Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
darken_nz - специалист
Ами и така може. :)
Е, аз не знам за какво и къде ще се ползва схемата.
Контактора, дори и да е от шумните зависи къде ще се монтира. :wink:
Михаил Соколов - специалист
Ще използвам награвателите за изпичане на матеряли използвани в авторепаратурата (бояджийски истории).Ще я използвам в изцяло работна среда.Ще обясна пак как искам да работи, защото явно не на 100% ясно.
Щепсела ще бъде винаги включен в контакта.След натискане на бутона "старт" (от схемата на darken_nz ), време релето се задейстава и започва да отброява намаляващо (по предварително зададено време,може да се променя и в процеса на работа), контактора сработва и според положението на копчетата, някои или всичките 3 нагревателя започват да нагряват.Ако се натисне бутона "стоп" всичко изгасва и сме в изходно положение.Ако пък не се пипа нищо, системата работи докато време релето не стигне "00" (дисплея е двоен седемсегментен), тогава то прекъсва тока в бобината на контактора и всичко пак сприра.Копчетата непосредствено преди нагревателите във веригата, мисля да са светещи в работно положение за по-ясна индикация.Силата на тока (демек колко силоно да нагряват) нама да се регулира.Ще е винаги максимална.
Почти съм сигурен че това ще е схемата, но все пак ако някои измисли нещо по-просто или по-ефтино ще правя промени.За сега ще ми трябват: 3 копчета светещи; старт-стоп бутони; време реле (от по-предишния ми пост); контактор и кабели.
До релето (за което стана ясно че няма да мога да ползвам, защото е на 380 волта) има свързан ключ "старт-стоп".Едното бутонче е с нормално затворен другото с отворен контакт.Нали ще мога да ползвам ключа в схемата на 220 волта ?
darken_nz - специалист
Да, бутончета ще си ги ползваш - нищо не пречи.
А колкото до светенето - ами то ключовете ще светят (нали имат лампи)
Михаиле, няма нищо без пари :idea: :)
Не, за без пари и дума не може да става.Просто обичам да пресмятам най-добрия вариянт.Гони се цена-качество.
Онзи ден примерно си купих 2 въртящи се танспортни колела 100мм (понеже нямаше 4-ри) от магазин Рила в Пловдив за 10.90 лв бройката.Ще ги ползвам за стойката на трите нагревателя.Гаража кадето ще правя и ще ползвам нагревателя се намира в с.Царацово (на наколко км от Плд.).Случайно утидох до селската железария да си купя болтове и гайки и какво да видя,същите колела (Турция или Китай) 5.30 лв.Купих си 2 бр. и така.
Мисалта ми беше че до тук ел. схемата на 3-те нагревателя ме удолетворява напълно и като функционалност и като предполагаема цена, но все пак може и да съм попуснал нещо....
Метлната стойка и рефлекторите от огледална нераждавейка за реотаните вече са на 90% готови и остава само електрическата част. В последно време нямам много свободно време но до Нова година се надявам да я направя.Ще пусна и някоя снимка.
Чудя се само какъв изколатор от температурата да използвам за проводниците в близост до нагревателя ? Рефлектора е линеен и е затворен в двата края (все едно ПВЦ тръба разрязана по дължина и затапена в двата края).Кабела ще минава през дупка от едната и от другата страна.Мисля си нещо от сорта на керамично о-пръстенче ли, тръбичка ли ? Дайте идеи моля..
kam34 - специалист
За целта по магазините за електроматериали си продават специални керамични пръстенчета (мъниста) за изолация в пакетчета с доста бройки, има и специални изолатори за закрепване на керамичните тръби на Елва кварц и не с скъпи.
kam34 написа:
За целта по магазините за електроматериали си продават специални керамични пръстенчета (мъниста) за изолация в пакетчета с доста бройки, има и специални изолатори за закрепване на керамичните тръби на Елва кварц и не с скъпи.
Хм, не съм се сетил, сега вече знам за какво да питам поне. Кварцовата тръба я закрепих с две ламаринки занитени към рефлектора и с болтче и гайка отпред.Поне за проба ама мисля и другите две така да ги направя за постояно :? .
kam34 - специалист
Точно за кварцовите тръби си има керамични втулки за закрепване.
Май ще има промяна.Днес попаднах на време реле за стълбищно осветление на Елмарк (наква бг фирма) кото изключва от 0.5 до 20 мин.В характеристиката му пише, че може да издържи до 16 А активен товар.Тези нагреватели нали са активен товар? Ако е възможно да ползвам това реле ще иконимисам контактора.Мисля че схемата ще е и много по-проста.Струва 24 лв.(незнам да не е без ддс, но се тая).Днес ми останаха 2 часа свободно време и почти завърших механичната част на нагревателя.Ето и малко снимки:
Изображение
Изображение
Изображение
jordanvass - майстор
Чисто активен товар са.
darken_nz - специалист
В такъв случай схемата ще трябва да се промени. Не знам какво е това реле и не мога да гарантирам, но си мисля, че може схемата да е подобна на свързването на стълбищен автомат.

Тема "Захранване и управление на реотан ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: