Да съживя малко темата на колегата. И аз мисля по някакъв начин да си осигуря едно постоянно захранване вилата (понеже имам много често спиране на тока се принудих да си купя ток генератор-не е някакъв китаец, а прилично четиритактово генераторче с двигател на сузуки), като използвам наличната инсталация. Какъв ми е замисъла: да пусна един захранващ кабел от генератора до главното табло, като за целта при отпадане на мрежовото захранване да осигуря такова само за определени консуматори (примерно осветление, хладилник, помпа на камината, тв и май до тук се изчерпва капацитета на ток генератора
) . Първи въпрос който ми изплува в главата е: как ще се разбира генератора с ДТЗ-тата (дали няма да имам лъжливи сработвания) и втори: начин на реализация с умшалтер (цените им са умопомрачителни Товаров прекъсвач с взаим.блок. INS250-100A 3P-668лв.) Ако трябва да реализирам схемата на колегата с контакторите, (при положение че се използват маркови цената отново приближава 600лв.) от схемата до колкото я разчитам правилно се забелязва че в 90% от времето през годината (е зависи от честотата на отпадане на захранването) два от контакторите са постоянно под напрежение, как се отразява това на намотките?