• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fbr - майстор
50% в новото строителство положението е идентично. Не си мисли че нещо уникално е сътворено при теб. Даже имам случаи и на по-драстични случаи, като приобщаване на стаи от един апартамент към друг, без електрически да се изпипа ситуацията. Най-рационалното при теб е, да се увериш дали N отива в заземителната шина (нищо че е с жълтозелен проводник, възможно е синия да е дошъл къс и да са го внадили със жълозелен). Ако това наистина е така, трябва да намериш начин да се свържеш твоя N към N идващ от ГРТ. И тогава вече да си свержеш твоя PE към заземителната шина. И не е нужно да е чак 10 кв. А това че има внаждания, ами няма как, но ако искаш да си абсолютно сигурен в тях, постави WAGO клеми.
arxd129 - специалист
fbr написа:
50% в новото строителство положението е идентично. Не си мисли че нещо уникално е сътворено при теб.
Чак пък 50%! ... Множко ми се виждат... Както и да е. Това е друга тема. Няма да спорим, я.
fbr написа:
Най-рационалното при теб е, да се увериш дали N отива в заземителната шина (нищо че е с жълтозелен проводник, възможно е синия да е дошъл къс и да са го внадили със жълозелен).
Нищо не разбрах! Нищичко.

Как така "дали N отива в заземителната шина"? ... Нищо не мога да разбера. ... ... ... Според мен - предполагам, де - моят N кабел (със СИН цвят) тръгва от ГРТ към апартаментното ми табло. Но в апартаментното табло пристига като N - но вместо със СИН цвят, пристига със ЖЗ цвят. ... Какво ме питате? Изкукуригвам направо. Изкукуригах даже.
Синият кабел е дошъл къс, да. И са го снадили със ЖЗ кабел. ... Демек - моята "нула" е Жълтозелена. Отделно имам още един ЖЗ кабел - който не е свързан никъде. Но идва в апартамента ми. ОТНИКЪДЕ идва! И нищо не върши. Само... ей така - има го!
fbr написа:
Ако това наистина е така, трябва да намериш начин да се свържеш твоя N към N идващ от ГРТ
Обърках се. Моля за извинение... но се обърках.
За съжаление - обърках се тотално.
fbr написа:
А това че има внаждания, ами няма как, но ако искаш да си абсолютно сигурен в тях, постави WAGO клеми.
Тези WAGO клеми... какво ми помагат? Моля да ме извините за невежеството ми. Моля за извинение.
Аз не знам къде точно са внажданията!
Последна промяна от arxd129 на съб фев 03, 2018 9:06 pm, променено общо 2 пъти.
nikolov333 - майстор
За кой ли път се повтарям.. ТЪРСИ СНАЖДАНЕТО на синия и ЖЗ.., ако имаш късмет докато търсиш може да откриеш и заземяване..
arxd129 - специалист
nikolov333 написа:
За кой ли път се повтарям.. ТЪРСИ СНАЖДАНЕТО на синия и ЖЗ.., ако имаш късмет докато търсиш може да откриеш и заземяване..

Няма заземяване. Не го разбрахте, май.

А ако съм сигурен, че снаждането по N е само едно - бих го търсил. Ама що си мислите, че е само едно! Що да не предположим, че снажданията по N са няколко. Даже между СИН и СИН проводници.
И друго: Що да няма снаждания и по L? ... Особено при таз лакома (пуста лакомия!) бригада от пишман-елтехници. (Със снимка ви показах, че има снаждания между ЖЗ нула и ЖЗ нула - спомняте ли си?) Колко му е да има и снаждания и по L.

Това са фактите. Това е попарата, надробена от бригадата пишман техници.
Сега я сърбам. ЩОТО Е НАДРОБЕНА вече.
Гледам да направя така, че да сведа евентуалните неблагоприятни последици до минимум. А сподвижници в блока нямам. Това е.

Изборът е: Схемата на mironcho или ползването новопрокарано 10 кв мм РЕ до съмнителна PE шина. ... Или да търся арматура по земетръсните шайби? Или да докажа, че РЕ-шината е надеждна? Как да я докажа надеждността й? Май - никак.
hidrazin - майстор
arxd129 написа:
Или да докажа, че РЕ-шината е надеждна? Как да я докажа надеждността й?
С лаборатория която ще я измери.
Примерно някоя такава:
Метроном-ПС
СТМ ПЛЮС
Или някоя друга по избор. Но си мисля че това вече мина някъде към ... 5-та страница май??? :?
:partyman:
zz_stefanov - майстор
arxd129 написа:
......
А ако съм сигурен, че снаждането по N е само едно - бих го търсил. Ама що си мислите, че е само едно! Що да не предположим, че снажданията по N са няколко. Даже между СИН и СИН проводници.
И друго: Що да няма снаждания и по L? ... Особено при таз лакома (пуста лакомия!) бригада от пишман-елтехници. (Със снимка ви показах, че има снаждания между ЖЗ нула и ЖЗ нула - спомняте ли си?) Колко му е да има и снаждания и по L.
....
Ми то за туй ти казаха да си дръпнеш нови проводници, те може да се снаждат, но това трябва да става в табла, кутии и т.п. където връзките да могат да са под контрол, но най добре да са цели.
Ти си се захванал да правиш анализ на постовете на колегите от форума.
Лека и си блъскай главата, повече няма какво да ти се каже, то беше казано по няколко пъти.
fbr - майстор
От предни постове останах с убеждението че твоят N- идващ от ГРТ, който трябва да е син проводник, се е загубил нейде между етажите, и за да имаш захранване, са ти свързали синия от апртаментното табло към заземителната шина. Това имах предвид да уточниш. защото има вероятност синия от ГРТ да не е достигнал до апартамента ти, и да са го удължили с жълтозелен. А в случая, цвета на изолацията няма никакво значение.
krasi92 - майстор
Още ли не си разкъртил кооперацията-вместо да пишеш взимаи един къртач и започваи от таблото ти към главното и ще намериш истината
arxd129 - специалист
zz_stefanov написа:
Когато ги получиш тея 400V през водопровода през бойлера на комшията (защото ти е прекъснат твоя жълтозелен, който пък ти е нулев проводник) ще разбереш.
zz_stefanov, не мога да подмина с лекота горните ти думи. Звучат твърде опасно за обитателите на апартамента. Предупреждаващи са евентуална опасност.

В смисъла на горния абзац, би ли пояснил как тези 400 V , как съседската "фаза" от съседския бойлер, ще дойде в корпуса ли, в реотаните ли на моя бойлер ли... или незнам къде ще дойде... Къде да я очаквам тази съседска "фаза"? Къде ще е евентуалната й среща с моята "фаза"? ... Моля да бъда извинен за невежеството ми! ... И още: Какви предпазни мерки мога да взема, за да се предпазя от подобна евентуалност?
Благодаря.
krasi92 - майстор
Продаваи го преди да си го разрушил
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15

Тема "Проследяване на зазидано "земно"" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: