Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
vvventsi - специалист
Ники274 написа:
Разбирам ,че никога не си виждал ел.проект за бита.Вземи един и виж за какво иде реч.Стига се излага.
Повече няма какво да пиша по темата.Спами си на воля :)
Ти май се правиш на ударен, при трипроводна инсталация с фазов нулев и защитен проводник имаме ток само на фазовия и нулевия на защиния Няма ток той не грее,затова във таблицата се гледа за два проводника не три!!!Анадъмну

ПП.Аз не се излагам, твойте проекти си ги остави за себе си не ми ги показвай!
Ако си ми един проектант и да ми кажеш че трябва да си купя 16mm2 проводник че да си сложа 63А предпазител в таблото,ще те изхвърлям като мръсно коте ще те изхвърлям!
Ники274 - специалист
Прави както си знаеш,такива специалисти като теб , не веднъж съм ходил да им бърша гъзовете.....осрани,осрани.... Ама добре е повече като теб да има,че хората после да знаят какво да търсят за другия път.

Ето виж какво става големи ми разбирачо,като някой умник като теб е сложил тънки кабелчета(предполагам е гледал твоята таблица)
Ако не схващаш какво има на снимката.Това е електромерно табло.

Прикачен файл

444.jpg

Прикачен файл

333.jpg
333.jpg (114.3 KиБ) Видяна 4026 пъти

Прикачен файл

222.jpg
222.jpg (110.35 KиБ) Видяна 4026 пъти

Прикачен файл

111.jpg
111.jpg (104.86 KиБ) Видяна 4026 пъти
vvventsi - специалист
И какво общо има изгорялото табло с табличката?. Ти май не проумяваш за какво ти говоря, при три проводна инсталация, фаза, нула и защитна нула L,N,PE. само по двата проводника L и N тече ток по PE проводника не тече ток!,когато тече тое когато някой уред му е избила фаза по корпуса и ще тече само докато изключи предпазителя за 0.2с, само двата проводника L и N.фазата и работната нула ще греят третия PE проводник няма да тече ток през него и няма да грее!, затова се гледа табличката за два проводника а не за три!!!
c5pro - специалист
vvventsi написа:
И какво общо има изгорялото табло с табличката?. Ти май не проумяваш за какво ти говоря, при три проводна инсталация, фаза, нула и защитна нула L,N,PE. само по двата проводника L и N тече ток по PE проводника не тече ток!,когато тече тое когато някой уред му е избила фаза по корпуса и ще тече само докато изключи предпазителя за 0.2с, само двата проводника L и N.фазата и работната нула ще греят третия PE проводник няма да тече ток през него и няма да грее!, затова се гледа табличката за два проводника а не за три!!!

Така описано от теб третия проводник става нагревател,не само ще грее ами ще се запали без да ти изключи предпазителя.
vvventsi - специалист
Допустими продължителни токове за проводници, шнурове и кабели с каучукова или пластмасова изолация...Чл. 57. (1) При определяне на броя на полаганите проводници в една тръба неутралният проводник в четирипроводните системи за трифазен ток и защитните и заземяващите проводници не се отчитат!!!
sts - специалист
root666 "очевадно" е че строителят е спестил:една ДТЗ тип ID-AC 2P 25A/0.03A, една комбинирана ДТЗ тип DPN N Vigi 20A/0.03A за защита на бойлер и един главен предпазител.Затова без да си специалист ти прави впечет-ление.Теб те интересува в твоя апартамент да идва трипроводна линия а останалите елементи -междинно и електромерно табло не те интересуват.Проектанта си е свършил работата.Ако се поставят ДТЗ трябва се разделят N и PE проводниците.На входа на ДТЗ се свърза обща нула а след ДТЗ нулите на защитаваните токови кръгове не се свързват с обща нула и земя РЕ схeмaТN-C-S.Фазовите проводници не са проблем за свъзване и не ги коментирам.Ако имате малки деца ДТЗ са необходими за да няма "опушени" ръце.Децата ми имат опит. Експеримен-тирал съм с 2х10.0мм2 късо съединение през комбинирана ДТЗ 63А .Ефекта е страхотен няма дъга и част от оголения меден проводник беше като отрязан с клещи.Изключане на ДТЗ 7 милисекунди при измерване от фирма..
Тук ще отговоря на Ники274 и на vvventsi :
Ники274 ТАБЛИЦАТА е вярна препечтка от руски сайтове но вече не е актуална за проектирането.
vvventsi е прав че цитира Наредбата 3.
За всички които се интересуват Наредбата 3 /09.06.2004 г./ за устройството на електрическите уредби и електропроводните линии е основополагаща и всички електропроектанти я спазват.
Това тъбло е супер отрязано ... Заземление няма , това си е чисто зануление на контактите , няма главен предпазител ,ужасно слаби предпазители ,но моя съвет е да не го пипаш,защото за да се поправи такова табло трябва да се проверят всички табла след ГРТ-о ,защото и да разделиш нулата е земята най- много са си прецакаш занулението на контактите ... Затова го оставяй и се надявай да не създава проблеми ,но за мен при по голямо натоварване ,ще падат предпазителите например от печката... Успех
PCL82 - майстор
Карам наред нещата, които още не са коментирани:
1. Би трябвало нулата и земята да са свързани заедно в ГРТ, от там нататък обединяването им не е редно.
2. Нулата и земята на мостовите проводници са усукани и свързани под общ контакт-също нередно. Дори и на обща шина трябва да са под отделни винтове. Или под един винт само земи, а под друг винт само нули.

3.
vvventsi написа:

ПП.Аз не се излагам, твойте проекти си ги остави за себе си не ми ги показвай!
Ако си ми един проектант и да ми кажеш че трябва да си купя 16mm2 проводник че да си сложа 63А предпазител в таблото,ще те изхвърлям като мръсно коте ще те изхвърлям!
Да точно за 63А са нужни 10 или 16мм2 мед, естествено при голяма дължина и повече.

Не се бъркай, че по панелките е с 6мм2 и на стопяемите предпазители пише 63А. Електромерите са им обаче за 40А. Значи, че предпазителят трябва да е 35А, което точно пасва на тези 6мм2. 63А е максималната вложка, която може да поеме предпазителят, но тези 6мм2 са силно претоварени тогава.

4. За предпазителите от 32А просто няма да коментирам.
vvventsi - специалист
PCL82 написа:
Да точно за 63А са нужни 10 или 16мм2 мед, естествено при голяма дължина и повече.

Не се бъркай, че по панелките е с 6мм2 и на стопяемите предпазители пише 63А. Електромерите са им обаче за 40А. Значи, че предпазителят трябва да е 35А, което точно пасва на тези 6мм2. 63А е максималната вложка, която може да поеме предпазителят, но тези 6мм2 са силно претоварени тогава.
Не знам дали си разбрал за какво спорехме, Ники казва че когато се проектира трипроводна инсталация съответно L,N и PE трябва да се гледа табличната за три проводника положени в една тръба или един трижилен проводник положен в тръба,аз казвам че трябва да се гледа таблицата за два проводника положени в тръба или един двужилен проводник положен в тръба,ще уточня защо ,защото при фаза,работна нула и защитна нула(земя),само по двата проводника ще тече ток ,фазата и работната нула,само те ще греят,по защитния проводник няма да тече ток,той няма да излъчва топлина,затова трябва да се гледа таблицата за два проводника или един двужилен проводник положен в тръба. А това цитат от наредба номер 3:

Чл. 57. (1) При определяне на броя на полаганите проводници в една тръба неутралният проводник в четирипроводните системи за трифазен ток и защитните и заземяващите проводници не се отчитат!!!
sts - специалист
PCL82 като гледам снимката мисля че таблото е в апартамент ново строителство и затова не коментирам че не са разделени нула и защитен проводник още от ГРТ.Мисля че строителя поне това трябва да е направил точно съгласно проекта.За жилищни сгради при изпълнение или проектиране поставям следните АП:
главен АП - 50А;63А според обща мощност,вид отопление,квадратура над 100 м2 и др.специфични условия
осветление - 6А
общи консуматори - 16А
мощни консуматори - 20А
климатик - 10А
обща ДТЗ -25А
комбинирана ДТЗ 20А за бойлер
при повече консуматори може да има и втора обща ДТЗ
Няма да коментирам АП 32А.

Тема "Нула и земя накъсо?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: