• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
toolegittoquit - майстор
V-TAC стават. За под 10лв с 2 години гаранция - перфектни.
Avas_co - майстор
toolegittoquit написа:
V-TAC стават. За под 10лв с 2 години гаранция - перфектни.
Я, Живко пак се изказа неподготвен.
toolegittoquit - майстор
:? V-TAC са икономически доста изгодни.
hidrazin - майстор
Да, също като да си боядисаш таралясника за 5 кинта.
:partyman:
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Да, също като да си боядисаш таралясника за 5 кинта.
Боята държи. В Wheeler Dealers боядисваха с валяче. Според мен основният недостатък на V-TAC е липсата на по-сериозен външен алуминиев радиатор. Действително държат висока температура след продължителна употреба, че не могат не просто да се пипнат, ами... Но за толкова пари - толкова хубост. Ако 2 години ти правят сериозни икономии от сметките спрямо обикновените ЛНЖ, то си на далавера. :)
Със сигурност са пъти по-хубави от обикновените ЕС лампи китайски вариант по 3-4лв. Не мигат, светват веднага...
Може би ще предложиш икономически изгодна алтернатива? Защото Филипс е 5 пъти по-скъп. Можеш да си представиш икономическата тежест при подмяната на 10 крушки в дома примерно. Или повече. А при условие, че Филипс не консумират осезаемо по-малко от V-TAC, няма да се избие марката с икономия на електричество.
kuger - майстор
Преди време купих няколко V-така. Две от тях издържаха по 4 месеца. Едната я смених в гаранция, другата ще я чукна с клещите от любопитство :-D
За какъв драйвер пишете? Той предполага 90-100V до 230-240V, а на лампата си пише 230/240V, явно кондер и съпротивление. Като я счупя ще разбера.
Купих и една такава:
Прикачен файл:
Retro LED.jpg
За експеримент, още държи, но е в Бургас и се пали рядко през лятото и нямам наблюдения.
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...Може би ще предложиш икономически изгодна алтернатива?...
Икономията е майката на мизерията.
Моите ЛНЖ си палят веднага, светят добре и няма какво да им избивам - взел съм ги по 25-30 стинки за бройка.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Икономията е майката на мизерията. Моите ЛНЖ си палят веднага, светят добре и няма какво да им избивам - взел съм ги по 25-30 стинки за бройка.
ЛНЖ - 10 лампи по 8 часа по 30 дни = 240kWh само за лампи
LED - 10 лампи по 8 часа по 30 дни= 29kWh за лампи
Разликата е около 10пъти.
При ЛНЖ ще платиш 50лв за лампи. При LED ще платиш 6лв за електричество за лампи. Една LED лампа дори от марка VTAC държи повече от ЛНЖ, които гърмят, отлепя им се цокъла, разхеметизират се или просто при някой пик на напрежението изгарят. Сложи си по смяна на 2 лампи всеки 2 месеца.
Можеш ли да си направиш сметка, че при LED ще дадеш за година 72лв за осветление, а при ЛНЖ ще дадеш 600лв за осветление на година? Според теб при 2 годишна гаранция на VTAC дали си избиват парите, като 12W лампа е по 9лв?
Явно не си знаеш парите, защото с тия 500лв можеш да си направиш някоя екскурзия, а вместо това даваш пари да топлиш стаята, защото над 90% от електричеството потребено от ЛНЖ се превръща в топлина, не във видима светлина.
Изчисленията са правени за 100W ЛНЖ и 12W LED лампа. При светене по 8 часа на ден, 10 лампи и 30 дни в месеца.
За 1 година се избиват 10 лампи 12W LED по 9лв. И остават към 400лв за бира.
hidrazin - майстор
1.Една LED ламба 12W не се равнява на ЛНЖ 100W. Най-много на 60-75 и то ако не е много китайска.
2.Едва ли в един дом светят 10 ламби по 8 часа в денонощието. Аз например не обичам да спя на светло.
3.Реално разликата е около 5 пъти. Приемливо от финансова гледна точка и при условие че LED ламбата ми идва над 39 пъти по-скъпа.
4.Не ми прави сметка на парите. Ще си светя с каквото си искам. Прави си на твоите дето ги нямаш.
5.С 500 лева каква екскурзия?
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
1.Една LED ламба 12W не се равнява на ЛНЖ 100W...
Не е вярно. ЛНЖ е 50-60 стотинки. LED - 9лв Разликата в потребяваното електричество е 9 пъти. Сложи факта, че новите ЛНЖ са менте и постоянно горят. Каквото и да го казваш, разликата е огромна и за година си е направо в стотици левове. LED лампата ще се избие за първата година, втората година от гаранцията ще работи напълно за теб. Що, 500лв малко ли са за екскурзия?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 33

Тема "LED лампа V-TAC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: