• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Здравейте !Аз съм нов тук , но само да кажа, защото това ми е специалност. Видях , че споменавате напрежение .За безопасно се приема напежение до 60 волта.С такова напрежение се работи в мн влажни места .В САЩ и Канада се ползва напрежение 128 волта за домаинството.В Европа - 220волта.При 128 В токовия удар не толкова силен и ако е поразен човек има голям шанс да бъде спасен .При токов удар при напрежение 220в (вече стана 230в) е силен и шансовете за спасение са малки.За по -голяма безопасност 128в е по- добре но недостатък е , че проводнииците трябва да са по -дебели .Мощноста е равна на тока по напрежението .При 220в има възножност за по тънки кабели при същите мощности, но токовите удари са вече мн опасни.400 в е промишлено напрежение и рабтата при такова напрежение е само от специалисти с инструктаж.Токовите удари при 400в са смъртоносни.При късите съединения проводниците се стопяват и причняват изгаряния.Трифазен ток се ползва от мощни уреди.Между всяка една фаза и нулевия проводник напрежението е 230в.Между всяка фаза и фаза напрежението е 400в.Дано съм помогнал
Ники274 - специалист
gdim написа:
Здравейте !Аз съм нов тук , но само да кажа, защото това ми е специалност. Видях , че споменавате напрежение .За безопасно се приема напежение до 60 волта.С такова напрежение се работи в мн влажни места .В САЩ и Канада се ползва напрежение 128 волта за домаинството.В Европа - 220волта.При 128 В токовия удар не толкова силен и ако е поразен човек има голям шанс да бъде спасен .При токов удар при напрежение 220в (вече стана 230в) е силен и шансовете за спасение са малки.За по -голяма безопасност 128в е по- добре но недостатък е , че проводнииците трябва да са по -дебели .Мощноста е равна на тока по напрежението .При 220в има възножност за по тънки кабели при същите мощности, но токовите удари са вече мн опасни.400 в е промишлено напрежение и рабтата при такова напрежение е само от специалисти с инструктаж.Токовите удари при 400в са смъртоносни.При късите съединения проводниците се стопяват и причняват изгаряния.Трифазен ток се ползва от мощни уреди.Между всяка една фаза и нулевия проводник напрежението е 230в.Между всяка фаза и фаза напрежението е 400в.Дано съм помогнал
В допълнение честотите на мрежите имат два стандарта 50 и 60 Hz.И още един стандарт на напрежение в Япония където е 100 волта.Там даже е разделена на две енергопреносната система на 50 и 60 Hz.Но пък има и аномалии където в някои държави има както 120 ,така и 220 волта.До колкото се сещам в Англия мрежата достига до 240в.
Последна промяна от Ники274 на чет фев 09, 2017 6:02 pm, променено общо 1 път.
antonioven - специалист
Токовите удари при 400в са смъртоносни.При късите съединения проводниците се стопяват и причняват изгаряния.
Как така се стопява проводника, нали има защитни устройства във веригата.
То и при 12 волта може да се стопи проводника.
FM STEREO - специалист
antonioven написа:
Токовите удари при 400в са смъртоносни.При късите съединения проводниците се стопяват и причняват изгаряния.
Как така се стопява проводника, нали има защитни устройства във веригата.
То и при 12 волта може да се стопи проводника.
Явно е нямало,за да се случи преди години това:
http://www.sedmitsa.com/a/trafopost-gorya-v-makhalata
velas - специалист
gdim написа:
защото това ми е специалност.
Г-н специалист, на колко години си?
valentino76bs - майстор
gdim написа:
.За безопасно се приема напежение до 60 волта.С такова напрежение се работи в мн влажни места .При 128 В токовия удар не толкова силен и ако е поразен човек има голям шанс да бъде спасен .При токов удар при напрежение 220в (вече стана 230в) е силен и шансовете за спасение са малки. .
Благодарим от сърце за изнесената информация обаче...
Би ли ми посочил в кой правилник по безопасност е дадена тази категоризация...
Трябва да знаеш ,че тока поразява а не напрежението....
В зависимост от характеристиката на средата по отношение на опасността от поражение на ел. ток напрежението на ръчно използваните инструменти не трябва да надвишава 42V /повишена и особено опасна среда/,за прен. лампи е до 24 V. В метални резервоари,котли,тунели,и др...е 24 за инстр. и 12 в за лампите...
Допускат се и отклонения/изключения но при спец. условия!
При 60 волта както казваш ти,и при прието около 1000 ома съпротивление на човешкото тяло тока е 0.06 А ....
Я да видим сега какво е поражението от този ток...
Ih = 20 – 100 mA – Силно затруднени дихателни движения, загубване на съзнание и рефлекси, прекратяване на дишането и сърдечната дейност. Настъпва клинична смърт.
И да ти кажа тука на наша територия един колега дългогодишен служител в ЕВН реши да се направи на герой и влезе в килията абсолютно безразсъдно на средното напрежение /20000 волта/ потъпквайки всички правила за безопасност /ох само като пиша и ми настръхна козината/ и се опита да дръпне един предпазител като мислел ,че няма напрежение защото другите два били изгорели и последствията бяха .....иначе е жИв!
Ники274 - специалист
Поне едни ръкавици не сложи ли ей тъй по инерция поне тоя човек?
vandu - специалист
С риск да продължа троленето и спаменето, ще кажа че причината в САЩ напрежението да е 120 В не е климата, а надпреварата между Едисон и Тесла за електрифицирането на Ню Йорк.
Здравейте ! Имаше въпрос на колко съм години .Явно е важно за колегата . На 60г, съм . Преди това исках само да кажа на колелегата , който иска да съедини 2 фази , какво би могъл да си причини.Според мен ,той си мисли че по този начин би си оправил напрежението в къщи , което предполагам , че е ниско . Затова написах всичко това . Естествено, че няма да изнасям лекции.Има достатъчно информармация сега от гугал , който се интересува , ще я намери. А относно защитите. И в АЕЦ има защити ,но гърмят .Не разчитайте на това .
hidrazin - майстор
И каква точно ти е специалността? И като си на 60 - от колко години не си я практикувал?
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Ако захраниш с две фази (L1 +L2) от трифазен ток, битов консуматор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: