Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Palawnik - специалист
pavelari написа:
ETO TAKA СЕ ПРАВИ - за да може да преминава и през трите биметала еднакво / а именно ако има разлика в настройката им да може да изключи според най-чувствителния /
А ако няма отделен защитен проводник?!?!?!? И в случая е PEN проводник??!!??!!??
А защо не пуснеш "0" отделно и да прекараш само фазата? Тогава ще имаш три зоново изключване?
И щом има една степен която ще изключи първа защо ти е другата?
pavelari - майстор
разликата между прекъсвача и моторната защита е, че прекъсвача има фиксиран термичен ток на изключване а моторната защита можете да я настроите според табелката на мотора. Освен това моторната защита има D - характеристика на изключване по ток на претоварване а масовите прекъсвачи са С или В /които при пуск изключват/ и много рядко - само по запитване може да ви доставят D.
Иначе и двете защити изключват мигновено при късо.

колкото до моята схема - спокойно можете да прекарате фазата един път и нулата два пъти или фазата два пъти и нулата един - все е тая.

Palawnik, ако проводника е PEN го делите на две преди защитата и едното се прекарва по показаната схема през защитата а другото го вързвате на корпуса на помпата и не се прекъсва никаде по този начин може да се постъпи и с ДТЗ ако имате фаза и PEN.[/b]
И.. ако едното ще изключи по-бързо от каде да разберем кое е то и да вържем само него??!!? като ще правим икономии на жица :roll:
sashonikolov - специалист
използвам темата да не пускам нова.
Питането ми е следното:
Днес направих един пускател за цирколяра на двора с 3 фазен мотор.
Честно казано незнам как да начертая схемата но ще се опитам да я обясня с думи.
Схемата е реализирана с едно дву позиционно ключе без задържане на положението за пуск и стоп и контактор със самозадръжка.
След като силовите кабели излязат от контактора минават през моторна защита на Moeller PKZM0 - 10A
Изображение
С ампер клещите измерих около 4 ампера на фаза при празен ход,под товар около 8 а при заклинване на дърво на диска тока скача над 20 ампера.
Всичко работи чудесно само дето нарочно напънах дебело дърво да заклини на диска и защитата не изключи!
Не знам къде бъркам със свързването или защитата не е подходяща а e чисто нова.
ПП:
Намерих картинка как съм свързал защитата след контактора.
Изображение
fikata - майстор
Moeller PKZM0 - 10A е за 10А номинален ток и с диапазон на регулиране на изключване на тока при претоварване от 6.3 до 10А.
Предвидена е за трифазен двигател 4 kW
Няма причина да не изключва при претоварване, освен ако си много нетърпелив и не изчакваш изключването й.
Моторната защита представлява комбинация от автоматичен прекъсвач за ток при к.с/максимално токова защита/ и защита от претоварване/термична защита/. Т.е в силовата верига за пускане на двигателя няма нужда от други предпазители. Нормално схемата е: моторна защита,/контактор/,двигател.
Тази моторна защита има опция за присъединяване/над изходните клеми/ на блок контакт с 1н.о и 1н.з контакт,които могат да участват в оперативната верига на контактора.
Изображение

С тази моторна защита Rotary handle manual motor controller type PKZM0 може и ръчно, т.е без контактор в схемата да се пуска и спира двигателя. С контактор - при дистанционно управление.
Да сложил съм допълнителното блокче за оперативната верига понеже защитата е след контактора а не преди него.Контактора също е Moeller с доста сериозни контакти от по 4 KW на контакт при 380 волта.Сложих блокчето с цел такава,че да не се пусне мотора след възстановяване на защитата.По този начин се иска пуск на контактора от бутона.
А колко време е нужно за да сработи защитата?
Намалих я на минимум и пак в рамките на 3-5 секунди не изключи.Въпреки,че под товар при рязане тока подминава 6 ампера на фаза.При това условие би трябвало да сработи защитата и по време на натоварване а не само когато заклини дърво.Поне така си мисля.
Не намерих времето за реакция на защитата но си мисля,че трябва да е бърза.Все пак е индустриална арматура на доста солена цена.
А контактора го сложих защото всичко е в една влаго защитена кутия и тя е монтирана на рамката на циркуляра.Не ми допадна идеята защитата(макар и в кутия само за нея пак от същата марка) да е на открито в кутия без капак
За ключе използвах такова Изображение на Тelemecanique с един NC и един NO контакти.
moimoimoi - майстор
3-5 секунди са нищо за сработване на защитата,ако е наред би трябвало поне 20-30 секунди че и повече да сработи
за проба може да вържеш някой по мощен консуматор-примерно бойлер 3 киловата който има ток около 13-14 ампера и да видиш за колко време ще изключи
fikata - майстор
Писах по горе,че защитата има диапазон на настройване от 6.3 до 10А. Служи я на минимума 6.3А и пробвай при натоварване.
VLADO66 - майстор
Изтрих си поста-понякога пиша глупости :)
fikata написа:
Писах по горе,че защитата има диапазон на настройване от 6.3 до 10А. Служи я на минимума 6.3А и пробвай при натоварване.
Аз също споменах,че съм я сложил на минимум защитата и при рязане не изключва,но товара е моментен докато отреже дървото.
Намалих я на минимум и пак в рамките на 3-5 секунди не изключи.Въпреки,че под товар при рязане тока подминава 6 ампера на фаза.При това условие би трябвало да сработи защитата и по време на натоварване а не само когато заклини дърво.Поне така си мисля.
Ако moimoimoi е прав за времето за реакция на защитата,то в моя случай тя е безсмислена.Просто защото по-лесно ми е да се пресегна с ръка и да изключа мотора от копчето.
moimoimoi - майстор
не е безмислена
примерно някой лагер позатегне и почне да тормози двигателя-съответно тока се почишава и защитата ще изключи
или
режеш с поизтъпял диск,съответно пак товариш повече двигателя
или
по някаква причина ти изчезне една от фазата

Тема "Връзване на моторна защита" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: