• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
POCOMAX написа:
да разбирам, че 3тото жило(заземяване) ще си виси и няма да се връзва към пластината на Шуко контакта ЗА СЕГА! - само нулата ще мине през пластината за заземяване(зануляване) и то първо от там и после през клемата...
И защо няма да се ползва третото жило? Някакъв проблем има да обединиш синьото и оранджево-жълтото жило в точката, където ще връзваш новият клон на инсталацията за съществуващата такава?
Как мислиш, ако нямаш заземяване, ще можеш ли да ползваш отделно такова? Тогава пак ще ти е вързано третото жило за нулата в апартаментното табло, защото 2 проводен кабел иде до теб - фаза и нула. Предвид факта, че нулата е многократно заземена, няма никакви проблеми толкова дълго, колкото целостта на нулата е запазена и по инсталацията не пипат тотални тъпанари и самоделци, които да отрежат нулата или да разменят фаза и нула. Ако това стане - тежко ти.
Leon написа:
п.п. Чудя се как така мисленето ти е замръзнало на ниво 70 - 80 година, след като тогава си раждан?
70-80година канали нямаше, имаше антигронови скоби. Има тънки, малки кабелни канали, които когато се боядисат - почти не личат. За сметка на това къртенето може да създаде много грозни сцени. Ще ме караш да ти покажа у нас в кухнята как съм пуснал кабелите в первази с кабелен канал - 2.5мм2 специално за печката в кухнята и 1 троен контакт. Защото не исках да къртя всичко, включително и плочки. Никъде кабел не се вижда, че има. :finga:
В кабелен канал си вкарах и маркучите, както и кабела на пералнята, за да не се гледат, понеже я преместих. Според теб висящи маркучи или кабелен канал в тоя случай е по-добре? Или да разбия половин метър от стената, за да замажа маркучите може би? :partyman:
POCOMAX - специалист
toolegittoquit написа:
POCOMAX написа:
да разбирам, че 3тото жило(заземяване) ще си виси и няма да се връзва към пластината на Шуко контакта ЗА СЕГА! - само нулата ще мине през пластината за заземяване(зануляване) и то първо от там и после през клемата...
И защо няма да се ползва третото жило? Някакъв проблем има да обединиш синьото и оранджево-жълтото жило в точката, където ще връзваш новият клон на инсталацията за съществуващата такава?
Как мислиш, ако нямаш заземяване, ще можеш ли да ползваш отделно такова? Тогава пак ще ти е вързано третото жило за нулата в апартаментното табло, защото 2 проводен кабел иде до теб - фаза и нула. Предвид факта, че нулата е многократно заземена, няма никакви проблеми толкова дълго, колкото целостта на нулата е запазена и по инсталацията не пипат тотални тъпанари и самоделци, които да отрежат нулата или да разменят фаза и нула. Ако това стане - тежко ти.
Не въпроса е има ли смисъл сега да обединявам заземяването и нулата - то ще си стане като двужилен пак?...
Аз мисля да се изолира 3тото жило "оранджево-жълтото"... пък в един момент като се прави цялостен ремонт на инсталацията в къщата, може да се направи и отделно заземяване - целта на третото жило...

Тая тема се превърна в ебати дискусията... :D
toolegittoquit - майстор
Leon написа:
2.5мм2 - !!! На хидразина сигурно му омръзна да те учи!
Леоне, замлъкни с тъпотиите. Печката е Раховец и 2.5mm2 й е напълно достатъчен. Да не говорим, че това е кръг, който съм го отделил само и единствено за 1 троен контакт в кухнята, в който се включва само печка Раховец и кана за топла вода. От другата страна е микровълновата въобще на отделен кръг. Няма никакъв проблем при правилните връзки тоя кабел 2.5mm2 да поеме до 20-25А. С други думи, ако ще и 4-5 киловата печка да си сложа, няма да направи впечатление на кабела. Без това място за голяма готварска печка просто няма.
А кабелният канал с тръбите в него не е цигания, защото трябва ако стане нещо с маркуча - да можеш да го подмениш. Като си толкова умен, ходи си замазвай маркучите на пералнята в стената, а като изгният след години и почнат да текат - чуди се как да ги извадиш, да ги подмениш. Умник си ти.
POCOMAX написа:
Не въпроса е има ли смисъл сега да обединявам заземяването и нулата - то ще си стане като двужилен пак?...
Такава е системата. Разликата е, че като имаш 3 проводен кабел, можеш да сложиш ДТЗ. Номера с 2 проводен или мостчета между нула и заземителни платини няма да ти се получи. ДТЗ не може да работи така.
toolegittoquit - майстор
Leon написа:
Не ... не съм умник! Просто не ме мързи и няма да си спестя стинките да го направя както си требе! (И поне малко по красиво и поносимо).
Няма как да стане по-красиво, при условие, че пералнята е отдалечена от тръбите и канализацията. Нямам намерение да разбия всичко. Просто там има място и там е сложена. За мизерията - на баба ти хвърчилото! Спри да спамиш темата! И вземи прочети някой справочник. Като не ми стига тъпият кабел, просто ще пусна нов в перваза с кабелен канал. Няма да режа стените, да го полагам. :!: Такъв имах, такъв сложих. И си върши перфектно работата, при условие че консумация дори и 3kW няма. Умник!
POCOMAX - специалист
Ето това са старата схема - това, което е сега, и новата(долната) - това, което мисля да се направи:
Изображение

Аз ще свърша грубата работа - ще си направя каналите и ще положа кабелите, без да ги зазидвам...
Ще извикам електричаря да смени таблото, предпазители(ако трябва) и да ми върже всичко около таблото и бойлера ТОЙ... самите контакти на балкона аз ще си ги вържа.

Някакви забележки?
toolegittoquit - майстор
POCOMAX написа:
...
Ако ти се занимава, може и да стане. 3х2.5 за контактите, 3х4 за бойлера звучи добре. Не те разбрах, не искаш да присъединяваш клон, а да правиш генерално преустройство. Добре, щом ти се кърти...
hidrazin - майстор
Leon написа:
POCOMAX написа:
.....Само да не те чуе ... има един тук - тинко!....
Айдееее... чу го и се появи. Спукана му е работата на РОСОМАХА. :lol:
:partyman:
POCOMAX - специалист
hidrazin написа:
Leon написа:
POCOMAX написа:
.....Само да не те чуе ... има един тук - тинко!....
Айдееее... чу го и се появи. Спукана му е работата на РОСОМАХА. :lol:
:partyman:
Всяко мнение е от значение :idea:
POCOMAX - специалист
toolegittoquit написа:
POCOMAX написа:
...
Ако ти се занимава, може и да стане. 3х2.5 за контактите, 3х4 за бойлера звучи добре. Не те разбрах, не искаш да присъединяваш клон, а да правиш генерално преустройство. Добре, щом ти се кърти...
Не ми се кърти... ама нали бойлера трябвало да си има отделен непрекъснат кабел и негов си предпазите. Аз 2 скапани контакта исках, то глей какво излезе... Ай отивам да си пържа кюфтаци. После се чудя... да се къпя ли... да не се ли къпя :D
  • 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Прокарване на контакти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: