Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ditronix - специалист
Имаш ли смелост да го разглобиш? :-D Ако набереш-давай! Само виж най-напред коя от двете секции е умряла. Сваля се капачето и се открива гледката към карантиите. Честа повреда при тоя тип потенциометри е изтъркване на пъпката на плъзгача. Ако се вгледаш внимателно,ще забележиш че ако леееко повдигнеш пластинката на плъзгача,ще можеш да издърпаш контактната пъпка с пинсета. Следващото е да намериш молив с твърд графит. 5-6Н. Оголваш около сантиметър графит и от едната страна го заточваш с ножче леко на конус. Да може връхчето да влезе в отвора на плъзгача. След това отрязваш парченцето и вече опитно установяваш колко да го скъсиш. Трябва парченцето графит да влезе под напън и пластината да го притиска добре върху графитната пътечка на потенциометъра. Ще бъде добре,ако предварително определиш дължината и позагладиш края,който ще се плъзга по пътечката. Ремонтиран по този начин потенциометър поне от мен втори път за ремонт не се е връщал. И не е бил чуван да пращи! Ако не се наемаш с ремонта,обади се да се разберем как да ми го пратиш и да го стегна. Ама като гледам как сръчно шеташ,май и сам ще се оправиш :shock:
pif4o - специалист
Хаха, мислиш ще ме спре ли, още одеве щях даго разколача, ама викам аи да изчакам да не каже някои че не е от него, инак едната пъпка се ижда от долу, беше малко наклонена, и аз с една карфица малко понатиснах пластината да легне пъпката хубаво, но ефект нямаше, да но както казваш явно има още една, ще трябва да сваля потенциометъра за да мога го разглобя хубаво :)
pif4o - специалист
Пъпката не личи да е износена, дори връхчето си е заоблено не е кто да е изтъркано и плоско.
hidrazin - майстор
Тя не се износва пъпката а черната пътечка отдолу. Това са много хубави потенциометри. Не че не правят проблеми но са сравнително редки.
Хубаво беше преди да го отвориш да го измериш дали работи защото ключът за бараката може да не е там. :)
Слагаш мултицета на съпротивление . Едното пипало на средния извод, другото на единия краен и въртиш копчето. Трябва стойността да се променя. После пипалото пак на средния и другия край - по същия начин. Същото правиш и за другата половина на потенциометъра.
Ако и двете половини работят търсиш другаде, Тези платки имаха доста проблеми със спойките - огледай ги добре покрай потенциометъра и елементите към него.
Също така и огледай пътечките за спуквания. Понякога прекъсват кондензаторите за корекцията - тези червените в края на платката.
Дали е от кондензаторите се проверява лесно и без да ги измерваш - сменяш местата на кондензаторите в левия и десния канал. Ако дефекта смени канала е някой от тях.
:partyman:
P.S. Между другото - ако работата тръгне зле от към потенциометър изнамерих нещо. Чак аз се учудих. То по магазините вече няма много потенциометри и ако има, са си доста скъпи. Ей тоя третия от долу на горе. Мисля че е същият. :)
http://hobby.neomontana-bg.com/rps.htm
Явно стари запаси.
pif4o - специалист
Хубаво си го изнамерил щото маи открих де е проблема в моя, долната пластина е хваната за малка пласмасова полочка, знаеш как е, и пластината е отчупена от плочката, опитах да я залепя ма тя много кекава и пак се чупи, явно ще трябва нов :(
За този ли става дума ? Потенциометър RFT 2x47kom/lin, 3dB, ф6
miroton - майстор
Иди в магазина на кузмов и ги има по 60ст бр.
pif4o - специалист
Верно ли, златен си, още утре сутрин съм там :prayer: 2х100 пише на тоя.

Прикачен файл

DSCN5357.jpg

Прикачен файл

DSCN5356.jpg
hidrazin - майстор
Кофти. Отпиши го тоя. Щом като има при кузмов ти е по-лесно май. Е с 10 ст по-скъпи ама ще го преживееш. :-D
Гледам и във викиват има ама са три пъти по-скъпи.
http://vikiwat.com/aksialni-potenciomet ... tml?page=4
:partyman:
sstefanov - майстор
Направо смени всичките потенциометри, за които намериш нови. Така и така си го разглобил.
pif4o - специалист
Да и ти си прав, не са милиони, нищо че и усилвателя нищо не струва но за спорта :) В кузмов с търсачката не ги намерих, но ми е на път и сега след малко отивам там, погледнах и във Комет електроникс ама маи и те нямат, та е успокояващо че поне викиват ги имат :) Амо голям зор до де го сваля е бати, или аз не знам хватката или.... с тея 100 крачета едно по едно малко по малко, хем имам и лента за отнемане на калаи ама пак бая зор, ако трябва всички така да ги мъча ще ми е по лесно да им изрежа краката :) Има ли по лесен начин за разпояване?

Тема "Малко помощ за БГ усилвател Респром У202" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: