Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zmeios - специалист
lenko71 написа:
Тези на сайта са 3.5W и предполагам че са с един светодиод. За такива единични мощни светодиоди обаче съм чувал че много греят, но не съм ползвал.
И да, и не!

Вярно е, че единичен мощен светодиод грее много. Затова и се слагат радиатори. ОБАЧЕ: това "много" е относително понятие и се дефинира като 'толкова много, че да скъсява живота на полупроводниковия преход'. Говорим примерно за стотина и плюс градуса целзий в прехода, което обикновено значи към 60-70 по монтажната алуминиева пластина.

За триватов светодиод това е 'много'.

За халогенка 'много' е примерно 200 градуса!!! Тя си прави 100 и кусур при нормален работен режим и не и пука.

В случая единственото което трябва да те интересува е не дали тялото 'грее' по неговите си критерии, а дали грее достатъчно, за да пламне фибрана. При всички положения, ако една 10-ватова халогенка не подпалва околния стиропор, 3вата светодиод пък НИКОГА не може да го подпали.

Забележи все пак, че пожароопасността не е единствен фактор. Трябва и тялото да се охлажда по начин, предписан от производителя. Именно затова на 3 вата светодиод слагат алуминиева пластина, а на 35 вата халогенка не слагат нищо ;)
ALEXONE™ - специалист
lenko71 написа:
Все още не съм купувал такива лампи (засега си ги правя сам).
Интересно би ли дал напътствия, че и аз съм се замислил за такова осветление. И ме сюрпризираха с 40 лева на фасунга!
barekov1 - специалист
Алекс, какво точно те интересува?
ALEXONE™ - специалист
barekov1 написа:
Алекс, какво точно те интересува?
Унтересуват ме LED крушките ,модела който се вграшда в 12V луничките.Гледах ги в каталог и ми одявиха цена от 40 лева за бр.Вярно, че са енегго спестяващи, но 20 Х 40 лева е самоубииство.
zmeios - специалист
Всъщност нека и аз да се включа в питанията, надявам се че съм по темата!

И на мен скоро ще ми се наложи да правя едно такова осветление, и цената му с фабрични лунички ще излезе безбожна, а и не харесвам какви светодиоди слагат.

Решил съм да си направя свои собствени - те работят на м/у 2 и 3 волта пад на напрежение, имам си източник от който си купувам страхотни cree светодиоди по около 9 лева парчето.

Та въпросът ми е: някой виждал ли е / правил ли е 'самоделки', като е използвал фабрични цокълчета за осветителни тела (т.е. самите лунички), които биха "поели" светодиод като показания на снимката по-долу? (размерите на плочката са, грубо казано, 15 на 15 милиметра)?

Монтажа на 'звездата' към цокълчето няма да е проблем, температурите там не са високи, и с малко епоксидна смола ще стане. Живота на тия светодиоди при около 400-500 милиампера е практически... вечен (или поне е по-дълъг от жизнения цикъл на един капитален ремонт в съвременно жилище ;) )

Прикачен файл

sku_15943_1.jpg
sku_15943_1.jpg (39 KиБ) Видяна 9522 пъти
Spokoiniq - майстор
Zmeios, дай малко повече инфо за тоя диод, имам идея да екпериментирам в един коридор с растер и да заложа нещо подобно в цокъл за "звездно небе" примерно.Има ли възможност да се ползва твоя източник?
zmeios - специалист
Ми какво повече инфо да дам, цъкай Гугъл и търси Cree :) това е производителя.

Източника не е тайна - www.dealextreme.com - там топ модела е по 6 долара и нещо; мисля че има и малко по-ниски модели (те са цяла гама тия светодиоди, според характеристиките след производство ги разпределят на т.нар. бинове, където попадат по сходна цветова температура, ефективност и прочее екстри)

Аз съм си направил такова работно локално осветление (нещо като лампа за четене) с един 3-ватов и съм страхотно доволен. Сега мисля да ги нацвъкам по тавана и в горните плоскости на някои от шкафовете в новата къща.

Схемата на свързване е меко казано доволно проста - един (относително малък) траф, грец, кондензатори, и по един опитно подбран токоопределящ резистор към всяко светодиодче. Слагам и по един обратно разположен 1N4001, ако недай си боже нещо стане, да предпази светодиода. Че е 9 лева все пак, а другото е около 2 стотинки цена на дребно ;)
Spokoiniq - майстор
то е насочено, т.е. няма да ползва рефлектора, но ме интересува колко е широк снопа?
barekov1 - специалист
Вчера на една сергия при един Арменец видях да се продава фенер с 36 светодиода и батерии за 7лв. :-D Сами сметнете колко излиза бройката! Мисля да взема няколко бройки.
Spokoiniq - майстор
Фенерчето е с доста насочени диоди и свети силно в точка и наоколо както дойде, вместо спотче едва ли ще стане, освен ако не "натаралежиш" диодите на нещо полусферично.

Тема "2-3 въпроса за LED лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: