• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petkomz - специалист
hidrazin написа:
Потърси схемата на Whirlpool awg 335. По спомен бяха с такава платка и даже мисля че е тази:
Прикачен файл:
Прикаченият файл 10100.gif вече не е достъпен
:partyman:
Свързах по тази схема и номерът стана! Има плавно стартиране и двата вида зададени обороти. При високите (бутона МС на позиция за 850)- на тахото измерих 3 волта (намаление с 6,25% - обороти около 2625), а при ниските (на позиция 500) - показва 2 волта ( намаление 37,5% - обороти около 1750).
При бавните измереното си беше същото - 0,2 волта и също така има постепенно стартиране. Мисля че тази платка работи на този принцип, поне по това какви шумове издава мотора при работа:
Принципа е с импулсно включване - примерно 2 сек върти, после 4 сек по инерция и т.н.

Прикачен файл

shema s platka.jpg
shema s platka.jpg (36.52 KиБ) Видяна 3257 пъти
petkomz - специалист
Значи -ако приемем че 850 и 500 са оборотите са на центрофугата в пералнята, то имаме намаление с около 2/3 чрез шайбата на барабана, следователно бавните обороти (реалните 300 на мотора) са около 100 на барабана в пералнята. Мога ли с този потенциометър да направя така че да намаля и ниските обороти (има ли риск за мотора), а не само високите или схемата работи само за по-високи обороти. Реално ми трябват не повече от 50 оборота за началото на центрофугирането на меда. А някакви идеи за механично намаляване на оборотите (шайби, зъбни предавки и т.н.), как се изчисляват? Май имаше и писано някъде във форума ама не можах да го намеря!

Прикачен файл

Copy of P2100706.JPG
Copy of P2100706.JPG (104.52 KиБ) Видяна 3236 пъти
hidrazin - майстор
Явно наистина работи на този принцип - включва и изключва мотора като следи напрежението на тахогенератора. От снимката не може да се разбере къде е вързан този тример. Като гледам от даташийта скоростта се определя от напрежението на краче 5. Не съм човъркал много схеми с този чип. Просто не се е налагало да вниквам как работи точно. Нищо не ти пречи да пробваш да завъртиш тримера като предварително си отбележиш с маркер в какво положение е бил.
petkomz - специалист
hidrazin написа:
Нищо не ти пречи да пробваш да завъртиш тримера като предварително си отбележиш с маркер в какво положение е бил.
Аз си мислех още днес да пробвам ама си викам айде първо да попитам да не вземе да цъфне мотора, който между другото е без центробежен прекъсвач така че не би трябвало да има проблем ама де да знаеш...
hidrazin - майстор
Сигурно е без центробежен но сигурно има тахогенератор както писа по-горе. Тахото е по-добро от центробежния с оглед регулиране на оборотите.
Пробвай какво ще стане. Ако няма успех може да се наложи детайлна снимка на платката от страна елементи и страна пътечки, за да видя къде е вързан тримера.
petkomz - специалист
petkomz написа:
А някакви идеи за механично намаляване на оборотите (шайби, зъбни предавки и т.н.), как се изчисляват?
Намерих това:
http://blocklayer.mobi/pulley-belteng.aspx
http://www.shagbarkfarms.com/LmbCalc/V-Belts_F.html
Здравейте имам един въпрос , имам винтоверт на 12 V искам да му премахна копчето и да му сложа тоя контролер http://www.sirius-pcb.com/index.php?mod ... g&show=920 за да регулирам оборотите плавно , ще стане ли и ще мога ли да го захранвам с акумулатор 12 V 40 Ah да не изгори контролера.

Благодаря ви предварително
a_anastassov - специалист
Можеш да използваш този контролер за захранване от 12 В акумулатор, ако винтоверта е с по-малка мощност от 200 Вата и с ток на консумация по-малък от 18 Ампера.
Благодаря ти за бързия отговор мисля че не е повече от 18 ампера защото на него пише 12 ампера
Още веднъж благодаря
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "регулиране оборотите на електродвигател" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: