Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
zmeios - специалист
Фенер с 36 обикновени 20-милиамперови светодиоди е къде-къде по-зле от един-единствен триватов, 700ма (при добро охлаждане) съвременен Cree. И като стабилност на цвета и цветовата температура, и като издържливост ако щеш, да не говорим колко по-малки са като габарит триватовите.

Според мен тия крушки с обикновените бели светодиодчета са бошлаф работа. Има си мощни светодиоди за осветление. Цените им вече са супер! Единствения проблем е че, макар като ватове да са извънредно скромни и ефективни, черпят по няколко ампера ток (примерно за композиция от 9 бройки на тавана) и трябва да осъществиш добре окабеляването. Верно, работят на около 3 волта, ама десет ампера са си десет ампера!
barekov1 - специалист
Ми свържи ги последователно и тока ще падне :-D
zmeios - специалист
barekov1 написа:
... и като изгори единият светодиод, ако изгори на 'отворено', изгасват всички от веригата (после търсиш кой е изгорял). Ако пък изгори на 'късо', става още по-забавно: тока на другите скача и бързо-бързо изгарят и те, освен ако в стаята ти не е 15 градуса... :x

Светодиоди, особено триватови такива, се включват всеки със свой собствен токоопределящ резистор, а още по-добре, с регулатор, включен като източник на ток (примерно LM317). Ама е много играчка да правиш платка за регулаторите и да ги охлаждаш, а и рядко има адекватно място за тях (все пак повечето от нас нямат 'ревизионни отвори' на ГК таваните си :-D )
ALEXONE™ - специалист
barekov1 написа:
Колега, ние с теб сме лайци в тази тема и област.
Както гледам направата на подобно осветление и то грамотно е далеч от моите знания по електроника.
zmeios успех в начинанието.
barekov1 - специалист
Алекс предствяш си един изпарител, напрежението е налягането на газа, а кабелите- газопровода :-D :lol:

zmeios Аз съм против тези мощни 3W светодиоди, които КПД то им намалява заради огромните топлинни загуби! По-добре 40 бр. 20mA
рови отколкото 1бр. 800mA.
piron45 - майстор
zmeios написа:

Решил съм да си направя свои собствени - те работят на м/у 2 и 3 волта пад на напрежение, имам си източник от който си купувам страхотни cree светодиоди по около 9 лева парчето.

Та въпросът ми е: някой виждал ли е / правил ли е 'самоделки', като е използвал фабрични цокълчета за осветителни тела (т.е. самите лунички), които биха "поели" светодиод като показания на снимката по-долу? (размерите на плочката са, грубо казано, 15 на 15 милиметра)?
Колега я погледни на този сайт и недей да се набутваш с тия цени за диоди и всичко останало.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2394

от този сайт можеш да си купиш всичко необходимо за малко пари.Аз например си купувам от тези диоди / светят добре/, след това от тук си копувам тялото на лампата

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13741

а от тук драйвера за диода

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.13552

всичко ми го пращат безплатно по пощата и си ги събирам в къщи. Една лампа се връзва около 16 лв. Зависи и от количеството и какви диоди ще си вземеш.Впрочем в този сайт има доста неща за LED осветление, поразровете се и ще останете доволни.Твоя приятел може от там да взима диодите , които ти продава после по 9лв.
Много са точни китайците.
piron45 - майстор
barekov1 написа:
Алекс
zmeios Аз съм против тези мощни 3W светодиоди, които КПД то им намалява заради огромните топлинни загуби! По-добре 40 бр. 20mA
рови отколкото 1бр. 800mA.
Колега, драйвера в моите лампи дава 750mA, но консумацията на входа при 220V е само 13mA. Дори и с дрйвер можеш пак да си закачиш маломощни диоди , като драйверното палене на диоди е в пъти по добро от обикновеното захранване.
zmeios - специалист
piron45 написа:
Колега я погледни на този сайт и недей да се набутваш с тия цени за диоди и всичко останало.

http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.2394
Не искам да се заяждам, но _точно_ от дийлекстрийм купувам. Именно това Cree което съм посочил по-горе, и на твоя линк включително, е $5.40 някъде. Което се връзва към 9 лева. :)

Все пак ти благодаря за SKU-то на тялото на лампата. Не го бях видял. Не ми харесва по естетически съображения, но е хубаво да знам че там откъдето си взимам диодите са почнали да продават и тяло за лампи ;) може пък да излезе нещо по-красиво по нататък.

А че са точни, зная - пазарувам си редовно оттам разни работи, диодите дойдоха последно, след месеци други покупки ;)
mitcd - специалист
zmeios написа:
Според мен тия крушки с обикновените бели светодиодчета са бошлаф работа. Има си мощни светодиоди за осветление.
И аз съм на това мнение !
Проблем им е захранването ,щото не става просто със съпротивление.
Незнам дали се продават готови захранвания за тях.А най добре е да има готови ЛЕД крушки с мощни диоди.На нормални цени разбира се :)
piron45 - майстор
zmeios написа:
piron45 написа:

Не искам да се заяждам, но _точно_ от дийлекстрийм купувам. Именно това Cree което съм посочил по-горе, и на твоя линк включително, е $5.40 някъде. Което се връзва към 9 лева. :)
А че са точни, зная - пазарувам си редовно оттам разни работи, диодите дойдоха последно, след месеци други покупки ;)
Колега, само едно уточнение. Ако следиш редовно цените в сайта ще забележиш че се менят - надолу и нагоре. Зависи в какъв момент ще ги хванеш. Преди седмица тези диоди струваха с 1$ по малко и ако си вземеш поне 3 или повече броя цената ти пада още. Моите неща пристигат между 10 и 15 дни.

Тема "2-3 въпроса за LED лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: