарно е да си направиш засичане. Изключваш всички консуматори и включваш някакъв известен (да речем печка). Евентуално измерваш напрежението и тока. При констатиране на очевидно отклонение какво би могъл да направиш? Дали няма начин това да се документира, така че да има тежест в съда? Със свидетели. В присъствието на представители на ЕРП-то, полиция (това си е хващане на крадец на местопрестъплението). Честно казано - не вярвам. Може би при видео заснето от журналист и пуснато в медиите, ще сменят електромера и ще кажат "ми развалил се е вчера". А като хванат някого в кражба, начисляват максимално възможната му консумация години назад.
hidrazin - майстор
пет апр 03, 2026 10:04 pmBaлepu написа:
Как стои въпросът:
Следиш си показанията периодично. В някакъв момент забелязваш рязко неочаквано покачване.
Не е точно така. Не гледаш покачването на консумацията щото това означава че повече си консумирал. :)
Гледаш РАЗЛИКАТА в отчетените kWh ...
Май ще се наложи да обяснявам по ... най-разбираемия начин.
1.На входа на твоето табло след главния бАшон си слагаш някакъв контролен електромер, еднотарифен и евтин.
2.По фактурата/бележката гледаш кога те засичат. Примерно на всяко 10-то число в полунощ.
3.На въпросния 10-ти полунощ записваш показанията на китайчето, както показанията дневна и нощна на търговския електромер.
4.На следващия 10-ти в полунощ пак правиш същите записвания. После елементарни сметки.
Ново показание за дневна МИНУС старо показание за дневна ти дава дневната в kWh. Същото и с нощната.
Събираш отчетените kWh за дневна и нощна на търговския електромер. Бива да не се различават с повече от 5-10% от тези на китайчето.

5. Е, ако установиш разлика 20-30-50-100% или В ПЪТИ, мое да се реве, както рева Сано фазомера и подобни неграмотници.
Тогава и аз ще повярвам... Ако са достатъчно на брой такива постановки. Да ама няма ни една.
P.S. ЖОКЕР
Законите позволяват да имаш контролен електромер по който да се оспорват показанията на търговския.
При интерес ще обясня как.
И за справка - къде 10-тина години дори ЕСО са ми приемали показанията на КОНТРОЛНИТЕ електромери за валидни и плащанията са правени по тях. :cool:
kozl - майстор
пет апр 03, 2026 7:17 pmlyubohar написа:
А иначе няма как някой съсед да се е включил.Единствения ключ за таблото е у мен.
Освен техниците да са му помогнали.Ще видим следващото засичане дали има голяма разлика в сумата.
Не бъди сигурен само заради това.
То от главното електромерно табло (ГЕТ), кабелите как са прекарани до апартаментите?
Собственик на гараж остана без ток, но не и без сметка :shock:
Оказа се, че към неговия кабел се закачил друг гараж, от който по някое време прекъснали кабелът му.
Но кабелът си е кабел, а сметката мое да се трупа и без кабел :-D
Baлepu - специалист
пет апр 03, 2026 10:42 pmhidrazin написа:
Не е точно така. Не гледаш покачването на консумацията щото това означава че повече си консумирал. :)
Не съм се изразил правилно. Не съм имал предвид моментна консумация, а такава за някакъв кратък период (да речем 3 дни). Идеята ми беше да не се чака излизането на сметката. Приемаме, че за толкова отчитаме по около 30kW/h нови. И в някакъв момент - 60, без да сме увеличавали осезаемо консумацията в последните 3 дни. Правим контролно моментно замерване на консумираната енергия, при някакво характерно натоварване. Идеята е, ако някой е въздействал софтуерно на отчитането (с намерението след някакъв период да си го оправи), да бъде регистрирано на място. Лично не съм много склонен, да вярвам, че някой се занимава да го прави (прецаква отчитането нагоре), но хипотетично го хващаме. Ако се обадим на ЕРП-то, вероятно веднага някой ще го оправи (някак си). Та питах, дали може това да се документира, така че да издържи в съда, като се изненада ЕРП-то :?:
За мен монтирането на контролен електромер, със знанието на ЕРП-то е безпредметно (почти). Най-малкото просто ще се "заобикаля" точно този електромер. В смисъл - точно на него няма да му се прави "нещо".
А за краденето си прав. Знам от първо лице за повече от един случай, че крадат основно хора "с възможности" (не безпарични). Даже знам за един твой градски, че го правеше във Франция. Имаше къща за гости и дърводелска работилница. Беше ми странно как си го позволява, при положение, че за това че беше изкъртил чипа от кофата си за боклук, го бяха оскубали сериозно.
hidrazin - майстор
пон апр 06, 2026 1:42 pmBaлepu написа:
Приемаме, че за толкова отчитаме по около 30kW/h нови. И в някакъв момент - 60, без да сме увеличавали осезаемо консумацията в последните 3 дни.
Дай по-сериозно де... Как ще докажеш че не си увеличил консумацията? :)
Със сигурност и сам се сещаш - с достатъчно точен уред, одобрен, монтиран законно и законно отчетени, валидирани данни.
Та питах, дали може това да се документира, така че да издържи в съда, като се изненада ЕРП-то
И сам се сещаш че в територията България това е почти невъзможно. Да не казвам ХИЧ.
Ноооо... не за всички де. Нали знаеш че в БГ от няколко десетилетия не сме равни?
ЖОКЕР за тези дето са по-равни:
-От над 10 години се "занимавам" с 10 КОНТРОЛНИ електромера. Законни. Сменят се по закон на 5 години с там протоколите му ...
-Та "оператора" ми признава данните от контролните електромери. За какво говоря?
Когато оператора сменя ТЪРГОВСКИТЕ електромери му трябва час за всеки електромер.
За този час му изваждам данните от КОНТРОЛНИТЕ електромери и той ги приема за ВАЛИДНИ и плащанията са по тях. :)
Подобно ще е и ако има РАЗЛИКА в показанията. Ма за толкова години - няма.
За мен монтирането на контролен електромер, със знанието на ЕРП-то е безпредметно (почти).
Не е баш така и ще става все по-зле. Ако нямаш... :)

Темата мое да стане ... доста дълга. Питай...
MamaMy - майстор
Аз ги излових, че са ми сменили електромера тайно с такъв на който вече са навъртени доста киловати напред. И какво от това? Платих си като поп за ток изхарчен от някой друг. Имах снимки на цялото табло преди, след и даже приблизително знаех седмицата когато е станало. Въпреки всичко нищо не можах да направя. Това са игри на районните техници, но са покровителствани от горе. Едва ли е безвъзмездно, но няма доказателства.
hidrazin - майстор
пон апр 06, 2026 10:40 pmMamaMy написа:
Аз ги излових, че са ми сменили електромера тайно с такъв на който вече са навъртени доста киловати напред.
Това е другата "бира".
Аз пък "имах, щото не е мой" обратен инцидент.
Човек с "направен" електромер се притесни че са му го сменили с нов който е О.К.
Да ама НЕ. Новия му електромер се оказа ... също "направен" и отчита няма и 30% от реалното. :lol:

Реално се оказа че ЕРП-тата не спазват закона за подмяна и ПРОВЕРКА на всеки 5 години, щото струва кинти.
Те просто използват принципа от казармата за смяна на чаршафите:
Днес е ден за смяна на чаршафите. Първа рота ги дава на втора рота.
Втора рота ги дава на трета рота. Трета рота ги дава на ... първа рота.
  • 1
  • 2

Тема "Смяна електромер!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: