Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Kalo_Varna написа:
fikata не си прав.
Не знам как ги броиш но не са ти необходими 4-проводника, а колкото и при първата само 3.
Не се правя на интересен,ако визираш мен посочените схеми са подробно описани в учебници по електротехника, които явно не си чел.
Ако можеш да измислиш повече от 3 "безмислени" схеми дай да ги видим!
Varna, сори бате, ама майка ми забрани да отговарям...на..
evil - специалист
:) Тази схема на която фазата и нулата са свързани на мостовете доколкото знам е забранена за използване.Логиката е че технически неграмотния потребител следва идеята "щом не свети значи в нея няма ток" :lol: и може да почне да бърника по фасунката но при тази схема има вариант при който няма да свети а на двете клеми на фасунката ще си има твърда фаза.Именно и за това е задължително и при обикновения и при серийния ключове да прекъсват фазата :)
zz_stefanov - майстор
Kalo_Varna написа:
zz_stefanov написа:
Junak написа:
А тука кво прайм :)
Това не трябва да го прайм никога, щото гърми в ключовете :)
Няма да гръмне нищо! Втората схема също е работеща. Има 3 схеми на свързване на два дивиаторни ключа. Но малко хора ги знаят и още по малко използват :)
Обяснението на Йорданов2 е съвсем вярно но при условие, че въпросната инсталация е изпълнена по схема 1. Ако някой проявява интерес мога да се потрудя да начертая и 3-тата схема :)
Kalo_Varna, схемата е гърмяща , защото фазата и нулата са близо вътре в ключа, искрата при превключване лесно продължава между фазата и нулата :)
Не всичко го има в схемите на хартия :)
Junak - майстор
zz_stefanov, не ставай смешен. Има ключове, които комутират едновременно и фаза, и нула, и растоянието не е по-голямо. И не съм срещнал прескочила искра. Става въпрос за ПРОМЕНЛИВ ТОК, ако ти е ясно какво значи това. Не става само с ... И много държа да ми покажете нормативен документ, че тази схема е забранена. Поздрави
Johny - майстор
Втората схема е направо вредна.
Винаги очакваш, че при изключване, на фасунгата няма фаза, но.... оказва се, че някой е сътворил ново чудо на схемотехниката и получаваш токов удар. :lol:
Junak - майстор
Johny написа:
Втората схема е направо вредна.
Винаги очакваш, че при изключване, на фасунгата няма фаза, но.... оказва се, че някой е сътворил ново чудо на схемотехниката и получаваш токов удар. :lol:
Съгласен. Но има и доста панелни блокове и къщи, където ключа прекъсва нулата.
moimoimoi - майстор
може и да не е забранена,но обикновенно като сменяш ключ не очакваш да има и фаза и нула до ключа защото ако ги допреш ..... :lol: , да не говорим че ако се обърка връзването на ключа и ще гръмне/ключа/ а при по разпространения вариант най много да не светне крушката,както и по лесно се проверява/проследява веригата

при варианта с фаз и нула на ключа е възможно на фасунгата при "изгасена" крушка да има фаза и по двата проводника-е това вече е недопустимо-в правилника пише че фазата задължително трябва да се прекъсва в ключа, а това тук в определени случай е неизпълнимо
ben84 - специалист
А какво ще кажете, за да е пълен цирка АП-тата в главното табло да прекъсват нулата. :flucht:
evil - специалист
Junak Пуснато на: Вто Юни 22, 2010 9:26 pm Заглавие:

zz_stefanov, не ставай смешен. Има ключове, които комутират едновременно и фаза, и нула, и растоянието не е по-голямо. И не съм срещнал прескочила искра. Става въпрос за ПРОМЕНЛИВ ТОК, ако ти е ясно какво значи това. Не става само с ... И много държа да ми покажете нормативен документ, че тази схема е забранена. Поздрави
при тази схема има прекъсване на нулата и ето нормативния документ който го забранява :)

Наредба № 3
за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии

ЧАСТ СЕДМА

СПЕЦИФИЧНИ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ УРЕДБИ

Глава тридесет и седма

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ ИНСТАЛАЦИИ

Раздел VI

Изпълнение и защита на мрежи за осветителни уредби

Чл. 1910. Осветителните уредби се изпълняват в съответствие с изискванията на тази глава и на глави тринадесета, четиринадесета и петнадесета.

Чл. 1911. Допуска се съвместно полагане на проводници за работно, аварийно и евакуационно осветление при условие, че имат изолация за напрежение най-малко 660 V и се спазват изискванията:

1. при изтегляне на проводниците в общ сноп разстоянието между проводниците за работното осветление и проводниците за аварийното или евакуационното осветление е най-малко 20 mm;

2. преминаващите през корпус на осветител проводници за работното осветление не се допират с проводниците за аварийното или евакуационното осветление;

3. при монтаж на осветители с луминесцентни лампи се изключва възможността от допиране на проводниците за работното осветление с проводниците за аварийното или евакуационното осветление.

Чл. 1912. Защитата на електрическите линии или токови кръгове за осветителни уредби се изпълнява съгласно указанията, посочени в глава осемнадесета. При избор на апаратите за защита се отчита пусковият ток на лампи с нажежаема жичка с голяма мощност (300 W и по-голяма) и на разрядните лампи.

Чл. 1913. Забранява се прекъсване на неутрален проводник (N) чрез монтиране предпазители или прекъсвачи.
Junak - майстор
moimoimoi написа:
може и да не е забранена,но обикновенно като сменяш ключ не очакваш да има и фаза и нула до ключа защото ако ги допреш ..... :lol: , да не говорим че ако се обърка връзването на ключа и ще гръмне/ключа/ а при по разпространения вариант най много да не светне крушката,както и по лесно се проверява/проследява веригата
Ами точно затова я дадох информативно. За да знае човек какво може да очаква, защото схемага се среща - вярно, рядко, но се среща. Затова - преди интервенции - автоматите или бушоните долу и фазоуказател/фазомер за всеки случай

Тема "Информация за tofko относно девиатори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: