hidrazin написа: В дадения случай - нито лампите с нажежаема жичка им пречи ниското напрежение, нито на трансформаторните уреди.За нажежаемите е ясно, но в моята работа имаме собствен трафопост, и един ден един отбор юнаци дойдоха да ремонтират една от сгрдите като за целта спряха тока от самият трафопост. Какво изключиха и какво точно направиха, не знам, но когато включиха всичко, всички нажежаеми лампи мъждяха и захранванта с трансформатор телефонна центрла на Панасоник звучеше сякаш ще гръмне, докато изключа шалтера на сградта централата спря завинаги. Когато я отворихме видя че трафа е почернял и е страшно топъл, чак беше "разтопил" лака. Същата съдба сполетя и няколко настолни компютърни колонки и трнсформаторни адаптери за зарядни на радиостанции Мпторола. Споменвам марките Панасоник и Моторола защото това са марки използващи висококачествени трансформатори, за трафовете в нискокачествените китайски ментета направо си е характеристика бученето, загряването и жуженето. Мисълта ми е че, това ниско напрежение при подобни аварии не е опасно само за електромоторите, но също така и за трансформаторите, лед лампите, и евтините луминисцентни лампи защото и такива съм изгубил тук на село при такива случаи.
Освен старите български, те отказвт да тръгнат, но след възстановяване на нормалното захранване си светят нормално без да се налага подмяна на всичко.
С уважение,
Димитър