Здравейте.Тъй като не съм изобщо наясно с тоците,ще ви помоля за отговор на един въпрос,на който не съм получавал досега еднозначен отговор.Преди известно време си купихме къща,с идеята да е ползваме през почивните дни.Къщата има прекарана ВиК и ел.инсталация.Кабелите за осветление са 2х1.5,а всички други по стаите 2х2.5.По съвет на един приятел,реших да направя поне кухнята и банята с трижилни кабели и ДТЗ.В банята няма още прекарани кабели,но в кухните към така пуснатите вече 2х2.5 реших да добавя още един кабел 1х1.5 и така да се получи вече 3х2.5.Обаче за да направя това трябва да изкъртя мазилката и да добавя още по еин кабел към вече положените.Тъй като става въпрос за няколко такива стаи,има ли смисъл изобщо да си губя времето с вкопаване на допълнителен кабел?Пак от познат знам,че ДТЗ е доста чувствителна,а в това село,където е къщата,тока не е с идеално "качество".Мога ли да сложа ДТЗ на така направената с двужилни кабели ел.инсталация и ще сработва ли,ако стане някъде късо?Искам да си спестя къртенето,тъй като имам още много работа по нея,а така или иначе има пуснат ток из стаите.Благодаря предварително
evgor написа:Здравейте.Тъй като не съм изобщо наясно с тоците,ще ви помоля за отговор на един въпрос,на който не съм получавал досега еднозначен отговор.Преди известно време си купихме къща,с идеята да е ползваме през почивните дни.Къщата има прекарана ВиК и ел.инсталация.Кабелите за осветление са 2х1.5,а всички други по стаите 2х2.5.По съвет на един приятел,реших да направя поне кухнята и банята с трижилни кабели и ДТЗ.В банята няма още прекарани кабели,но в кухните към така пуснатите вече 2х2.5 реших да добавя още един кабел 1х1.5 и така да се получи вече 3х2.5.Обаче за да направя това трябва да изкъртя мазилката и да добавя още по еин кабел към вече положените.Тъй като става въпрос за няколко такива стаи,има ли смисъл изобщо да си губя времето с вкопаване на допълнителен кабел?Пак от познат знам,че ДТЗ е доста чувствителна,а в това село,където е къщата,тока не е с идеално "качество".Мога ли да сложа ДТЗ на така направената с двужилни кабели ел.инсталация и ще сработва ли,ако стане някъде късо?Искам да си спестя къртенето,тъй като имам още много работа по нея,а така или иначе има пуснат ток из стаите.Благодаря предварителноДТЗ не се влияе от колебанията на напрежението.ДТЗ няма да сработи като стане "някъде късо".ДТЗ няма да сработи и се обезсмисля при двупроводна инсталация ,каквато имаш в момента.Не е допустимо да пускаш на инсталация 2,5 кв.мм ,заземяване 1,5.Заземяването в случая за контакти трябва да ти е минимум 2,5 или поне колкото е захранването на контактите.Където е нужно се пуска 4кв мм- например бойлер .
ДТЗ пази от утечки,офазяване на корпусите на електроуредите и т.н.Не сработва при късо между фаза и нула.За това късо ти трябват предпазители.Едното го ползваш да пазиш инсталацията и уредите, а другото да пазиш човешки живот.
По сегашните изисквания,всички нови проекти се изпълняват трипроводно с ДТЗ,при теб е заварено положение и пак си важи двупроводната инсталация.
В крайна сметка ти си преценяваш на колко да си оцениш живота.