Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
колев - специалист
Момчета, работата отива на лошо. Защитата е elmark JVL1 4P 30ma. Причината да е включен климатика през нея е че най-близкия удобен контакт е вързан с дтз-то.
Включих климатика към заземен контакт без дтз и веднага му падна 16 амперовия предпазител. Ще се отваря външното тяло изглежда.
Колкото до елмарк - щом имат нужните сертификати не виждам какъв е проблема да се монтират, който иска по-хубави винаги може да си доплати. Ще има ревизия и на таблото но по-нататък.
VLADO66 - майстор
Прези да правиш гимнастики с климатика виж колко му е пусковия ток.
колев - специалист
Ами той изобщо не стига до развъртане.Няма как да го измеря тоя ток. В момента в който получи захранване компресора и веднага падна бушона- значи над 16А са били. По моята логика става късо към земя. Ако предположим че не е компресора, от какво друго може да е? Кондензатора едва ли,откачен кабел можеби....
hidrazin - майстор
Не знам защо трябва да се вадят думите с ченгел от устата на някои хора. Изобщо не стана ясно тоя климатик работел ли е преди, нов ли е, сега ли са ти правили инсталацията, предпазителя с каква крива на изключване е .... И други такива подробности.
Ей ти набързо намерена табличка за пусковия ток на смотаните сплит климатици някаква си марка:
http://www.tangra.bg/uploaded/news_file ... i_Gold.pdf
На 12-а пусковия ток е 28А. Пусни го на друг токов кръг без ДТЗ и бушон поне 25А или 32А. Ако ти е заминал компресора няма какво да губиш.
Пък и ако бушона не падне в климатика си има стопяем бушон и ще изгори той.
:partyman:
колев - специалист
Мислех че се е разбрало. Климатика е от една световно известна бургаска марка. Компресора му е на фреон р22 с означение QX.... нещо си (нататък не се чете) 12-ка. Климатикът е стар преместен преди няколко месеца. През тия месеци работеше съвсем добре на новото място както си беше включен във въпросния контакт с дтз. Промени по ел. инсталацията не са правени. Става въпрос за апартамент, всички бушони са С като на контактите са 16 и 20А. Бушона на кръга с дтз където до сега работеше мисля си е 16А.
Да пробвам да откача земята на тоя контакт и ако не свали бушона, да гледам ще светне ли фазомера на корпуса ?
MIRO_073 - майстор
Ти в какво живее-къща, апартамент, дворец, промишлено хале..

Едит: каква е тая трифазна ДТЗ в апартамент?
Последна промяна от MIRO_073 на нед май 05, 2013 1:40 pm, променено общо 1 път.
колев - специалист
колев написа:
Става въпрос за апартамент
MIRO_073 - майстор
MIRO_073 написа:

Едит: каква е тая трифазна ДТЗ в апартамент?
MIRO_073 - майстор
Пак да попитам по-просто: Ти трифазен ток ли имаш в апартамента?

Тема "Конвенционален климатик и изключваща ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: