Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lov - майстор
И аз виждам тръби а не кабел. А поне това което се вижда като нараняване ми се струва само одраскано. В това състояние може и да заровят климатика без никаква интервенция по тях. Но хубаво е да се види все пак на живо. По интересно е лявата тръба какво има в нея и дали е тръба или са вкарали в такава изолация и кабела. Там нараняването е по голямо но какво има вътре не се вижда. Можем само да гадаем. Остава пусналия питането да вземе да разкъса малко изолацията и да направи една макро снимка с хубава камера.
hidrazin - майстор
Само аз ли съм кьорав??? Това са си кабели. Отзад се вижда армираната тръба за конденза и може да се направи сравнение за дебелината.
Тръбата за конденза обикновено е някъде към 16мм.
Ако онова са медните тръби за фреона с изолацията - то ба си и миниатюрния климатик, дето медната тръба барабар с изолацията е 10-тина милиметра. :lol:
Да разкърти още малко, да провери колко са наранени.
Ако е само повърхностно и без да е намалено сечението - добро изчистване от мазилката и БИШОП.

Изображение
:partyman:
fox_vt - майстор
Абе надали е така -първо два кабела няма за какво да се прокарват за климатика.Второ не съм виждал някой да прокарва такъв кабел с гумена изолация за климатик (това че не съм виждал не е критерий разбира се).Трето фреоновите тръби заедно с изолацията хич не са дебели при моята 9 ка са еднакви със на дренажа.И четвърто на дясната "тръба" "изолацията е доста дебела -няма кабел с такава дебелина.
hidrazin - майстор
Първо - климатиците обикновено са с два кабела. Един за захранване и един за връзка между двете тела.
Второ как реши че изолацията е гумена? Въобще не прилича на гумена.
Трето медните тръби за фреона най-често са 6 и 10 мм или 6 и 12 мм.
Като сложиш и изолацията стават доста дебели. На снимката половината дернажна тръба се крие от левия КАБЕЛ.
Четвърто - кабел с колко дебела изолация искаш да ти покажа?
Пето - трябват си и очила.
Andri01 написа:
Пишещият нещо се е объркал !Ако при пробива е станало късо,климатика няма да работи!
И що реши така?
fox_vt - майстор
Кабела на мойто хитачи е 6 жилен с външен диаметър 8 мм.Както казах два кабела може и да прекарват за по мощните климатици а може и да не.Дренажната тръба при мен е 19 мм тръбата с изолацията също.Ако на снимката дренажа е 19 мм то кабела вдясно е 10 мм като съпоставим тия 10 мм към наранената част 2 мм за медта и 3 мм за изолацията до края :? А и друго вижда се пак на десния "кабел" че дрелката е спряла но от доказани факти знам че многожичен кабел с вероятна дебелина 2,5 квадрата дава нищожен отпор на съпротива относно бургии и тем подобни :-D

То е ясно че сега мятам яко боба автора ако се появи ще внесе по голяма яснота.

И още нещо че трябват очила трябват -най горния пръстен на дренажната тръба се вижда извивката му.По нея лесно се разбира колко се крие зад лявата тръба и това е не повече от 3 макс 4 мм.
hidrazin - майстор
Виж сега, ако дренажната е 19мм и това в дясно е 10 мм то може ли да е тръба за фреон с изолация?
Не може. Най-тънките тръби са 6мм - за изолация остава 2мм - демек няма изолация.
А дрелката не спира и кабела не и оказва отпор ако си със стопяеми башони и без ДТЗ.
Иначе още щом докосне кабела (бакъра) и спира щото ти пада я АП-то, я ДТЗ-то.
Това че кабела ти е 6 жилен - този кабел е само от външното до вътрешното тяло.
Най-големия ток дето тече по него е този за вентилатора на вътрешното тяло.
Същото е и при другите климатици дето връзката външно-вътрешно е 3-жилен кабел.
Обаче кабела който храни климатика отива направо във външното тяло.
Там захранва и компресора, и големия външен вентилатор, и вътрешното тяло.
Той си е трижилен.
Kasap - специалист
hidrazin написа:
Само аз ли съм кьорав??? Това са си кабели.
[-X Никакви кабели не са това, братчед...
FM STEREO - специалист
Не четете добре това което е написал автора на темата,цитат:
"Здравейте, онзи ден реших да монитрам шкаф на стената. Направих грешката да не проверя от къде минава кабела на климатика (от вътрешното към външното тяло) и стана късо съединение. Кабела е леко засегнат"
А сега отидете и си купете очила :partyman:
nbr - специалист
Човека си пия ракията, вие се джафкате :partyman:
fox_vt - майстор
Обикновенно захранването идва от вътрешното помещение.При мен фаза нула и заземяване а останалите три са за сигнали между двете тела.Реално сигналите могат да се пренесат по значително по тънък кабел но пускането на два отделни в повечето случаи не е рентабилно ценово.При един климатик 17-20 BTU максимално консумираната мощност е към 2-2,5кв затова 2,5квадрата кабел са предостатъчни.Затова писах че ако климатика е твърдр голям тогава има резон да се пусне отделно захранващ дебел и тънък сигнален.Обаче това значи че двата кабела ще са с абослютно различни диаметри и то доста а не като на снимката.Всичко това разбира се са догадки и логика които не виняги са верни но ако автора се появи ще се разбере на кого боба от коя реколта е :prost:

Тема "Продупчен кабел на климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: