• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 216
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stoy@n - специалист
Аз само се пошегувах, че му плащат наем :-D ама пък знам ли :?
Стълбът си е на тротоара ама не знам как са му позволили да го вгради :shock:
hidrazin - майстор
Гръцка подстанция, остров Тасос 2011г.

Изображение

:partyman:
lov - майстор
Нищо ново под слънцете само дето ние решихме, че сме по католици от папата. На много места по европата особенно в планинските райони дървените стълбове са на почит. То вобще нанвсякъде хората избягват стоманобетонните конструкции и ги ползват само там където с друго не става.
thinkpad - майстор
lov написа:
То вобще нанвсякъде хората избягват стоманобетонните конструкции и ги ползват само там където с друго не става.
Ама гният и изискват голяма поддръжка. Дървояди, някой циганин да ги нацепи за подпалки... А относно стоманобетонните конструкции - то за това в САЩ като духне малко вятър и целите им къщи отлитат и си намират места другаде. Да не говорим, че дървените стълбове могат да ГОРЯТ.
MrMurdjo - майстор
"Подстанция" не е ли силно казано? На мен повече ми прилича на открит трафопост.
gogo7777 - майстор
Да не говорим, че дървените стълбове могат да ГОРЯТ.
Могат, ако ги запалиш......... :-D
Инженер Ганев - напреднал
На спецовете по белгийската електро-снабдителна мрежа искам да разясня, че такава система вероятно е имало в София (напрежението е било 150V) до 1964 (http://ecms-tea.hit.bg/istoria2.html), но не и за цялата страна. От 1935 все си е било 220V/50Hz, съответно фаза и нула. Нулата е минавала през бушон обаче не в единични случаи, правено от самоуки майстори (тук грешката е моя) а масово, по не знам какви си правила. Но тогава и контактите не са били тип шуко, а само с 2 пера, понятието 'зануляване' на елуред не го е имало. Така беше и в бившия СССР (а може би в Русия е все още така, тях ток не ги бие :partyman: ). И така абсурдите започват да се получават когато вече навлизат масово електрически уреди - печки, перални, бойлери - и тези уреди често бият с ток, понякога фатално. Така че ако видите някъде такова старо табло, винаги искайте да проверите дали нулата не минава през бушон и настоявайте пред собственика веднага да се шунтира.
fikata - майстор
че такава система вероятно е имало в София (напрежението е било 150V) до 1964 (http://ecms-tea.hit.bg/istoria2.html), но не и за цялата страна. От 1935 все си е било 220V/50Hz, съответно фаза и
Тук вече стана весело. Тогава само в София са се продавали крушки на 150V, а извън нея на 220V. :-D
Моите спомени от тогава,че крушките се различаваха само по мощност. Или както се казваше тогава от колко свещи са ,а не от колко вата.
shotik - майстор
Не помня всичко,но у нас в къщата беше 150 волта и към 1959-1961 г смениха на 220 волта.В къща в с.Байлово имаше само лампи,чак към 1965 г дядо ми купи радио,по- късно един хладилник и толкоз.Имало е много селища без ток,то 2012 г даваха по телевизията в Пиринско село без ток,та що ли тези години ,когато са се развивали технологиите в България.
todortv - майстор
fikata написа:
...Тогава само в София са се продавали крушки на 150V, а извън нея на 220V. :-D ...
Май наистина ще е било така:
http://www.publics.bg/bg/publications/54/
И така през първите четири десетилетия на миналия век, следвайки нуждите на града, се замисля и реализира една развиваща се във времето електрическа схема на града, при която се използват преносни напрежения 7 kV и 35 kV, трафопостове 7000/150 V и ниско напрежение 150 V. А в крайградската зона (селата) разпределителното средно напрежение е 15 kV и трафопостове за 15000/380/220 V.
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 216

Тема "ЕЛ. АБСУРДИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: