Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ktamen - специалист
jordanvass написа:
ktamen написа:
Струва ми се, че ти си единственият в този форум, който знае за тоците повече от мен...
Щом като смяташ, че никой не знае колкото теб, защо питаш?
ktamen написа:
200 херца ще е минималната честота, максималната, поне теоретично, ще е над 1 килохерц. Не съм много сигурен как ще реагира ламарината на толкова херци, но поне засега ми се струва, че ще грее по-малко при по-висока честота, заради по-високото съпротивление на първичната.
Ми как да реагира ламарината - ще пее като високоговорител. :D
При тия високи честоти токовете на Фуко ще са огромни. Не ми се мисли какви загуби ще имаш, което изначално обезсмисля идеята ти.
А за първичната сериозно ли смяташ, че ще има по-голямо съпротивление при по-високата честота? Ти и това ли няма да съобразиш и да я преизчислиш както трябва? Ако има голямо съпротивление, ти въобще как смяташ тоя 1 киловат да го трансформираш?
Странно високо мнение имаш за себе си в областта на електротехниката, съдейки по лаишките ти въпроси и разсъждения. :wink:
Написах, че ми се струва, че само Хидразин е по-наясно. Разбира се, че може да има и други, надявам се ако прочетат въпроса ми да ми помогнат.
Да сериозно смятам, че при по-висока честота, съпротивлението ще е по-високо. И в учебниците така пише. А ако се съди по това:
hidrazin написа:
Индуктивното съпротивление на първичната пряко зависи от честотата.
Демек ако изчислиш трафа за 250Hz а го пуснеш на 50Hz ще трябва и да намалиш напрежението на първичната 5 пъти.
Значи и Хидразин е на същото мнение.
Струва ми се нелепо, че трябва да обяснявам толкова тривиални неща на човек, който има претенции да не е лаик в тази област.
В самия алтернатор каква ламарина има? Тя как се справя с токовете на Фуко?
Последна промяна от ktamen на вт юни 14, 2016 1:31 am, променено общо 1 път.
jordanvass - майстор
Първичната ще има по-високо съпротивление при по-високата честота, само ако я оставиш със същия брой навивки, който има за 50 херца. Само малоумен човек би го направил това. Умният ще сметне нужния брой навивки на волт за работната честота, а няма да ползва готовите формули за мрежова.
ktamen - специалист
Защо си мислиш, че още в заглавието съм писал за 200 херца? Това е минималната честота, на която ще работи трафа. С по-големите честоти се надявам да е по-лесно.
Херците са ми най-малкия проблем.
Интересуват ме данните за някакъв подобен трифазен траф. За съжаление не мога да отворя линка на Хидразин, утре ще пробвам с друг комп.
jordanvass - майстор
Като си писал 200, защо въобще сравняваш някаква си намотка, сметната за 50? Ти такава няма да имаш. Тя ще си е с нужното съпротивление за конкретната честота.
И грешиш - херците са ти най-големият проблем. Ако на 200 що-годе загубите в желязото се търпят, за 1000 ще са абсурдни.
Линкът на Хидразин си се отваря и сваля много добре даже, само дето ти явно нямаш инсталиран Дежавю рийдър.
ktamen - специалист
Ако имам някакви данни за 50 херца, няма да е много трудно да преизчисля за 200. Не си правя илюзии, че ще намеря готова таблица за 200 херцови трифазни трансформатори. Поне засега и за 50 не съм намерил. От каква мощност започват в линка?
1000 херца са само теоретични, нямам намерение да форсирам двигателя, докато трафът е включен, тъй, че нека не ги обсъждаме.
За линка и аз се досетих, че проблемът е в моя телевизор. Затова утре ще пробвам с друг.
ivanovbg - майстор
Само ще вметна, че на празен ход мощността е доста под киловат. И премери с осцилоскоп честотата на оборотите които ще го ползваш. По спомен при 800оборота на коляновия вал май честотата беше 320-360 херца, но не съм 100% сигурен.
:partyman:
ktamen - специалист
Както вървят нещата ще трябва да си съчинявам повечето параметри, точно честотата е най-ясна от всички - 6чифта полюси се въртят два пъти по-бързо от коляновия вал.
Отворих линка на Хидразин с телефона и не видях нищо трифазно там. Екрана е малък и може затова да съм го пропуснал, ама ако и там няма трифазни, ще ми се наложи да изобретявам топлата вода.
elman - напреднал
Закачи подходящ товар на този генератор при 800обр на двигателя и виж как се държи. Измери му и честотата. Да не се окаже, че отзи 1kW дето го искаш няма да го има и цялото това писане тук да е напразно.
todortv - майстор
Май се започна копането на мазЪ. :lol:
http://mazeto.net/
fox_vt - майстор
ktamen написа:
Както вървят нещата ще трябва да си съчинявам повечето параметри, точно честотата е най-ясна от всички - 6чифта полюси се въртят два пъти по-бързо от коляновия вал.
Отворих линка на Хидразин с телефона и не видях нищо трифазно там. Екрана е малък и може затова да съм го пропуснал, ама ако и там няма трифазни, ще ми се наложи да изобретявам топлата вода.
Незнам какъв е гоУфу но ми се струва че за това в червеното грешиш.Съотношението на коляновата шайба и тази на алтернатора може да е 4:1 че и повече.

Тема "Трифазен трансформатор 1кВт 200Хц?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: