Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vk - специалист
В някои случаи темите страдат от липса на КОНКРЕТИКА.
Въпросния Щерев, така и не каза колко метра кабел е премерил, колко контакта, колко ключа. На какъв модел ключове и контакти си се спрял. За да може да се направи една елементарна сметка, може да се качи на ексел и да се сметне. Може за 15 минути да се направи изчисление.
Цяла тема, а никаква работа не сме свършили, но това е и по вина на питащия.
imegogo - специалист
така както е зададен въпроса едва ли някой кадърен ел. техник ще се хване давам ви пример защо вече не работя на уговорка
трябваше да подменя инсталацията в един апартамент от мостов кабел към гофре много претенциозни клиенти а сроковете много кратки наложи се да взема човек да ми помага в къртенето плащайки му аз свършихме работата в срок остана да шпакловат и да се монтирам ключовете контактите и осветителните тела и да се свърже таблото обаче клиентите решиха,че остана лесната работа и вече не съм им нужен като прецениха че съм свършил 1/3 от работата и толкова платиха,така като платих на помощника и разхвърлях парите по дни останах с една надница като на общ работник в строителството,така че ако очаквате някой да ви свърши тежката работа за малко пари едва ли ще намерите такъв човек
drastar - специалист
Най трудното е да си създадеш добро име сред клиентите.
После е лесно :
30% - Аванс
45% - При 50% свършена работа(това се уточнява с клиента, за да няма после изненади)
15% - При завършването
10% - След контрола (като мине лабораторията и одобри инсталацията)
всичко това по горе е труд + материали.

И естествено това е у белгийско :-D , но след вече близо 8 години, а от първите 4-5 години имам 8-9 иляди несъбрани и отписани :-D , демек съм пил :drinkers: една студена вода :-D

:partyman:
kamendc - специалист
drastar написа:
30% - Аванс
...
И естествено това е у белгийско :-D
У белгийско може и да е така, но по българско ако дадеш 30% аванс, има голяма вероятност да чакаш първо майстора една седмица докато ги изпие, че чак сетне да дойде да си изработи останалите 70%.
Не искам да обидя майсторското съсловие, има и много точни майстори, но има и такива, на които им викаш така само защото не ги знаеш как точно се казваха (дето беше във вица).
hidrazin - майстор
kamendc написа:
У белгийско може и да е така, но по българско ако дадеш 30% аванс, има голяма вероятност да чакаш първо майстора една седмица докато ги изпие, че чак сетне да дойде да си изработи останалите 70%.
Не искам да обидя майсторското съсловие, има и много точни майстори, но има и такива, на които им викаш така само защото не ги знаеш как точно се казваха (дето беше във вица).
Е да ама да се набутам с материали, да му избича инсталацията, да му я довърша и той да се нанесе, че после да го чакам да си изпие коктейла на някой остров за да се върне някога и да ми плати - няма да стане.
Материалите си ги плаща. После плащане по етапно. Като няма плащане - слагам му яйцата/иглите и си заминавам.
Просто наемайте сериозни хора и с добре направени договори.
:partyman:

Тема "ел. инсталация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: