• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
kandidat_maistor написа:
Благодаря за отговора, определено ми харесва и е близо до моята логика, но защо на схемата са обозначени така тези контакти? Идеята е максимално натоварване на всички контакти в кръга ли?
Ти можеш да натовариш един контакт до 16А, но по схема е предвидено ако се ползват всички, то всеки да се натоварва по толкова, колкото е написано, за да ти излиза натоварването на кръга и да не ти изключва предпазителя.
Тия схеми много ме дразнят, защото никога не казват сечението на кабела, а там наплескани някакви мощности.
За мощна готварска печка е хубаво да се пусне отделен кабел от ел.таблото със сечение 4mm2, например. Ако е някой раховец, може и на обикновен контакт.
hidrazin - майстор
kandidat_maistor написа:
...но защо на схемата са обозначени така тези контакти? Идеята е максимално натоварване на всички контакти в кръга ли?
Ами ако събереш всичко дето го пише на токов кръг 5 излиза:
500+500+500+250+250+100=2100W
Това означава че при кабел 2,5 квадрата и предпазител 16А няма да имаш никакви грижи при пълно натоварване на този кръг.
Даже ще имаш известен запас.
Другия токов кръг от 4000W както виждаш е сам и няма нищо друго на него.
Той би трябвало да е директен за готварска печка и да е 4 квадрата с предпазител 25А.
:partyman:
kandidat_maistor - напреднал
Благодаря много за подробното разяснение. Кабелът за печката и плота го проверих беше си 4 кв. мм, за другите не го направих, но бяха еднакви и на око им дадох 2,5 ще ги проверя за да не го мисля.
  • 1
  • 2

Тема "Електро инсталация в кухнята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: