• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ig_ivanov - специалист
shadow__01 написа:
Ценеров диод с три извода не съм чувал/виждал досега. Това си е транзистор.
Ето ценеров диод с три извода от нашите географски ширини.
Към автора- обикновено (има и необикновени случаи) на платките D e само диод, ZD- ценеров диод.
Може ли да видим снимка на платката (ако не е тайна) с въпросния елемент?
hidrazin - майстор
mgbagera написа:
Ами тук http://www.s-manuals.com/smd/dashb по кода B3 излиза BZX84-C3V9
АЗ питам за предния линк дето си дал.
http://www.alldatasheet.com/datasheet-p ... -C3V9.html
Там никъде няма код В3.
Въобще при SMD елементите мястото за маркиране в повечето случаи е силно ограничено.
Освен това елементите не работят самостоятелно.
Та в случая си проследяваш в каква верига работи дадения елемент и си преценяваш какъв е.
Другия начин е да имаш схемата.
Все пак вече голяма част от електрониката не се предвижда да се ремонтира до смяна на елемент а на цял възел/платка.
Или ремонта да е в специализиран сервиз. А там си имат необходимата пълна документация ....
:partyman:
mgbagera - специалист
ig_ivanov написа:
Може ли да видим снимка на платката (ако не е тайна) с въпросния елемент?
Тъкмо сглобих телевизора и няма да мога да го снимам но намерих в нета същата платка.

https://www.dropbox.com/s/1io8r7xy1gu9y ... 3.jpg?dl=0

Ето я, но вече се отказах от подмяната. След по обстоен преглед с лупа открих и други смд елементи които няма как да разчета.
hidrazin - майстор
Aaaa... Самсуняк. Гръмнали са му HDMI входовете ли?
Сменяш целия борд. Цена на нов около 200 кинта.
Има и друг вариант нооооо... както и да е.
mgbagera - специалист
hidrazin написа:
Aaaa... Самсуняк. Гръмнали са му HDMI входовете ли?
Сменяш целия борд. Цена на нов около 200 кинта.
Има и друг вариант нооооо... както и да е.

Ти кажи другия вариант (може и на лични ако решиш) а аз ще ви кажа колко глупаво го изгорих :wallbash:

Включвам едно компютърно захранване в съседния контакт (обаче забравям че при последното отваряне не съм му запоил захранващите кабели) фазата се опряла в корпуса и от там късо.
На другите 2 контакта в стаята са тв-то и компютъра. Та включвам захранването и в същия момент чувам зад мен как тв-то изрева на умрело и замириса. Понеже тв-то и компа са свързани с хдми кабел си замина и видеокартата #-o И двата уреда бяха изключени в този момент но все пак белята стана. Контакта при компютъра мисля че е заземен но този при телевизора май не е. Единственото хубаво в тази история е че по чудо не ме преби ток понеже държах захранването в ръка а фазата е била на корпуса му :prayer:
nikolovvd - майстор
А-а-а моля моля! :-D
Тук е направи си сам, а не отрепи се сам! :lol:
hidrazin - майстор
mgbagera написа:
...Ти кажи другия вариант (може и на лични ако решиш) а аз ще ви кажа колко глупаво го изгорих :wallbash:
В твоя случай най-добре е да си купиш нов борд.
По принцип ако TV-то е старичко или новия борд е много скъп може да се купи универсален.
Лошото е че по-евтините такива имат само един HDMI вход и нямат Интернет.
Освен това ще трябват допълнително захранване, преходен кабел за матрицата и контролер за подсветката.
Ще трябва и да кажеш на китаеца модела на матрицата за да може да ти го програмира според нея.
Абе това е само за в краен случай.
Взел съм една такава платка (идва си с дистанционното и IR приемника) за да направя един умрял лаптоп на монитор.
Ама все не ми остава време да го почна.
Иначе за моята платка имам bin файловете за програмиране за работа с над 300 модела матрици.
mgbagera - специалист
Само като те слушам и се отказвам :lol: Нещо ми се струва много разправия. Ако новия борд излезе скъп ще почакам някой да си счупи самсунга и да го пусне на части :)
Модел от 2013 или 2014г. е и тепърва има да се чупят тези телевизори :mrgreen:
shadow__01 - майстор
Не би трябвало при късо в един контакт да изгори уреда включен в съседния. Явно се е индуцирал някакъв високоволтов импулс и магията е станала...
mgbagera - специалист
Всеки дето чуе какво е станало и ми казва че няма логика обаче е факт и стана. Преди време ми се случи почти същото.
Тъкмо бях сложил едни радиатори на fan controlera и при поставянето му в компютъра те се допряха до корпуса на кутията (това на включен компютър). Монитора с гръм и ужас си замина а компютъра дори си остана включен и видеокартата оцеля. След замерване се оказа че корпуса на транзисторите (там дето сложих радиаторите) е + а не -. С две думи и тогава плюса се е допрял до корпуса и се е получил същия ефект.

Интересно но тогава изгърмя само захранването на монитора а сега пък захранването на телевизора е здраво но борда е заминал.
  • 1
  • 2

Тема "Какъв е този елемент ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: