• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 23
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
brum - майстор
Дросела/индуктора в тая схема е само за шум. На изхода не ти дреме какво има - прав ток или 300 волта правоъгълен сигнал на 20-30 килохерца.

300 волта при 20 ома при 50% duty cycle са 2.25 киловата
212 волта прав ток при 20 ома пак са 2.25 киловата

Единствното важно е чрез товара на изхода да поддържа правилното напрежение на входа. И с тоя хардуер и правилен софтуер точно това ще стане - чист МППТ контролер за бойлер си е. Щото с тия кондензатори поддържаш 300 волта с малка пулсация на входа. И тия 300 волта случайно са Vmpp-то на панелите.

Толкова за принципа на работа на туй.

А за защитите при пробив - ми кажи де. Щото съм го мислил туй навремето и нажедно решение не намерих. Полупроводник - изгаря. Crowbar също не става, щото няма от къде да дойде достатъчно ток, че да изгори/изключи бушона.
hidrazin - майстор
нед окт 01, 2023 12:27 ambrum написа:
Дросела/индуктора в тая схема е само за шум.
Не ми губи времето с ... гУпости! Просто запомни едно - там вътре НЯМА никакъв МРРТ контролер.
:partyman:
P.S. Ай ся върви на сайта им ЦЪЪЪК и ми намери обхвата на така наречения МРРТ контролер.
Нали се сещаш че всеки уважаваш себе си МРРТ контролер има обхват от ...V до ...V
brum - майстор
Не, не всеки има. Ама отказвам да обяснявам на хора дето не искат да помислят, а карат по инерция от това дето са чели по сайтовете.
hidrazin - майстор
нед окт 01, 2023 8:47 pmbrum написа:
... отказвам да обяснявам ...
Това че оказваш няма никакво значение защото просто ... не можеш да го обясниш.
(пак започвам да се хиля като се сетя че индуктивността била за филтриране на смушения... :-D )
Че и сам си таковаш на метеното:
чет сеп 28, 2023 6:28 pmbrum написа:
Ако има големи кондензатори на входа и приличен по размер индуктор значи е такъв.
Демек - сам си противоречиш само и само да не те фанат че си се издънил. Да ама не.
Обикновено в такива случи се казва - "Извинявам се. Заблудил съм се." и в това няма нищо срамно.
P.S. Относно образование от четенето по сайтове - за себе си ли говориш?
Щото средното ми е електротехника (техникум 4-годишен) а висшето с електроника.
Та ШИМ-овете съм ги учил ноооо... тогава по понятни причини нямаше MPPT.
А кога е било това "тогава" ? Ами по това време за усилватели клас D (работещи на ШИМ принцип) бяхме само чели по книги и списания.
И до пускането на пазара на първия аудио усилвател клас D в интегрално изпълнение оставаха още едно 10-тина години. :lol:
brum - майстор
нед окт 01, 2023 9:29 pmhidrazin написа:
чет сеп 28, 2023 6:28 pmbrum написа:
Ако има големи кондензатори на входа и приличен по размер индуктор значи е такъв.
Демек - сам си противоречиш само и само да не те фанат че си се издънил. Да ама не.
Туй дето съм писал е вярно. Не знам обаче къде видя да съм писал, че ако няма индуктор не е МППТ. Обяснил съм как работи на теория. Ще поддържа напрежението на панелите близко до Vmpp-то им или точно каквото е дефиницията на МППТ контролера - да товари така панелите, че да вади максималното възможно от тях.

Шопа може да каже, дали тая джаджа държи напрежението на панелите близко до Vmpp–то сутрин и по обед. Другото е безпредметен спор.

Може и да греша за точно този контролер. Теоретичният подход дето съм споделил обаче е правилен.
DMN - майстор
Аз МРРТ контролера го разбирам така:
За моментни стойности на входа - 30V и 10А - 300 вата.
На изхода да може да извади например - 15V и 18А - 270 вата(нали има някакви загуби в контролера).
Само че това само със ШИМ и без някакъв индуктор не знам как става :? .
А това, че се поддържа някакво високо напрежение на панела нищо не говори, дайте да видим какво става и с тока.
hidrazin - майстор
Я па още чакам отговор на това:
нед окт 01, 2023 10:15 amhidrazin написа:
Ай ся върви на сайта им ЦЪЪЪК и ми намери обхвата на така наречения МРРТ контролер.
Нали се сещаш че всеки уважаваш себе си МРРТ контролер има обхват от ...V до ...V
А дано ама надали.
Да вземаш да помолиш Шоп-а да махне/изключи 1-2 панела от ония 6 броя...
И да видим какво ще запази - напрежение или среден пръст. :-D
ivanovbg - майстор
Доста изчетох за мппт контролерите. Панелите винаги дават почти едно и също напрежение но при намаляване на слънцето им пада тока. Ако почне да пада напрежението тока не се вдига. Тоест при 100% слънце панела дава 30В и 10А, а при 50% сила на слънцето в леко облачно време пак дава 30В, но вече 5А ток. При постоянен товар от 3 ома на нагревателя при 100% слънце е ок, но при облачно мощността която може да се вземе от панела е 150вата, но ако съпротивлението е 3ома при 5А напрежението на панела ще падне на 15В и де факто нагревателя ще грее с 45вата. Ако се сложи нагревател 6 ома, то тогава той ще грее с 150вата.

Целта на контролера е да поддържа напрежението на панелите да не пада с много, а да се консумира максималния ток който те могат да отдадат. Тоест имитират променливо съпротивление на нагревателя. Това няма как да се постигне без дросел и само с кондензатори. Контролера преобразува по голямото входящо напрежение в по голям ток. Това може да се постигне с импулсен преобразувател и трябва някой от елементите да дефазира тока спрямо напрежението. Защото иначе допълнителната мощност ще се освободи не в нагревателя, а в управляващите транзистори. Единствените елементи които правят това са кондензатори и индуктивност, но само ако са заедно. Поотделно няма как да се ползват защото действат противоположно. По просто казано, няма как да се направи импулсно захранване без дросел.
brum - майстор
нед окт 01, 2023 10:21 pmhidrazin написа:
Да вземаш да помолиш Шоп-а да махне/изключи 1-2 панела от ония 6 броя...
Очаквам да се види сутрин 2 ампера при напрежение близко до Vmpp, по обед 9 ампера при същото. Защо да изключва панели не разбрах?
нед окт 01, 2023 10:05 pmDMN написа:
Само че това само със ШИМ и без някакъв индуктор не знам как става :? .
А това, че се поддържа някакво високо напрежение на панела нищо не говори, дайте да видим какво става и с тока.
С ШИМа модулира изходната мощност. Панелите имат максимална мощност която могат да дадата и тя се мени според слънцето. Със ШИМ-а модулира товара така, че да черпи максималната мощност която панелите могат да осигурят. Без индуктор на изхода нямаш постоянно напрежение, а правоъгълен сигнал с напрежение равно на входното. При 300 волта входно ще имаш 300 волта пулсации на изхода без индуктор. С индуктор ще имаш далеч по-малки.

При бойлер като товар индуктора единствено ще подтисне шумовте породени от голямата амплитуда на изхода. Когато обаче на изхода ти трябва постоянно напрежеие (примерно ако зареждаш батерия) ти трябва и индуктор, и кондензатори за да докараш напрежение с малки пулсации. Реално използваш топологията близка до тази за PWM контролерите за зареждане на батерии. Но не мериш напрежението на изхода, а мериш напрежението на входа и имаш MPPT контрол върху него.

И сега с правоъгълният сигнал на изхдоа при 300 волта входно и 30 ома товар. При 100% запълване имаш 3000 вата на час. При 50% запълване имаш 1500 вата на час, защото товара работи през 50% от времето. Реално модулираш товара така, че да поддържаш входното напрежение близко до Vmpp–то. И кондензаторите на входа са точно за да не пада напрежеинето - панелите през цялото време вадят 300 волта защото толкова има в кондензаторите (с малки пулсации на тия 300 волта). Ако напрежението в кондензаторите падне на 200 волта си избягал далеч от Vmpp-то на панелите и вече вадят с около 1/3 по-малка от максималната мощност.
ivanovbg - майстор
Не са ти верни сметките Бруме. Кондензаторите дефазират тока спрямо напрежението на 180градуса и активната"отопляваща" мощност пада. За да я превърнеш в активна цялата е нужен дросела който я дефазира на още 180 и вече няма да имаш реактивна съставка. Тъй като няма идеални дросели и кондензатори няма как да се дефазират сумарно на 360 и да се изгуби цялата реактивна съставка. Затова и ефективността на мппт контролера е от 10 - 30%

В този ред на мисли най чисто си е а превключване на нагреватели. Да не говорим, че максимален ток имаш само в 10% от времето на работа на панела. Не успявам да намеря графика на произведена енергия на слънчев панел в зависимост от ъгъла на падане на слънчевите лъчи. Тогава може би в зависимост от височината на слънцето може да се подберат такива стойности на съпротивление на нагревателя при който панела ще работи 80% от времето в режим на мппт макар и не с максимално използване, но сумарно да се получи по голям приход на енергия за деня отколкото със скъп контролер
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 23

Тема "Нужен ли е МППТ контролер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: