Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Е тогава си купи ключ за бойлер с индикация си го монтирай в ПКОМ кутия/кутия за за открита инсталация/
Изображение
Трябва ми за открита инсталация - върху фаянса да го хвана.
NeoBoss - специалист
@hidrazin тука говориме за ключове не за шалтери. Пък и ключовете коитио си дал са със обозначение I и О които ида ги завъртиш няма да ти правят впечатление. За вкъщи смятам че положението е друго. Много по лесно е като спре тока да сравниш дали са ти включени ключовете като ги сравниш със незадържащия ключ на стълбите. Пък и апартамента в който съм израстнал всички ключове се сеткат като ги натиснеш надолу. Можеби именно със цел детето да може да подскочи и да плесне ключа зада светне лампата и да не ходи на тъмно. Или можеби със последни сили както викате свличайки се да светнеш лампата зада видиш на земята изпуснатите хапчета.

@hakama
пробвай да махнеш самата движеща на ключа, леко с тънка отверчица отстрани.. пък може ида се покаже как да се завърти
fikata - майстор
NeoBoss
Считам,че темата за логиката на положението на ключа на осветлението би трябвало да следва положението на палеца/ръкохватката/ на автоматичния или механичния прекъсвач.
Другото- кой при какви условия и положения на ключа е израсъл от дете са вариации на темата.
Моето поколение, а и преди и след него някои сме израстнали като деца, когато ключовете не бяха с палчета, а с врътки - въртиш наляво,въртиш надясно или само в една посока за да светне или изгасне. :-D Това не ни е било проблем -коя е правилната посока да въртиш ключа. :idea:
KingLin - майстор
Аз пък никой не видях да спомене нещо за волтовата дъга при изгасяне на лампата. Ако помислите малко в тази посока може би ще се съгласите с хидразина и обясненията му за гравитацията.
PCL82 - майстор
При шалтерите/лостовите прекъсвачи е ясно-нагоре е включено, надолу е изключено.

При ключовете с плоча в дома положението е точно наопаки. Те нямат лост/палец а само плоча. Обикновено са на такава височина, че като се посегне към тях ръката първо се вдига и при спускането й надолу се включва ключа. Така паленето на лампата в тъмното е по машинално движение, отколкото гасенето й на светло.

Естествено за уреди, който не бива да бъдат включени по невнимание този принцип може да е опасен, но техните ключове са светещи и нулата им е маркирана. Също пружините им са по силни и включването изисква повече сила. Ако е на лицевата страна изключено е когато нулата е хлътнала. Ако е на горния кант, изключено е когато я виждате.
hidrazin - майстор
За мен лично е противоестествено положение включено да е надолу. Поразрових тук-там и се оказа че май няма единен стандарт за това. През 2004г със стандарт IEEE 1621 са се опитали да вкарат някакъв ред.
http://energy.lbl.gov/controls/overview ... re0903.pdf
Предполагам почти всички са виждали този символ но едва ли някой си е задал въпроса какво означава? Погледнете си лаптопите и ще го видите. :)
Прикачен файл:
!BgvvJGgBmk~$(KGrHqEOKi8Er)VJ4-,FBLGh+9qNQw~~_35.JPG
!BgvvJGgBmk~$(KGrHqEOKi8Er)VJ4-,FBLGh+9qNQw~~_35.JPG (62.76 KиБ) Видяна 3354 пъти
Ами това са символите 1 (единица) което е символ за включени и 0 (нула) което е символ за изключено. Двата символа са наложени един върху друг и както се вижда единицата е отгоре.
А сега и най-силния ми аргумент. :lol: Като видите този ключ няма как да не се съгласите че включено е нагоре а изключено надолу. :prayer:
Прикачен файл:
off-switch.jpg
off-switch.jpg (16.03 KиБ) Видяна 3354 пъти
Общо взето за мен въпроса е решен. Всякакви от рода : "да не събира прах", "ами то у нас е така" ... или пък че Шнайдер ги правят така на китайските си ключове са несериозни.
А към PCL82 - всяко включване е опасно. :) Независимо дали става дума за ламба, трафомашина, двигатели на самолет или каквото там се сетиш. За мен винаги усилието за включване трябва да е по-голямо от това за изключване.
Ако има различни стандарти човек лесно се бърка. Вдигаш си бушона пък си сваляш ключа? Няма да ти е удобно ако си включваш захранването на компа нагоре пък лампата в стаята надолу? Ето едно Фортронско захранване:

Изображение

За мен е все едно да си усилвам музиката от усилвателя наляво, обратно на часовниковата стрелка. :weedman:
:partyman:
todortv - майстор
PCL82 написа:
При шалтерите/лостовите прекъсвачи е ясно-нагоре е включено, надолу е изключено.

При ключовете с плоча в дома положението е точно наопаки. Те нямат лост/палец а само плоча. Обикновено са на такава височина, че като се посегне към тях ръката първо се вдига и при спускането й надолу се включва ключа. Така паленето на лампата в тъмното е по машинално движение, отколкото гасенето й на светло.
:supz: :partyman:
Така и аз съм свикнал и така ги монтирам,
Кракра - напреднал
hidrazin написа:
За мен лично е противоестествено положение включено да е надолу. Поразрових тук-там и се оказа че май няма единен стандарт за това. През 2004г със стандарт IEEE 1621 са се опитали да вкарат някакъв ред.
Предполагам почти всички са виждали този символ но едва ли някой си е задал въпроса какво означава? Погледнете си лаптопите и ще го видите. :)
Прикачен файл:
!BgvvJGgBmk~$(KGrHqEOKi8Er)VJ4-,FBLGh+9qNQw~~_35.JPG
Ами това са символите 1 (единица) което е символ за включени и 0 (нула) което е символ за изключено. Двата символа са наложени един върху друг и както се вижда единицата е отгоре.
според мене това е символ на бутон(push buton)-нещо което работи с натиск

А сега и най-силния ми аргумент. :lol: Като видите този ключ няма как да не се съгласите че включено е нагоре а изключено надолу. :prayer:
Прикачен файл:
off-switch.jpg
Общо взето за мен въпроса е решен. Всякакви от рода : "да не събира прах", "ами то у нас е така" ... или пък че Шнайдер ги правят така на китайските си ключове са несериозни.
Това ми изглежда на заяждане :sad: ,ама няма производител спазващ евро стандартите при които положение вкл. да е по твоя начин.
А освен това съм споменал и най-лесния начин за обръщане-използване на девиатор(two way switch),вместо обикновен ключ(one way).захранване на сом и L2 вместо на L1
А към PCL82 - всяко включване е опасно. :) Независимо дали става дума за ламба, трафомашина, двигатели на самолет или каквото там се сетиш. За мен винаги усилието за включване трябва да е по-голямо от това за изключване.
Това е наполовина вярно-не е еднакво опасно вкл. на ламба и трафомашина.Нищо не споменаваш и колко често се вкл. трафо(веднъж месечно) и ламба(няколко пъти на денонощие)
Ако има различни стандарти човек лесно се бърка. Вдигаш си бушона пък си сваляш ключа? Няма да ти е удобно ако си включваш захранването на компа нагоре пък лампата в стаята надолу?
Пак да спомена за честотата на необходимост от опериране. Ето едно Фортронско захранване:

Изображение

За мен е все едно да си усилвам музиката от усилвателя наляво, обратно на часовниковата стрелка. :weedman:
Поздрави:Кракра
ivanovbg - майстор
Мале, в какво приключение ме впуснахте.... :?

Тъй като всички ключове в къщи съм ги монтирал аз без всякакво замисляне за посоката, я обиколих цялата за да проверя как съм ги сложил. Та съвсем инстинктивно съм ги сложил всички да се включват надолу.

Затова внучката без проблем пали лампите навсякъде, а като я накарам да я изгаси казва че е малка. На 3 години е и като подскочи ги стига за да светнат, но гасенето... Така ще ги оставя!
hidrazin - майстор
Кракра написа:
hidrazin написа:

според мене това е символ на бутон(push buton)-нещо което работи с натиск
Да но го дадох за онагледяване кое къде е. По-скоро трябваше да дам това:

Изображение

Това ми изглежда на заяждане :sad: ,ама няма производител спазващ евро стандартите при които положение вкл. да е по твоя начин.
Заяждане с кого? Като говориш за евро стандарти е редно да цитираш кой точно и къде е написано. Давай да ги видим.
А освен това съм споменал и най-лесния начин за обръщане-използване на девиатор(two way switch),вместо обикновен ключ(one way).захранване на сом и L2 вместо на L1
Съгласен. Ако не може да се обръща лайсната или конструктивно е така и това е добър вариант.
Това е наполовина вярно-не е еднакво опасно вкл. на ламба и трафомашина.Нищо не споменаваш и колко често се вкл. трафо(веднъж месечно) и ламба(няколко пъти на денонощие)
Вярно - наполовина е вярно. Трафото се включва много рядко и доста по-безопасно, от квалифициран персонал и една камара защити и съответните документи (наряд) или разпореждане. Не че има значение - трафомашините ги комутирам с мишката.
Ламбата по няколко пъти на ден от неквалифициран персонал и когато женати влезе в стаята може машинално да светне ламбата докато сменяш крушката и си бръкнал във фасонката да оправиш пъпката.
:)
Ако има различни стандарти човек лесно се бърка. Вдигаш си бушона пък си сваляш ключа? Няма да ти е удобно ако си включваш захранването на компа нагоре пък лампата в стаята надолу?
Пак да спомена за честотата на необходимост от опериране.
И какво значение има честотата на опериране?
Поздрави:Кракра
Поздрави! И ще чакам европейските стандарти. Може и други ако намериш.

Изображение

Тема "Връзване на ключ за лампа - проблем (постепенно светване)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: