Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
beretta - помощник
hidrazin написа:
В дадения случай - нито лампите с нажежаема жичка им пречи ниското напрежение, нито на трансформаторните уреди.
:partyman:
За нажежаемите е ясно, но в моята работа имаме собствен трафопост, и един ден един отбор юнаци дойдоха да ремонтират една от сгрдите като за целта спряха тока от самият трафопост. Какво изключиха и какво точно направиха, не знам, но когато включиха всичко, всички нажежаеми лампи мъждяха и захранванта с трансформатор телефонна центрла на Панасоник звучеше сякаш ще гръмне, докато изключа шалтера на сградта централата спря завинаги. Когато я отворихме видя че трафа е почернял и е страшно топъл, чак беше "разтопил" лака. Същата съдба сполетя и няколко настолни компютърни колонки и трнсформаторни адаптери за зарядни на радиостанции Мпторола. Споменвам марките Панасоник и Моторола защото това са марки използващи висококачествени трансформатори, за трафовете в нискокачествените китайски ментета направо си е характеристика бученето, загряването и жуженето. Мисълта ми е че, това ниско напрежение при подобни аварии не е опасно само за електромоторите, но също така и за трансформаторите, лед лампите, и евтините луминисцентни лампи защото и такива съм изгубил тук на село при такива случаи.
Освен старите български, те отказвт да тръгнат, но след възстановяване на нормалното захранване си светят нормално без да се налага подмяна на всичко.
С уважение,
Димитър
hidrazin - майстор
Нещо си се объркал. Трафовете са се опекли от пренапрежение. Може и да са ви пуснали фаза по нулата. :-D
Понякога ония умници им се удава да го направят.
За кои Мотороли става дума? Да не е за ония боклуци MTH800 TETRA?
Ако искаш да взема да звънна до Горна Малина и да питам какво е станало?
dobcho_vn - специалист
Бобко всичко добре, ама си объркал реда - най-ниско е нулата! После почват фазите.
beretta - помощник
hidrazin написа:
Нещо си се объркал. Трафовете са се опекли от пренапрежение. Може и да са ви пуснали фаза по нулата. :-D
Понякога ония умници им се удава да го направят.
За кои Мотороли става дума? Да не е за ония боклуци MTH800 TETRA?
Ако искаш да взема да звънна до Горна Малина и да питам какво е станало?
При нас Тетри няма, нямаме обхавт, а и не сме толкова важни. :o
Става въпрос за Motorola P210 една здрава антика, до ден днешен не ги ползваме заради липсата на зарядни. Хората извършващи ремонта не бяха от ЧЕЗ. Някаква ремонтна брига към моята работа, така че е напълно възможно и трафопоста да изгорят, не бих се изненадал.

Брлагодаря ви за изчерпателната информация.
hidrazin - майстор
Аааа... , става дума за дъртите Мотороли Радиус.
За Тетрата е ясно че има обхват на много малко места.
Мислех че поне в Горна Малина има обхват.
Както и да е.
preslav - майстор
Заради циркаджийските номера на ЕНЕРГОТО се оборудвах с едни устройства произведени в БГ от някаква пловдивска фирма - самото устройство е наречено SONO и предполагам всеки може да го открие в интернет. Вариантите са доста, но аз се спрях на по-скъпите устройства, които предпазват не само от "сърджове", но и ако напрежението е ниско или високо. Единственият ми проблем беше да намеря дистрибутора им във Варна, но има вариант устройствата да се поръчат директно от производителя. За сега съм доволен и най-важното спя спокйно.
Дано съм бил полезен!
Намерих им и сайта - за това говоря http://www.sono.bg/index.php?id=73&category=31 За мен цената не е непосилна, а и на фона на един гръмнал хладилник направо си е нищо - има и по-евтини варианти, но който иска ще се разходи из сайта и сам ще прецени.
Сетих се как преди години нещо се случило на селото на тъщата, лампите започнали да мъждят и тя хукнала да ги гаси "за да не изгорят", ама на патката изобщо не и дошло на ума да изключи хладилника - резултатът здрави лампи и изгорял хладилник. То кой ли си обича тъщата, тя къщата нейна, ама хладилника мой!
nikolovvd - майстор
Тази фирма е стара. Жена ми бе един от първите дистрибутори за окръга. Докато продаваше от техните устройства качеството бе много добро, а сега как е не знам. Преди 10-тина години работеха с немски и японски елементи, а колко компютри и телевизори са спасени от техните изделия само Бог може да каже. В един от случаите бе спасен компютър от пряко попадение на мълния, но понеже устройството не е било заземено, беше си заминало. В друг случай в Брегово, където 240-250V в мрежата е нормално, защитата я бяха смели с метлата в резултат на близо 300V напрежение и пирон вместо предпазител. Лично съм мерил на една от фазите 294-295V на една бензиностанция там. Опитах да вградя защита в бензиноколонката, за да предпазва поне компютъра, но при вдигане на пистолета контактора само тракаше като картечница и помпата не можеше да тръгне.
bobko - специалист
dobcho_vn написа:
Бобко всичко добре, ама си объркал реда - най-ниско е нулата! После почват фазите.
Ехееее все едно не съм се качвал на стълбове НН и не съм работил в разпределително дружество и приказвам наизус.На теб от къде ти е тази информация?От кой буквар изнесе тази информация? :lol: :lol:
dobcho_vn - специалист
От практиката го знам.
Не те знам, но вземи помисли и пак пиши.
Как нулата ще е най-високо разположена?
П.П. Като искаш и буквар - > чл.462 ал.2 Наредба 3 УЕУЕЛ.
PCL82 - майстор
Нулата по правило у нас както изисква законът е най-ниско по две причини: ако падне клон върху жиците, нулата има шанс да остане здрава, фазовите проводници се късат, падат върху нулата, става късо съединение и предпазителите изключват. Също така за техниците е по-безопасно като се качват по стълба да имат нула а не фаза над главата си.

Но има и и зключения. Логиката нулата да е най-високо е да служи като гръмоотводно въже. В Гърция има такава практика. Също така може в последствие да е добавен пети проводник за улично осветление и нулата да не е най-ниско.

На Витоша до хижа Средец върви един странен електропровод НН, който представлява метални стълбове с електрически свързана към тях най-горе нула като гръмоотводно въже. Под нея на изолатори за СрН са трите фази. Стълбовете са тръбни конусни от чугун с височина около 5м. Сигурно е, че това е НН, защото в краищата завършва с кабели за НН.

Тема "Един глупав, но много чест въпрос." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: