• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
kozl написа:
М да DMN пише, че го е разредил първия път и не е изгорял, за втория път не пише да го е източил :?
А :thumbs: , аз не напразно подчертах, че съм го разредил. Втория път не. То явно не напразно на кондензаторите им слагат по един резистор(1 мегаом съм виждал) за да ги разреждат(при изключено състояние), че да не залепят ключовете(прекъсвачите) например при включване на луминисцентни лампи, които имат компенсиращи кондензатори(останали заредени), тъй си мисля де.
toolegittoquit - майстор
DMN написа:
Аве няма ли някой друг да се появи тука с практични опити? Стига с тия формули и теории.
Не. Хората са го казали и доказали. Не виждам защо да го тествам по 10 пъти. :-D 3 електротехники съм учил, сите електротехники се занимаваха с това. Фаза, фазова разлика, синусоиди, фактор на мощността, ред на Фурие, качество на тока, комутация - бла-бла.. Стига вече. :lol:
DMN - майстор
toolegittoquit написа:
Не. Хората са го казали и доказали. Не виждам защо да го тествам по 10 пъти. 3 електротехники съм учил, сите електротехники се занимаваха с това. Фаза, фазова разлика, синусоиди, фактор на мощността, ред на Фурие, качество на тока, комутация - бла-бла.. Стига вече.
Ама нали знаеш:
"Теория" е, когато всичко е ясно, но нищо не работи. "Практика" е, когато всичко работи, но не е ясно защо...
Като обединим теорията с практиката обикновено се оказва, че нищо не работи и никой не знае защо.
:lol: :lol: :lol:
toolegittoquit - майстор
DMN написа:
"Теория" е, когато всичко е ясно, но нищо не работи. "Практика" е, когато всичко работи, но не е ясно защо...Като обединим теорията с практиката обикновено се оказва, че нищо не работи и никой не знае защо.
Ако доказаната с много практика теория не работи за някого, значи има нещо грешно в практиката му.
kozl - майстор
toolegittoquit написа:
Хората са го казали и доказали. Не виждам защо да го тествам по 10 пъти. :-D 3 електротехники съм учил, сите електротехники се занимаваха с това. Фаза, фазова разлика, синусоиди, фактор на мощността, ред на Фурие, качество на тока, комутация - бла-бла.. Стига вече. :lol:
А ще ми обясниш и как на тая картинка напрежението на кондензатора е нула. Т.е. в двата му края няма потенциални разлики, а протича ток :? Кое го кара тока да тече :? Може би в схемата липсват проводниците, да се покажат като съпротивления. Тогава поне ще може да се вмъкне разлика в потенциалите. Ако няма ограничение за тока през проводника и тока зареждащ кондензатора става неопределен. Някой може ли да предложи, когато съпротивлението е нула, колко е тока на зареждане на кондензатора :? I=U/0 :?
Изображение
Тинки като толкова много си учил та ти е омръзнало и ти стига вече, как механичния електромер разделя активната енергия от пълната :? Какво свойство се използва, какво и как да пренебрегне, та да не натрупва пълната енергия, а само активната :? Та нали през електромера минава пълната енергия.
Ако приема, че електромера разпознава кога напрежението и тока са с обратни знаци и създава сила обратна на въртенето на алуминиевия диск, то натрупаната енергия ще отговаря на площа на диаграмата над нулевата линия минус площа на диаграмата под нулевата линия.
toolegittoquit - майстор
kozl написа:
А ще ми обясниш и как на тая картинка напрежението на кондензатора е нула.
:? :? :?
Изображение Изображение Изображение Изображение
:partyman:
fikata - майстор
kozl остави на мира тези индукционни електромери. :-D
Пък ако си толкова любопитен за тях прочети тук:
Устройство однофазного индукционного электрического счетчика:
http://elektroschetchiki.ru/ustroystvo.php
Измерване на реактивна енергия с индукционен електромер:
http://rza.org.ua/elteh/read/178--Izmer ... i_178.html
http://scask.ru/book_oet.php?id=99
pavelari - майстор
kozl написа:
toolegittoquit написа:
Та нали през електромера минава пълната енергия.
През електромера "преминават" двете съставки на енергията - ток и напрежение, но по различно време...
ivanovbg - майстор
Ako се замислиш според законите на физиката при променливия ток електроните не се движат от електростанцията към консуматора когато се черпи само активна енергия. В смисъл се ползва само тяхното трептене. При реактивната енергия вече имаме пренос.въртене на матряла - сиреч електроните - към или от електростанцията в зависимост от това дали е капацитивен или индуктивен товара гледано по едната жица.

:partyman:
Lisko - майстор
kozl написа:
Да ама що ми се струва, че при гарфика с капацитивен товар (кондензатор), честотата на тока станала два пъти по-голяма от честотата на напрежението :?
Отговорът е в правилната дефиниция за "период". Според тебе това е - колко пъти пресича нулата за единица време.
Това е грешна дефиниция.
kozl написа:
В графиката на тока има 5 пресичания на нулата, а в графиката на напрежението 3 пресичания.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: