• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
infomar
1. Само на няколко места са ползвани пирони, но не масово.
2. Третото жило на захранващият кабел (ЗЕМЯ) е свободен - подадено е захранване само на "ФАЗА" и "НУЛА" Захранването е взето от контакт на горен етаж.
3. Кабелите са нови, но има и останали стари (от старото токо--подаване) по които все още има напрежение.
4. Свръзките в разклонителните кутии са чрез увиване, изолирани с изолирбанд.

4. В табло са вързани всички кабели "ЗЕМЯ" на отделна шина и тя не е свързана с все още никъде. Всички кабелите за "НУЛА", също на отделна шина. "НУЛИте" на отделните ДТЗ са на отделни шини.

Между кабели ФАЗА и ЗЕМЯ днес ми дава двойно по-малък волтаж - около 10 волта. Между кабели НУЛА и ЗЕМЯ показва "0" волтажа.

Горните замервания са когато -ините ЗЕМЯ и НУЛА не са свързани.

Когато свържа в таблото шините ЗЕМЯ и НУЛА, то на кабелите в контактите между ФАЗА и НУЛА и между ФАЗА и ЗЕМЯ ми дава логично 220 в.
kam34 - специалист
Да се надяваме че не е нарушена изолацията с някой пирон, и че усуканите връзки са добре направени :oops:
Свободно висящата земя е твърде опасна така оставена - мост към нулевата шинка минимум 10кв.мм проводник или два по 6кв. При желание и възможност може да заземиш тази точка.
Старите кабели в какво състояние са, ще остават ли или ще ги махаш.
paralesa - специалист
в контакта от който идва захранването проверявал ли си как е без тази инсталация ?
С фазомер показва ли потенциал на нулата или земята или не?

Kam 34 какво разбраш под "и заземи точката в която ги свързваш заедно земя и нула." Без такова заземяване съм си вкъщи и нямам проблем... Просто искам да разбера необходимо ли е,каква му е ролята и как се реализира(като стандартно заземяване или не?)
infomar
Старите кабели ще ги елиминирам, но в момента съм оставил само мрежата на горният/вторият етаж, а на първият ги отрязах и изолирах.
На края напълно ще изоставя старата инсталация.

С фазомер никъде не дава показание освен на фазата.
Сега ще свържа ЗЕМЯ и НУЛА временно само на долното табло, докато направя горното, с два кабела 6 кв. После тази връзка ще я премахна и я направя в горното табло още преди нулата да влезе в него.
kam34 - специалист
paralesa написа:
в контакта от който идва захранването проверявал ли си как е без тази инсталация ?
С фазомер показва ли потенциал на нулата или земята или не?

Kam 34 какво разбраш под "и заземи точката в която ги свързваш заедно земя и нула." Без такова заземяване съм си вкъщи и нямам проблем... Просто искам да разбера необходимо ли е,каква му е ролята и как се реализира(като стандартно заземяване или не?)
Презастраховка, всеки кабел трябва да бъде на отделен болт. Повторно заземяване на неутралата (спрямо уличната мрежа). При проблем там с неутралата няма да ти възникнат опасни потенциали по корпусите щото РЕ ти е заземено. РЕ и N са ти вързани заедно и няма да имаш разлика между тях за която говори infomar.
infomar написа:
Сега ще свържа ЗЕМЯ и НУЛА временно само на долното табло, докато направя горното, с два кабела 6 кв. После тази връзка ще я премахна и я направя в горното табло още преди нулата да влезе в него.
Тия гимнастики ги направи по схемата в табло извън къщата по възможност електромерното. Или компромисен вариант в таблото където влиза главния захранващ кабел. След това никъде не срещаш "нула" и "земя".

Прикачен файл

Клипборд01.jpg
Клипборд01.jpg (26.9 KиБ) Видяна 2323 пъти
infomar
kam34 написа:
....Тия гимнастики ги направи по схемата в табло извън къщата по възможност електромерното. Или компромисен вариант в таблото където влиза главния захранващ кабел. След това никъде не срещаш "нула" и "земя".
Нямам възможност в електромерното, затова ще го направя преди таблото в което влизат главните два силови кабели - ФАЗА и НУЛА. После "ФАЗА" и "0" и "ФАЗА" и "ЗЕМЯ" ще ми дават еднакви показатели 220 в.
kam34 - специалист
Тогава в първото табло където ти влизат кабелите от мрежата. Организираш шинка обща нула и към нея връзваш от вънка PEN и изходящите PE и N вече разделени. Може да вкараш и заземител с проводник 10кв както е по схемата. Всеки проводник на отделна клема (винт)
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13

Тема "Идея за захранване на стара къща Електрич, TV Тел, интернет." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: