mastercheto написа:Здравейте!Kакво ти е разстоянието от твойто табло до разпределителното,кабела какъв е и как е положен?
Става въпрос за ел. инсталация на къща. Към моят етаж е положен захранващ кабел СВТ 3х6. Искам да увелича сечението на кабела поради многото консуматори. Имам кабел СВТ 4х1.5. Мисълта ми е да пусна двете жици като фаза, а останалите две като нула. Така да се получи общо 6 + 1.5 + 1.5 = 9 кв. за фаза и също толкова за нула.
Въпроса ми е ще има ли проблем ако положа този кабел (СВТ 4х1.5) успоредно до старият? Да не започне да нагрява по-тънкият кабел и да създава проблеми при натоварване?
Втори въпрос - ще има ли проблем, ако земното остане 6 кв.
Благодаря предварително!

Друг вариант е 3х6 да оставиш за кухнята, 3х4 за останалата част, която според мен мощноста и е наполовина от тази в кухнята, разбира се това е компромисен вариант.
Предпазителите:
за кабел 6кв - 50А,
за кабел 4кв - 32А,
за 2бр в паралел 3х4 един общ автомат 63А.
Да не вземеш да вкараш две отделни вериги в едно табло, без да се изключват от общ автомат - долу в партерния етаж и горе в етажното табло. Ако прибегнеш до този вариант за безопасност при работа по таблото на двата кабела слагаш двоен (или троен) автоматичен с общ палец за едновремено изключване на двата кабела, например автомат 2(3) х 50А за безопасно изключване, като долу в партерното табло слагаш на кабела 3х4 един 32А да му ограничиш тока до допустимата за него стойност.
В този случай след направените забележки за предпазителите, двата кабела ти влизат в етажното табло и можеш да си разделиш консуматорите пропорционално на сечението им. Например цялата кухня + бойлера на 6кв., а всичко останало на 4кв.