Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
bobykafe - специалист
Елементарни схеми с фоторезистор- бол. 1 транзистор, твоя фоторезистор и още едно резисторче- друго не ти трябва. А вратата не можеш ли да я направиш със скрит датчик? На входната врата имахме такъв- доста си поиграх докато го скрия, ама никога никой не го забеляза.
d3v1ous - специалист
Просто искам да реализирам нещо като уличните лампи, т.е. когато е тъмно лампата светва, еквивалетно в моя случай, когато някой пресече лазера, за момент на детектора му става тъмно и той пуска алармата.
lenko71 - специалист
Поправи ме ако греша ама ти май искаш да свържеш фоторезистора директно към релето, Еми няма да стане така
d3v1ous - специалист
Не, определено смятам да ползвам транзистор или тригер.
ELEMENTAL - специалист
:arrow:

Прикачен файл

screen0002.jpg
R2 =>
http://eshop.bg/eshop3/index.php?url=/eshop3/phps/special_offer.php&get_vars=addord_unfound&get_keys=what
screen0002.jpg (44.96 KиБ) Видяна 4988 пъти
2v6 - майстор
d3v1ous написа:
Здравейте запланувал съм да си направя нещо като аларма за дома, за целта искам да ползвам някакво устройство подобно на фоторезистор, но с обратното действие, т.е. като е осветено да увеличава съпротивлението си.

Идеята е в него да свети лазер, и когато някой пресече лазера съпротивлението да се намали и някакво реле да превключи в режим сирена :)

Въпроса ми е има ли такъв елемент? И ако не, как мога да реализирам това което сам замислил.
По-добре е да се използва инфрачервен светодиод диод (струват стотинки) и отсреща инфрачервен фотодиод.

Какво разстояние искаш да има между "сензора" и "предавателя"?
mitcd - специалист
Може да стане с 2 транзистора и реле.Идеята не е лоша,щото може да се ползва и за големи разтояния 30 м. и по-вече.Не съм виждал ПИР датчик за толкова големи разтояния.Има си предимства,но и не достатък.Например как ще различи дневната светлина или прожектор от тази на лазера.Пък и лазера какъв ще е.Как ще се захранва и т.н.
d3v1ous - специалист
Elemental, благодаря за схемата не изглежда трудна, по - късно може да направя някаква печатна платка и да я реализирам.

Благодаря на всички отзовали се.
negramoten - специалист
http://www.tecnolux.com/index.php?optio ... &Itemid=74

нещо такова ли е целта да се направи? И аз го мисля от известно време.
Милен - майстор
d3v1ous написа:
*** искам да ползвам някакво устройство подобно на фоторезистор, но с обратното действие, т.е. като е осветено да увеличава съпротивлението си.
Въпроса ми е има ли такъв елемент? И ако не, как мога да реализирам това което сам замислил.
Намираш си готово или си правиш фоторелето, като не ти харесва действието му и искаш обратното на това което имаш просто инвертираш изходния сигнал. Ако си на ти с електрониката например с транзистор, логически елементи, а най простия вариант е с реле с превключващи контакти - н.о. и н.з. тогава може да включваш или изключваш нещо си с фоторелето.

Тема "Обратното на фоторезистор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: