Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Не му хвърляй разни наредби на човека. Той е мерил товари в стотици трафопостове.
http://napravisam.bg/forum/viewtopic.ph ... 12#p377012
Какво тук значи някаква си наредба?
:partyman:
БайТанас - специалист
Ами прочетете я тази наредба чл.156 и 162
Junak - майстор
Ами чели сме я.

Чл. 162. (1) За естествени заземители се използват:
1. положени в земята водопроводни и други метални тръбопроводи, с изключение на тръбопроводите за горими течности, горими или взривоопасни газове, а също и тръбопроводите, покрити с изолация за защита от корозия

Ако не знаеш, тръбопроводите, положени в земята, почти винаги не са метални.
А ако са метални, то винаги са защитени от корозия.
И какво става, ако някой подмени част от водопровода с полипропилен?
А да си чувал, че така наречените тефлонови ленти са идеален изолатор?
Ами да си виждал водомер с пласмасов корпус?

Чл. 156. (1) За заземяване на електрическите уредби се използват изкуствени и естествени заземители.
(2) Когато естествените заземители осигуряват съпротивлението на заземителното устройство или допирното напрежение в допустимите стойности и е осигурена нормираната стойност за напрежението на заземителното устройство и допустимата плътност на тока в естествените заземители, не е задължително да се използват изкуствени заземители в уредбите с напрежение до 1000 V.

И как разбра колко ома е съпротивлението на водопровода?

Ами поне да му беше казал на човека, че преди да използва тръбопровода, трябва да се измери дали удовлетворява всички изисквания към заземяването.

Ей, ще утрепете някой ей така, за нищо.
Щото има убити хора от бойлери на комшии, дет са мислили, че водопровода става за заземител.

Не става само с четене, трябва и акъл...
hidrazin - майстор
Ти пък веднага се хвана за тая наредба. Не случайно казах на колегата да не ти хвърля наредбата.
Там се казва "положени в земята" , а не положени в сградата. Ако ти живееш
на 11-ия етаж и разчиташ на тръбите а аз взема и си ги резна и сложа пропилен какво правим? :lol:
Питащия така и не каза за какво жилище става дума. Ако е къща и е сигурен какво прави - да.
Иначе няма проблем вместо заземителни колове да си набучиш в земята поцинковани тръби и
подходящо и добре свързани, но да разчиташ на обща водопроводна инсталация и то през връзките
на водопровода е меко казано безхаберие. Ако живееш в кооперация или блок, дори и да измериш днес
необходимото съпротивление нищо не ти го гарантира утре !!!
Пък и тя наредбата си има и много други пропуски, освен този (ако въобще можем да го смятаме за пропуск).
Който я е писал, вероятно си е мислел, че ще я използват хора, които мислят а не обикновени изпълнители.
..........................................
Мдааа.... колегата ме е изпреварил с много.
Последна промяна от hidrazin на чет ное 08, 2012 9:24 am, променено общо 1 път.
БайТанас - специалист
Junak написа:
Ами чели сме я.

Чл. 162. (1) За естествени заземители се използват:
1. положени в земята водопроводни и други метални тръбопроводи, с изключение на тръбопроводите за горими течности, горими или взривоопасни газове, а също и тръбопроводите, покрити с изолация за защита от корозия

Ако не знаеш, тръбопроводите, положени в земята, почти винаги не са метални.
А ако са метални, то винаги са защитени от корозия.
И какво става, ако някой подмени част от водопровода с полипропилен?
А да си чувал, че така наречените тефлонови ленти са идеален изолатор?
Ами да си виждал водомер с пласмасов корпус?

Чл. 156. (1) За заземяване на електрическите уредби се използват изкуствени и естествени заземители.
(2) Когато естествените заземители осигуряват съпротивлението на заземителното устройство или допирното напрежение в допустимите стойности и е осигурена нормираната стойност за напрежението на заземителното устройство и допустимата плътност на тока в естествените заземители, не е задължително да се използват изкуствени заземители в уредбите с напрежение до 1000 V.

И как разбра колко ома е съпротивлението на водопровода?

Ами поне да му беше казал на човека, че преди да използва тръбопровода, трябва да се измери дали удовлетворява всички изисквания към заземяването.

Ей, ще утрепете някой ей така, за нищо.
Щото има убити хора от бойлери на комшии, дет са мислили, че водопровода става за заземител.

Не става само с четене, трябва и акъл...
Еи по гръб не падаш точно тази наредба ти ми я цитираш и се изказваш неподгонвен а хората са го написали кратко и ясно а относно твоите забележки . Какво мислиш че става с твоя заземителен кол след пет години няма ли да е покрит с ръжда , вземи и навии тефлонова лента на една тръба завий я здраво и с мултицета измери твоя идеален изолатор какви стоиности ще покаже колкото до за пластмасовите тръби си прав но за това съм написал ако тръбите са железни . Какво му пречи на човека да викне някой да му измери съпротивлението на тръбопровода. Запитал ли си се какво всъщност правиш когато зануляваш един боилер- просто изравняваш потенциалите на нулата и на металните тръби защото нулата може да има някакъв потенциал спрямо земя . За това на някои боилери им горят меките връзки . А има хора които се оплакват че ги бие ток от боилер занулен и с пластмасови тръби . А това за акъла си го запази за теб .Не мисля повече да споря с теб . Колкото до хидразин това където го е написал и линка дето е дал не виждам какво общо имат с темата . Може би тези емотикончета дето е сложил на края се отнасят за него не прекаляваи с пиенето.
hidrazin - майстор
Какво му пречи на човека да викне някой да му измери съпротивлението на тръбопровода.
Ми за това говорим. В един блок или кооперация е неприложимо. Днешното измерваме може да няма нищо
общо със ситуацията утре. Не изопачавай наредбата. Пък и коловете дали ще са поцинковани или ръждясали
няма никакво значение, ако всичко се прави по правилата. На следващото измерване ще трябва да се подменят.
Колкото до хидразин това където го е написал и линка дето е дал не виждам какво общо имат с темата . Може би тези емотикончета дето е сложил на края се отнасят за него не прекаляваи с пиенето.
- Писането ми е точно по темата.
- Линка беше шега с потребителското ти име. Целта беше да се намали напрежението и малко шега. Явно съм попаднал на човек, дето не разбира от шеги.
- Емотикончетата (точно тези) си ги слагам на почти всеки пост. А относно пиенето - който не може да носи, да не злоупотребява !!! :shock:
Лек и успешен ден!
P.S. Пак си слагам емотикончетата, които толкова те притесняват. :wink:
Става дума за сравнително нова сграда кооперация на 4-5 години. Тръбите са PVC.
Относно цветовете на кабелите бях доста учуден. Защото аз също знам от малкото теория, която е минала през ушите ми за тока, че най-тъмния кабел би трябвало да е фаза. Но тук фазата беше кафява, както на всички други контакти из помещенията. На другите места имаше син кабел (нула) и жълто-зелен (земя).
Обаче такава комбинация кафяв (ф.), сив (0) и черен (з.) направо ме ошашави. Може като нищо да съм разменил нулата и земята, знам ли?!?!

Във вторник ще ходя пак към апартамента да продължавам с ремонтните работи и ще замеря с мултицета дали има напрежение и съпротивление между сивия и черния кабел, така чак тогава ще мога да дам допълнителен ориентир.
боян - специалист
Само да вмъкна,че понцинковани колове не гният толкова лесно за 5 години. Проблема се появява при заварките в зависимост какъв е бил майстора и каква е почвата но това е друга тема и мястото и не е тук .Това е най-голямата глупост да се заземяващ с водопровода.Относно цветовете не е толкоз фатално че са разменени цветовете стига другите работи да са изпълнени както трябва. Щом е нова кооперация трябва да има ДТЗ и да е заземена добре. Пак казвам има си правила при изграждането на монтажните работи при който не министерството на енергетиката да ми обяснява а ако ще човек от луната да дойде пак ще му плювна като дрънка глупости :-D :-D :-D
hidrazin - майстор
Виж дали тази комбинация кафяв (ф.), сив (0) и черен (з.) отива в апартаментното табло. Ако е така, лесно ще ти се изясни
кой е защитен и кой нулев. А ако комбинацията от тези цветове е използвана само за отводите от разклонителните кутии
е добре да отвориш една, ако имаш възможност и да видиш като какви цветове продължават към таблото.
А относно заземителните колове - отдавана ползвам само такива със заварена шина към тях и след това горещо поцинковани.
Така се избягва почти неизбежната корозия в мястото на заварката. За съжаление обаче за сега няма как да избягна заварката
на хоризонталната заземителна шина към коловете, но това не е чак такъв проблем.
http://bg.all.biz/img/bg/catalog/22169.jpeg
PCL82 - майстор
За заземителните колове има и други решения: има колове от неръждаема стомана. Представляват кръгли плътни прътове с диаметър около 20-25мм и дължина 1,5м. Имат връх, а горната им част е във вид на щифт. На този щифт могат да се поставят още сегменти и колът да достигне дължина 6м, като достигне до по влажни слоееве. Набиването става със хидравлична машина, а връзките между сегментите се самозанитват от ударите. Има и битумни ленти за уплътняване на връзки под земя.

Един кол идваше към 35лв и 10лв набиване.

Друга алтернатива са фундаментните заземители, но те трябва да се предвидят още при отливането на основите. В бетона на основите се поставя мрежа от електроди, а бетонът се обработва с подходящи химикали. Бетонът има голяма площ, задържа влагата и пази метала от корозия.

А за водопровода трябва да се прави друго нещо ако е метален. Не да се ползва за заземител, а да се заземява към система за изравняване на потенциалите, към която е свързана и нулата (PEN) или PE .

Тема "Проверка на заземяващ кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: