Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Селски - поредните дрънканици.
Амонячен хладилник 78 литра - 1060kWh на година
Компресорен хладилник 82 литра - 132kWh на година
Таман след година и четири месеца ще си дал в повече на енергото колкото за нов компресорен.
Някои хора (за разлика от разни заблудени) отдавна са открили колко неефективен е абсорбционният хладилник.
Такива от десетилетия вече се произвеждат само за определени случи поради това че недостатъците им са повече отколкото предимствата.
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Както обикновено - "като дяволът - Евангелието" :-D
Как се изразходват 2,9кW за денонощие при нагревател 90W?
Прикачен файл:
IMG_20220630_205208.jpg
IMG_20220630_205208.jpg (19.15 KиБ) Видяна 615 пъти

При все, че съвсем не работи през всичките 24 часа :wink: Да ги сложим 20 работни (макар, че са множко) по 90W=1,8kW/24h x 365 дни =657kW за година или 105 лв (по дневна тарифа + 30 лв (по нощна) = 135 лв за година. Парите, които би дал разсрочено на ЕРП-то за две години (по 11 лв на месец), трябва да ги дадеш "авансово" (накуп) за нов хладилник. Ако ги нямаш и ги вземеш под лихва ... (ти търси/кажи колко още + )
Колкото и малко, все пак си харчи някакъв ток: 42лв (по дневна)+ 12(по нощна) =54 лв ток за въпросните 2 години.
Равносметката - след две години ще имаш хладилник с изтекла гаранция и ще си на минус 54 лв.(+ лихвата). Е, да речем - истината е някъде по-средата. Да оставим хората да си решават сами при тези обстоятелства дали са склонни и да им бръмчи докато спят (някои)?!
Ти не изброи недостатъците (освен по-ниското КПД), затова пък аз ще подскажа още едно предимство: при някакво пренапрежение ще изгорят и двата, но колко ще струва ремонта на единия и на другия? А компресорния ще даде фира и от ниско напрежение :wink:
hidrazin - майстор
чет юни 30, 2022 9:40 pmHoвoceлckи написа:
Както обикновено - "като дяволът - Евангелието" :-D
Как се изразходват 2,9кW за денонощие при нагревател 90W?
Елементарно селски, има и други хладилници освен Мраз 90W - единствените които си виждал.
Я сега бегай назад да четеш онова към което съм дал линк.
Въпросните 2,9kWh (а не неграмотното ти писане - kW) ги прави не за 20 ами за няма и 19 часа...
Така че грешните ти кръчмарски сметки:
чет юни 30, 2022 9:40 pmHoвoceлckи написа:
При все, че съвсем не работи през всичките 24 часа :wink: Да ги сложим 20 работни (макар, че са множко) по 90W=1,8kW/24h x 365 дни =657kW за година или 105 лв (по дневна тарифа + 30 лв (по нощна) = 135 лв за година.
...отидоха по дяволите. Както винаги де.
Та равносметката е че след две години за амонячния ще си дал на енергото към 435 кинта срещу онези 54 кита дето си сметнал за компресорния.
Около 380 кинта разлика за две години...
И след две години ще имам още година гаранция.
А като изтече третата година компресорния ще ми е спестил едни грешни 570 кита които ти ще си дал.
Демек след три години с чиста съвест изхвърлям малкото хладилниче и с тези кинти си взимам например Liebherr със 7 години гаранция
А ти ще си с онова недоразумение продължавайки да пълниш касичката на енергото. :finga:
:partyman:
Hoвoceлckи - майстор
Ти каза "Мраз"80:
чет юни 30, 2022 1:59 pmhidrazin написа:
То ако кефа беше толкова голям сега България щеше да е заляла света с хладилници Мраз 80 ...
После "тарикатски" ми показваш консумацията на друг :-D За да си докараш твойта си сметка някак си.
А за голямата гаранция на пловдивските Либхер, не подвеждай хората. Има достатъчно изписано в мрежата точно за това недоразумение.
И да те успокоя - не ползвам амонячен хладилник. Горение е, големичък е, но си бръмчи чуваемо. На мен не ми пречи, щото не спим в кухнята. Но на някои им се налага ...
Тъщата например. След като замина поредния й компресорен, извадихме от мазето й една такава антика (не Мраз), почти наш набор. Облепих го с фолио и за нея е напълно устройващ.
Та - "според зависи"...

Тема "Неработещ хладилник(минибар)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: