Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
petromaniq - специалист
Не си прави експерименти!!!Може да се окаже опасно!!!Защото не говоря за клас на точност,а за шунтиращо съпротивление на уредите>Дигиталния ще е поне 1мОм-колкото е на повечето фазомери(фазоуказатели),дето светват при около 70-110в и то при наличието на добър контакт .При добър контакт и при 12в ще усетиш "тръпка",или в случая както пишат мед. науките-от значение е големината на тока протичащ през човешкото тяло.
Еклектик - специалист
Май изчезна посоката на въпроса. Никъде няма да стъпвам с боси крака. Меря с двата уреда потенциала между нулевата клема на контакта и чешмата и ако има някакво напрежение, ще видя дали не се е разхлабила нулата на таблото. Ами аз колко пъти съм правил верига с ръце между печката и чешмата, досега да съм се изпържил. Просто ме интересуваше откъде дойдоха тези 9 ома и защо изчезват, когато включа бойлерчето в контакта. Ще използвам формулата, която изпрати Милен и тогава ще си направя изводите.
Между другото, бойлерчето е с меки връзки и досега никога не са се нагрявали, ако изключим естествената топлина на връзката откъдето изтича топлата вода.
Милен - майстор
Зарежия таз чешма, на водопровод не може да се разчита за добро заземление. Има сигурно ръждясали за 20 г. резбови връзки уплътнени с калчища, а говориш и за меки връзки. Изобщо откажи се да мериш съпротивления по контактите ти че може да гръмнеш уредите особено руския :lol: Първия ми руски уред го гръмнах по този начин преди 15години се опитах да премеря тока в контакта - резултата беше експлозивен :lol:
Еклектик - специалист
Съгласен съм! Просто ще проверя напрежението след товар и толкоз
Еклектик - специалист
Първо ще пробвам формулата в панелката довечера, а в събота и в къщата в Северна България. Интересно ми е какво ще покаже
petromaniq - специалист
Нулата ти винаги ще има някакъв потенциал спрямо земята,(дори и връзките ти да са Супер)освен ако не я товариш хич.Колкото повече я товариш,толкова повече ще се качва.
Еклектик - специалист
Снощи включих готварската печка на пълна мощност - около 4.3 кВ. Напрежението от 221 волта падна на 217. Делта 4 Zфо - 0,5 ома. Мерих потенциала на всички корпуси хладилник, тостер, печка, пералня спрямо чешмата - 0 волта. Явно заземяващата шина в блока е супер, пък и разстоянието от таблото до контактите не е повече от 10 -15 м. В къщата трябва да правя отделно заземяване и ще се разровя във форума за тази тема.
А до Милен, що се отнася как съм мерил съпротивленията на нулевия проводник до контактите - бях купил 15 м кабел СВТ 4х3 кв за бойлера и понеже на таблото на електромера има един ръждив железен болт, където са вързани нулите, чрез кабела достигнах до контактите. Но сега се сещам , че трябва да сменя металния болт, поне с месингов, и да натегна всимки нули до дупка.
Милен - майстор
Отговарям малко със закъснение :)
Първо от зад на пред. Въпросния ръждив болт направо го махни и си сложи качествена нулева шина. При нея всеки кабел си има отделно винтче и дори да се разхлаби някое то ще е само на една верига, за разлика от болта при него ако се разхлаби или окисли ще пострадат всички вериги.
Предполагам че импеданса Zфо си го изчислил правилно за което трябва да си измерил или изчислил точно а не около, тока на въпросната печка.
Ефективноста на зануляването е осигурена когато въпросния импеданс Zфо е достатъчно малък за да може през въпросния контур да протече такъв ток на еднофазно късо съединение който да предизвика задействане на предпазителя за приетото време 0.2s. Това е спазено когато
Zфо ≤ Uф/kIп Iп номинален ток на предпазителя, Uф=220V.

Което ще рече Zфо ≤ 220/kIп или в твоя случай 0.5≤220/кIп

при стопяеми предпазители до 25А к=7, при 35,50,63А к=10
При автоматични крива B - к=5 крива С - к=10

Ако си със обикновен бушон се получава при к=7 Iп=63А а при к=10 Iп=44A Което ще рече че ефективноста на зануляването ти е осигурена при предпазител до 35А.
Еклектик - специалист
Тъй като често пътувам и аз не отговорих веднага, макар че с едно PSP проверих още в събота форума и пощата си, на места където има безжичен интернет.
Измерих напреженията и на уредите в къщата, кото преди това оправих шината на нулата. След натоварване делтата е между 0,28 и 0,4. Чакам енергото да ми свали електромера на улицата, за да си направя ново табло с автоматични предпазители. Сега ползвам полски, завинтващи се. Не знам кои са по ефективни - тези, чийто ключ пада, или полските аналози на керамичните предпазители с бутон в средата. Според консумацията на уредите едната линия е с 16, другата - 25 А.
Милен - майстор
Чакай малко, ти съвсем я подкара по съкратеното писане. Кво е тва делта за което говориш. ΔU=U1-U2 т.е. пада на напрежение след включване на товара. И колко е ти е товара че мериш толкова малки падове на напрежение. А тия полските бушони са толкова стари че вече може ресурса да им е изтекъл и само да си мислиш че имаш предпазители.

Тема "Потенциал на нулевия проводник спрямо водопровода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: