• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
anton_ss - специалист
Добре ще пробвам така но ми обесни :Може да е термистор - за линеаризация скалата на терморегулатора.? :?:
Justy - майстор
Сплавите, използвани за нагреватели се характеризират с Температурен коефициент на специфично съпротивление. Той се променя при промяна на температурата. Сплавта с постоянен коефициент се нарича Константан. Това изменение на съпротивлението води до скала на регулатора, с различно отстояние на деленията в диапазона. Има редица методи за компенсиране на нелинейността - термисторът е един от тях. Нелинейната скала води и до грешки в сгъстения участък. А котлончето е лабораторно - иска точност :wink:
ELEMENTAL - специалист
Justy забравяш, че изменението на съпротивлението на термистора при промяна на температурата е силно нелинейно (за разлика от металите).
Justy - майстор
Не забравям :) Имат и линеен участък и можем така да оразмерим стойността, че желаният температурен диапазон да попадне в него. Ето пример за температурна корекция с термистор при лабораторен уред http://fett.tu-sofia.bg/et/1995/Statii% ... fluids.pdf
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на нагревател и съпротивление-как и защо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: