50% в новото строителство положението е идентично. Не си мисли че нещо уникално е сътворено при теб. Даже имам случаи и на по-драстични случаи, като приобщаване на стаи от един апартамент към друг, без електрически да се изпипа ситуацията. Най-рационалното при теб е, да се увериш дали N отива в заземителната шина (нищо че е с жълтозелен проводник, възможно е синия да е дошъл къс и да са го внадили със жълозелен). Ако това наистина е така, трябва да намериш начин да се свържеш твоя N към N идващ от ГРТ. И тогава вече да си свержеш твоя PE към заземителната шина. И не е нужно да е чак 10 кв. А това че има внаждания, ами няма как, но ако искаш да си абсолютно сигурен в тях, постави WAGO клеми.
fbr написа:50% в новото строителство положението е идентично. Не си мисли че нещо уникално е сътворено при теб.Чак пък 50%! ... Множко ми се виждат... Както и да е. Това е друга тема. Няма да спорим, я.
fbr написа: Най-рационалното при теб е, да се увериш дали N отива в заземителната шина (нищо че е с жълтозелен проводник, възможно е синия да е дошъл къс и да са го внадили със жълозелен).Нищо не разбрах! Нищичко.
Как така "дали N отива в заземителната шина"? ... Нищо не мога да разбера. ... ... ... Според мен - предполагам, де - моят N кабел (със СИН цвят) тръгва от ГРТ към апартаментното ми табло. Но в апартаментното табло пристига като N - но вместо със СИН цвят, пристига със ЖЗ цвят. ... Какво ме питате? Изкукуригвам направо. Изкукуригах даже.
Синият кабел е дошъл къс, да. И са го снадили със ЖЗ кабел. ... Демек - моята "нула" е Жълтозелена. Отделно имам още един ЖЗ кабел - който не е свързан никъде. Но идва в апартамента ми. ОТНИКЪДЕ идва! И нищо не върши. Само... ей така - има го!
fbr написа: Ако това наистина е така, трябва да намериш начин да се свържеш твоя N към N идващ от ГРТОбърках се. Моля за извинение... но се обърках.
За съжаление - обърках се тотално.
fbr написа: А това че има внаждания, ами няма как, но ако искаш да си абсолютно сигурен в тях, постави WAGO клеми.Тези WAGO клеми... какво ми помагат? Моля да ме извините за невежеството ми. Моля за извинение.
Аз не знам къде точно са внажданията!