• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
kozl - майстор
Да интересно ми е. Много даже , но не ми дава отговор :?
Само диаграмата на осцилоскопа ми подсказва нещо. Ако е двулъчев напасни и тази от напрежението в същия момент и веднага ще си проличат местата на ток и напрежение в различни посоки :shock: (наличие на реактивна мощност).
Какво отчитат уредите - зависи от начина по който отчитат, какво измерват, как изчисляват. В случая твоя осцилоскоп отчита ефективната стойност на напрежението в-у резистора. Тази ефективна стойност умножена по ефективната стойност на напрежението (220 волта) ще даде резултат=пълната мощност. Активната мощност ще е по-малка, защото има участъци от кривата, в които напрежението и тока са с различни посоки.
Електромерите са уреди за измерване както се отбеляза на активна мощност. Да ама аз не съм сигурен. Как да проверя :?
Ако закача кондензатор или дросел веднага след електромера, за да елиминирам дължината на проводниците би следвало електромера да отчете само енергията от загубите в късите проводници и загубите в кондензатора или в проводника на дросела. Тъй ли е :?
kozl - майстор
DMN "великия мултицет" би трябвало да измерва ефективните стойностти на напрежението и на тока.
Но ефективния ток е =1/Т по интеграл dI^2 в граници от 0 до Т или това е = на площта на кривата на тока за един период, сумирана под и над абццисната ос, разделена на периода.
Е да де ама как великия мултицет го прави това :? По най-икономичния начин. Взима пада на напрежение в-у резистор, изправя напрежението през 1 диод и по корекционен коеф.за синусоида изчислява ефективния ток.
Да амъ няма синусоида, а къдроида :wink: и корекционния коеф. вече не е удачен :shock:
А когато тока ти е синусоида номера става, А :? Ми тъй де :roll:
DMN - майстор
kozl написа:
Само диаграмата на осцилоскопа ми подсказва нещо. Ако е двулъчев напасни и тази от напрежението в същия момент и веднага ще си проличат местата на ток и напрежение в различни посоки
По напред в тази тема(втора страница) съм показал точно това на осцилоскопа. Пак ще е същото.
kozl написа:
Е да де ама как великия мултицет го прави това По най-икономичния начин. Взима пада на напрежение в-у резистор, изправя напрежението през 1 диод и по корекционен коеф.за синусоида изчислява ефективния ток.
Да амъ няма синусоида, а къдроида и корекционния коеф. вече не е удачен
А когато тока ти е синусоида номера става, А Ми тъй де
Предполагам, че така са нещата. Обикновеният мултицет е направен да измерва ефективната стойност на тока и напрежението, но за синусоида и до определена честота. А при токове и напрежения с форма по-различна от синусоида, какво точно измерват един господ знае, аз точно това исках да покажа в другата тема. Те уж затова са измислени тия с T-RMS. При новите електромери си мисля, че те трябва много точно да определят формата на тока и да правят измервания с висока честота т.е. многократно в рамките на секундата. Щото формата на тока сигурно ще е доста къдрава като се смесят токовете на различните консуматори в един и същ момент. При старите индукционни електромери такава прецизност няма как да стане и предполагам, че не са измервали всичко консумирано от нас, особено пък с навлизането на импулсните захранвания по телевизори, компютри, енергоспестяващи лампи и къде ли още не. Та явно затова сме с нови електромери и нови по-големи сметки, тия улавят всичко, не са кат мултицета да отчитат по-малко :-D .
kozl - майстор
Прикачен файл:
razmisli cos f_1.jpg
razmisli cos f_1.jpg (75.59 KиБ) Видяна 841 пъти
Привет
Видно от формулата за активна мощност резултата е интеграл в граници 0-Т/i(t)*u(t)dt.
В графично изражение на Енергията, този интеграл сумира площите затворени м-у кривата на мощността и абсцисната ос. Но сумира площите със техните знаци спрямо абсцисната ос или защрихованите с червено площи са положителни, а тези със синьо отрицателни. Сумата от площите за един период на напрежението дава следните резултати:
графика А - само положителни площи активната енергия съвпада с ефективната и е сума от площите.
графика В - има и положителни има и отрицателни площи. Активната енергия е сума от положителните/ червени минус отрицателните/сини площи. Т.е. може да се напише, че от входящата енергия се приспада върнатата към източника. Е ако електромерите така измерват енергията у дома, то те са интелегентно щадящи у-ва. Мога да предположа, че употребата на климатици с асинхронни двигатели ще е в моя полза. Плащам си за енергията в моята посока/червената площ и ми връщат пари за върнатата енергия синята площ :roll:
графика С положителните площи/червените и отрицателните площи/сините са еднакви и сумата на всички площи е =0 Няма отчетена активна енергия.
Какво обаче е пълната мощност S. S=Uеф*Iеф Корен квадратен от (умножение на интеграл от напрежението на квадрат по интеграл от тока на квадрат). Аз не мога да си представя кривата на ефективната мощност, защото тя представлява умножение на две осреднени величини. И тъй като метода на осредняване е повдигане на квадрат и коренуване, на което целта е да няма отрицателни площи, то влязла в сила питагоровата теорема за правоъгълен триъгълник S^2=P^2 + Q^2 (квадрата на пълната мощност е равен на квадрата на активната/ефективна мощност + квадрата на реактивната/ефективна мощност.
Как да измерваме и изчисляваме на практика мощностти и енергия, като уредите с които разполагаме, най-вероятно отчитат ефективни стойности или неясно какво :?
Но първо си мисля за какво плащаме. Защото теорията е едно (плащаме активна енергия), а практиката може и да не съвпада с теорията :?
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19

Тема "Размисли относно cosФ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: