Здравейте !Аз съм нов тук , но само да кажа, защото това ми е специалност. Видях , че споменавате напрежение .За безопасно се приема напежение до 60 волта.С такова напрежение се работи в мн влажни места .В САЩ и Канада се ползва напрежение 128 волта за домаинството.В Европа - 220волта.При 128 В токовия удар не толкова силен и ако е поразен човек има голям шанс да бъде спасен .При токов удар при напрежение 220в (вече стана 230в) е силен и шансовете за спасение са малки.За по -голяма безопасност 128в е по- добре но недостатък е , че проводнииците трябва да са по -дебели .Мощноста е равна на тока по напрежението .При 220в има възножност за по тънки кабели при същите мощности, но токовите удари са вече мн опасни.400 в е промишлено напрежение и рабтата при такова напрежение е само от специалисти с инструктаж.Токовите удари при 400в са смъртоносни.При късите съединения проводниците се стопяват и причняват изгаряния.Трифазен ток се ползва от мощни уреди.Между всяка една фаза и нулевия проводник напрежението е 230в.Между всяка фаза и фаза напрежението е 400в.Дано съм помогнал
gdim написа:Здравейте !Аз съм нов тук , но само да кажа, защото това ми е специалност. Видях , че споменавате напрежение .За безопасно се приема напежение до 60 волта.С такова напрежение се работи в мн влажни места .В САЩ и Канада се ползва напрежение 128 волта за домаинството.В Европа - 220волта.При 128 В токовия удар не толкова силен и ако е поразен човек има голям шанс да бъде спасен .При токов удар при напрежение 220в (вече стана 230в) е силен и шансовете за спасение са малки.За по -голяма безопасност 128в е по- добре но недостатък е , че проводнииците трябва да са по -дебели .Мощноста е равна на тока по напрежението .При 220в има възножност за по тънки кабели при същите мощности, но токовите удари са вече мн опасни.400 в е промишлено напрежение и рабтата при такова напрежение е само от специалисти с инструктаж.Токовите удари при 400в са смъртоносни.При късите съединения проводниците се стопяват и причняват изгаряния.Трифазен ток се ползва от мощни уреди.Между всяка една фаза и нулевия проводник напрежението е 230в.Между всяка фаза и фаза напрежението е 400в.Дано съм помогналВ допълнение честотите на мрежите имат два стандарта 50 и 60 Hz.И още един стандарт на напрежение в Япония където е 100 волта.Там даже е разделена на две енергопреносната система на 50 и 60 Hz.Но пък има и аномалии където в някои държави има както 120 ,така и 220 волта.До колкото се сещам в Англия мрежата достига до 240в.