Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
plamen6703 - майстор
Трябва ти рейка за кабели https://www.home-max.bg/sonda-ol90062-olan-10m/ има различни дължини. :partyman:
nautilus33 - майстор
След като съм издърпал кабела и гофрето е празно ли се вкарва тази сонда? Да разбирам ли, че по моя начин с въже или парче мека тел няма да стане?
plamen6703 - майстор
Не знам колко кабела имаш в гофрето, но ако е празно е още по-добре, вкарваш рейката да премине през гофрето, връзваш кабела и го изтегляш. По принцип с такава рейка изтеглям кабели между етажите при монтаж на домофонни уредби и проблеми с изтеглянето няма. :partyman:
nautilus33 - майстор
Само един е. Като го извадя, гофрето ще остане празно. Само ме притесняват двете чупки, които правят прав ъгъл.
iliya_i - майстор
пет сеп 27, 2019 5:50 pmnautilus33 написа:
След като съм издърпал кабела и гофрето е празно ли се вкарва тази сонда?
След като имаш кабел в гофрето, който ще вадиш, връзваш сондата за единия край на кабела и теглиш от другия. Така не рискуваш сондата да заседни някъде по ъглите. Увиваш краищата на връзката кабел -сонда с изолирбанд, за да не засяда прехода в гофрите по ъглите. Може и да теглиш кабел с кабел, но ще е по трудно.
Намери още един човек - единият тегли, а другия бута от другата страна.
nikolov333 - майстор
Ако в гофрето ще се бута кабел в бъдеще е добре да го вържеш за този, който ще изваждаш, но връзката трябва да е "в една равнина" и овита с тиксо за не задира.. В това гофре ф16 с прави ъгли на завоите кабела сигурно предварително е бил вкаран в него, та след изваждането не знам дали ще мине същия размер "без бой"пак там.. най-добре го остави в гофрето, и помисли за някой "хитър"вариант..
zz_stefanov - майстор
Дърпал съм със старите кабели новите и всичко ми вървеше добре докато почти накрая не можах да взема един завой, скъса ми се снадката и ми се наложи да разкрия тръбата в ъглите за да си прекарам кабела. Беше мазилка и не представляваше проблем.
Всякакви изненади са възможни, трябва да усетиш подвижноста на кабела. :)
iliya_i - майстор
3м СВТ 2х1,5 e с външен диаметър около 9 мм. А и 3 метра не са много. Все ще мине. Но не прави грешката да го вкарваш в празна тръба.
plamen6703 - майстор
пет сеп 27, 2019 6:17 pmnautilus33 написа:
Само един е. Като го извадя, гофрето ще остане празно. Само ме притесняват двете чупки, които правят прав ъгъл.
Купувай рейката и не се притеснявай, не трябва да разчиташ на сила, а да изтеглиш кабела с чалъм "напред-назад" докато мине през чупката. Видя ли единият край на рейката как изглежда, минава навсякъде, а след него и кабела :wink: ! :partyman:
nautilus33 - майстор
Няма как да къртя, ако се стигне до там. Гофрето е зазидан, по-скоро бетониран в една колона, и после минава през бетонови блокчета. Като го вкарвах нямаше проблеми, вървеше си екстра, но понеже бързах и нямах полиетиленова тръба да го вкопая в земята, го оставих отвън. Другият вариант е да го прекъсна малко преди да влезе в гофрета, да вкарам едната час, която ше вкопавам, в тръбата, и после да свържа двете парчета чрез усукване и после отгоре с изолирбанд. Като последен вариант май ще е сондата, която предложи Пламен, защото макар и не много скъпа, ще се използва само за това и после така ще си стой. Макар, че то други варианти май няма.

Тема "Теглене на кабели в гофрета, но САМ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: