• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Боян написа:
Колегата ,,pavelari“ .Добре се е сетил че в заводи и в производствените халета също е трифазен тока с трифазни електромери а пък лампите незнам да са трифазни.Аз не виздам какъв ще е проблема ако се върже само едната фаза.....
Проблем няма.Електромерът ще върти.Въпросът е за точността на отчитането.
Бай дь уей, промишленото осветление нормално се изпълнява в трифазно захранване за равномерно натоварване по фази и за избягване на стробоскопичния ефект при газоразрядните /луменисцентните/ лампи...
Последна промяна от fikata на пет авг 13, 2010 9:27 pm, променено общо 1 път.
darken_nz - специалист
fikata написа:
darken_nz написа:

Ние сме с един трифазен електромер и от там се захранва всичко!
От енергото си го отчитат и си плащаме по неговите показания.
На бачкане също, както и на много други места!
Значи енергото правят незаконни неща!
Излиза, че е трябвало да сложат 2 електромера.
:lol:
Мили ми колега,ако зхранването ви е трифазно и отчитането е общо измерването на ел.енергията става с трифазен електомер.
Ако при такова захранване са три самостоятелни жилища/триетажна къща/ измерването може да се извършва от три еднофазни електромера,като товара на трите е разпределен по фазите.
Ако имате трифазен електромер на монофазно захранване,енергото няма нищо против да ви отчита така защото минавате на по висока тарифа като промишлен потребител..
Ами не, не плащам реактивна, а промишлените потребители както казваш плащат, че даже и някакви други такси (няма я фактурата за тоците на бачкане)
Не се оплаквам от супер високи сметки.
А аз си ползвам различно, по принцип съм си разпределил товара и си дърпам от всяка и вкючвам и трифазни консуматори.
Но има интервали когато е по - в застой.
Иначе на комшито всичко му е на една от фазите и пак не е ревнал (но така си е малко гадно, друго си е да е разпределено)
Аз винаги съм обичал трифазното, защото получавам три пъти повече.
Иначе наситина ако ще е за еднофазно си е по-добре да си е еднофазен, мисълта ми е, че не е болка за умиране.
Бай дъ уей много неща не са нормални.
mirk - майстор
Трифазен или монофазен е все тая за енергодоставчика. Просто те ограничават по мощност със съответния предпазител. Например до 15квт цената на ЕВН е около 700пари над 15квт е 3-4 пъти повече. Ако е трифазен ще ти сложат за 15квт предпазител 3х25, ако е монофазен предпазителя ще е 63А. И двата варианта са добре, зависи какво му трябва на човек.

Имам и двата вида трифазен и монофазен електромер от 25 години и винаги съм ги плащал на общо основание като два електромера, никой не го интересува кой е трифазен и кой монофазен.
От трифазния съм си пуснал няколко вериги за монофазно захранване за изравняване на натоварването по фази и електромери :wink:
bgtok - специалист
Ако трифазния електромер е захранен с 3 фази (демек 380V)
няма никакъв проблем да черпиш само от едната.
Проблема с вярното отчитане на ел.енергията идва от това, че
trace няма 3 фази и в този случай двата елемента на електромера,
които са без напрежение ще действат паразитно на въртенето на диска и броячите.
Тоест, както каза и колегата- няма да отчита вярно.
Допустимата грешка при измерването на активна енергия с директно мерене (без токови трансфоматори) е 2%.
trace - помощник
Благодаря за отговорите, май ще го продавам, едва ли някога ще ползвам трифазен ток, че да го пазя. Всъщност не е чак толкова важно да е толкова точен, ако разликата е примерно 5лв. месечно не е фатално.
Дал съм помещение под наем.

Боян: Ще питам за цена на ЛС
mirk - майстор
Не се мори да питаш, по скоро го подари на някой :lol: тези кютуци масово ги изхвърлят от употреба и може да се намери под път и над път.
  • 1
  • 2

Тема "Трифазен електомер на монофазна инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: