Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
trademark - напреднал
А сега де, вкарахте ме в размисъл .
Става дума за панелка в кв." Левски-Г " , строителство 1990г и доколкото си спомням инсталацията е двупроводна, но може и да греша.
Иначе съм решил вече кабелът да е 4 мм за по сигурно м само остава да се доуточни дву или три-жичен .
Относно котлона той е единичка индукционен 2000 вата и е от тези преносимите а не от тези които се вграждат.
Спрял съм се на такъв понеже предпочитам да имам по голяма работна площ от плота и само когато имам нужда ще го вадя, а и така е по лесно за почистване.
Понякога може и да се наложи да работи фурната и в същото време да се ползва и котлона за това мисля че няма да е много удачно да са на 1 кръг или се бъркам ?

Благодаря на всички които се включиха
fikata - майстор
Решението ще бъде твое, но един опит за "технико-икономическа обосновка" от мене:
Сечението от 2.5 мм2 е за номинален ток 25А или за мощност 5.5 kW, а в твоя случай на полагане на кабела/почти открито/ може да носи и 30А.
Цялата инсталация на жилището ти е двупроводна и само тази линия защо да е трипроводна.
Зная,че някой веднага ще ми цитира Наредба 3 , но тя касае новото строителство.
Колкото повече - толкова повече, според Мечо Пух, но той не е имал предвид разходите :-D
А ти питаш и за "сносна цена"
Последна промяна от fikata на пон апр 09, 2012 12:00 am, променено общо 2 пъти.
PCL82 - майстор
Старата инсталация ще е двужилна щом е панелка, но това няма никакво значение. Новият кабел се пуска трижилен от таблото. Работната нула и защитният проводник на новия кабел се свързват към два отделни винта от нулевата шина на таблото. Така дори единият винт да се разхлаби няма да се стигне до офазяване на корпус-нещо неминуемо при двупроводен кабел. Ето по тази причина със или без ДТЗ се казва -слагаш ли нов кабел 3х ако ще всичко друго преди това да е 2х. Просто намаляваш риска в даден очастък, а в случая този очастък е цял токов кръг. Рискът ще остане само за кабела между електромерното и апартаментното табло.

И няма такова нещо Наредба 3 била за новото строителство! Законите са си закони и трябва да се спазват за да има ред и единна система, за да влезе дерейлиралият ни влак в някакви релси. Наредбата отменя старият правилник за устройство на електрическите уредби и го замества.
Последна промяна от PCL82 на нед апр 08, 2012 11:53 pm, променено общо 1 път.
paralesa - специалист
Според мен излишно се натоварваш и няма да имаш проблем ако спазиш няколко условия.
Може спокойно да провериш най-близкия контакт в хола какъв кабел стига до него. Ако е 2,5 кв.мм. както предполагам или 4 направо си пускаш печката от там посредством шнур и шуко си вържеш печката. Задължително зануляваш контакта,ако си с двупроводна инсталация и си свиркаш. Има и вариант за по-сигурно да смените контакта с такъв
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -3612-0096
и със съответния щепсел.
Иначе ако толкова си решил всичко да е по "правилата" пускаш си свт кабел минимум 2,5 кв мм до печката и си я вържеш. В таблото ап 20А и готово.

едит: сега всички ще ме линчуват и обявят за луд,но аз ти давам идея как най-лесно и достатъчно безопасно ще стане.
Сега гледам,че съм ти показал контакт,производство на "технил" Само такъв не си купувай :yawinkle: Търси подобен 25 амперов ако решиш да не прекарваш нови кабели,но да не е на технил. Точно с подобен техен контакт имах една страшна одисея. 4 контакта смених,2 по 2 различни видове на същата фирма и винаги едно и също- ПРИ ЗА ТЯГАНЕ НА БОЛТОВЕТЕ НЯКЪДЕ СЕ ЧУПИ. При двоен контакт 16А беше най-нелепо и щяк да откача. Бакелитов контакт,стягам му нулата заедно с мост за земята и контакта се пръсна на части.Два дни обирах чаркове по килима и си изпонабодох краката. Това технил където видите бягайте. Не само заради челния ми опит с тия контакти-познавам като цяло производството им. Разни женици за по 10лв на ден се бъхтят като роби и мъже за по 20 се опичат на бакелит пресите. Абе все едно гледаш китайска работа-важно е количеството ,не качеството.
Последна промяна от paralesa на пон апр 09, 2012 12:06 am, променено общо 1 път.
fikata - майстор
paralesa
Този промишлен дизайн,който предлагаш аз не бих го реализирал вкъщи.
Наредбата отменя старият правилник за устройство на електрическите уредби и го замества.
Това не ме задължава да си подменя непременно старата двупроводна инсталация с трипроводна.
Защото ако ми се разхлаби нулата печката ми щяла да се офази :?
Последна промяна от fikata на пон апр 09, 2012 12:15 am, променено общо 2 пъти.
paralesa - специалист
fikata написа:
paralesa
Този промишлен дизайн,който предлагаш аз не бих го реализирал вкъщи.
има и други видове 25 амперови,това просто ми попадна на първо четене :)
trademark - напреднал
paralesa написа:
Според мен излишно се натоварваш и няма да имаш проблем ако спазиш няколко условия.
Може спокойно да провериш най-близкия контакт в хола какъв кабел стига до него. Ако е 2,5 кв.мм. както предполагам или 4 направо си пускаш печката от там посредством шнур и шуко си вържеш печката. Задължително зануляваш контакта,ако си с двупроводна инсталация и си свиркаш. Има и вариант за по-сигурно да смените контакта с такъв
http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -3612-0096
и със съответния щепсел.
Иначе ако толкова си решил всичко да е по "правилата" пускаш си свт кабел минимум 2,5 кв мм до печката и си я вържеш. В таблото ап 20А и готово.
Контактите ми в хола са с 2х2,5 мм2 АП 25А и са общо 8 всичко това на 1 кръг , като към тях са включени хладилник, абсорбатор и LCD TV + печка Раховец която си мисля че никак не е слаба като мощност при нея максималната номинална мощност е 3 KW ако не се лъжа / фурна + грил + 2 котлона /
Въпреки всичко мисля да не рискувам и да си пусна още 1 кръг с отделен кабел само за фурната, по добре сега да дам 60-70лв за кабел, отколкото после да бера ядове и да преправям , а недай се боже да стане и пожар .
Последно ако се сложи 3х2,5 СВТ мога ли да бъда спокоен или да купя за всеки случай 3х4 мм2 СВТ ?
А за Авт.прекъсвач 20 или 25 Ампера ?
kam34 - специалист
Така и така ще пускаш нов кабел, пусни си 3х4 с переспектива за по мощна печка. Не е толкова скъп кабела http://www.cablecommerce.bg/shop/bg/pro ... -1111-0000. Гледам си от София и предполагам няма да ти е проблем да намериш голям дистрибутор който да ти го продаде на хубава цена. Сравни цената от горния линк с тази например разлика 1.40 на метър не е малко. http://www.filkab.com/main/bg/products/ ... =37&pos=20

Кабелкомерс 3х4 - 2.56 с ДДС
Филкаб 3х4 - 3.94 с ДДС
PCL82 - майстор
fikata написа:
paralesa
Наредбата отменя старият правилник за устройство на електрическите уредби и го замества.
Това не ме задължава да си подменя непременно старата двупроводна инсталация с трипроводна.
Защото ако ми се разхлаби нулата печката ми щяла да се офази :?
Да така е нямаш задължение да подмениш старата си инсталация, докато не решиш да правиш реконструкция. А инсталирането на печка означава нов кръг, съответно нова инсталация за този кръг и тя трябва да е по действащите правила. Т.е. имаш право да подържаш съществуващото положение, но не и да го разширяваш и затвърждаваш по този начин.
Последна промяна от PCL82 на пон апр 09, 2012 4:41 pm, променено общо 1 път.
fikata - майстор
Малък оффтопик по темата за разтоварване.
Защитното зануляване при двупроводната система или TN-C /фр. Terre-Neutre-Combine/ е предложена от немския концерн AEG през 1913 г. Работната нула N и защитния проводник РЕ /англ. Protection Earth/ при тази система са обединени в един проводник PEN.
Най големият недостатък на тази иначе икономична защитна система е възможността на появата на фазно напрежение/офазяване/ на корпуса на занулен ел.уред при аварийно прекъсване на нулата.
Следващата система трипроводната TN-C-S се явява като надграждане на TN-C с още един проводник.
Изображение
Чл. 1732. (1) Електрозахранването от електроразпределителната мрежа на електрически уредби в сгради се осъществява като правило по схемата TN.

(2) В сгради с производствено предназначение и при специални случаи електрозахранването може да се осъществява по схемите IТ или ТТ.

(3) Препоръчва се електрозахранването на енергообзавеждането в жилищни и обществени сгради да се изпълнява по схемата TN-C-S или ТN-S.
Наредба №3 -Електрически уредби в сгради./глава38/

Тема "Фурна за вграждане , какъв кабел...???" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: