Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ivan40t0 - напреднал
Не купувай нов кабел.Старите са по-качествени от сегашните китайски.Където и да изкараш антената извън къщата(или блока)качеството на приемания сигнал ще е по-добро заради наличието на арматура в стените на помещенията,която играе роля на екран.Разбира се най-добре е колкото се може по-високо да е.Ако е единичен кабел сигнала се приема най-добре перпендикулярно на посоката на опъване на проводника,ако е хоризонтален.Ако е вертикален се приема от всички посоки.Но излезеш ли извън обсега на арматурата би трябвало да имаш положителен ефект.Плюс това за укв като екран действат всякакви препятствия,дори и бетон и тухли,макар и в по-слаба степен от желязото.Така,че изкарай откъм страната,от която мислиш,че идва сигнала колкото можеш по-далеч от стената един кабел с дължина между 70 и 100 сантиметра и го свържи с централното жило на коаксиала.Не знам имаш ли отделен вход за антена на радиото.Ако имаш другия край на жилото го пъхни там.Ако нямаш го свържи към телескопичната антена.Най-добре в твоя случай ще е яги от няколко елемента,но за да го свържеш с радиото ти трябва специален вход.Върши работа и обикновен дипол.но и за него трябва специален вход-централен и маса.Кабела за антената може да е многожичен и едножичен.Колкото е по-дебел толкова по-добре.В края на краищата каквото имаш-това.Най-добре е алуминиева тръбичка(или медна) изправена вертикално със същия размер по дължина(височина).Да е закрепена на някакъв изолатор(текстолит,гетинакс или в краен случай на дървена летва).Коаксиала се свързва в долния край надеждно(с болт и гайка а ако е кабел може и със запойка.Увиване само в краен случай).Оплетката в твоя случай ще действа само като екран за полезния сигнал.
Може да се наложи да отвиеш болтчето на телескопичната антена,да я махнеш и на нейно място да свържеш жилото,но това само ако не ти хареса резултата.Успех.

ПС.Ако,обаче,искаш да слушаш къси вълни тогава ситуацията се усложнява и ще трябва да се прави по-дълга антена.Пак успех.
ivan40t0 - напреднал
Какво стана с антената?Направи ли я?Има ли ефект?

Тема "По мощна антена за радио - КАК ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: