• 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 54
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.

От какво зависи сечението на кабелите?

87%
От мощността на консуматора (двигател, печка, бойлер и т.н).
255
13%
От защитата (предпазител или автоматичен прекъсвач).
38

Общо гласове: 293

hidrazin - майстор
+1 =D>
Двигател 120 киловата, закачен към шините на траф 1 мегават с кабел 50 квадрата и дължина 20м има ударен ток на късо
съединение около 23кА и то без да отчитаме контактните съпротивления. Иначе пада наполовина.
Същото би се получило в един блок с десет семейства и заявена мощност от по 12kW на семейство ако дружно и синхронно
направят късо в таблата си и трафа е залепен за блока. :shock:
:partyman:
Junak - майстор
Мдаа, на някои хора понятието "Импеданс на контур “фаза - защитен проводник“" се губии...
hidrazin - майстор
Дано аз да не съм този, дето е загубил импеданса че ще трябва да го плащам. :wink:
Между другото ще имам едно питане на лични.
:partyman:
pavelari - майстор
Понеже много станахте професорите, само като пример давам поредната инсталация, която ремонтирам. Правена е отврачански майстори и има проблем св осветителната инасталация.. ето така за пример. автоматичния прекъсвач, който е 10А, 6КА, С е изключил над 10 пъти късото съединение и то поне 5 опита е направил собстеника на обекта да го вдигне "под късо". След оглед и измерване се оказа пробив на кабел с рапиден винт в профил за гиспкартон.
При сечение над 2.5 квадрата и такова късо съединение няколко пъти съм изхвърлял предпазители заради заваряване и заради отказ от мигновено сработване, при което пада следващия прекъсвач по веригата. В случая прекъсвача все още е читав, защото инсталацията е правена с 1.5 кв.мм и е дълга над 20 метра.
АЗ не гледам много филми, защото почти денонощно съм по аварии а с изграждане на инсталации не се занимавам, щото ми е скучно начинание.
Много разбирате от импеданси даже виждам - а гледали ли сте късо на осцилоскоп - няма как да го видите. Задавате ли си въпроса защо прекъсвачите издържат 6КА или 10КА?
Тоя с 23-те КА - я кажи как ги измери и къде ги видя. За колко време? Ти разбираш ли от токове на късо??
Слагането на дебели КАБЕЛИ СКАПВА АВТОМАТИЕ ПРИ КЪСО!!! Не ми вярвайте ако искате.
Май си губя времето в този форум...
fox_vt - майстор
И какво предлагаш всички линии по инсталациите да са със 1,5 кв и по малък че да пазим АП при късо ли?Интересна теория а кво прайм ако отидеш на окъсила готварска печка със мощност 4,5кв и о чудо кабела и е 2 пъти по дебел.А ако проточния ми 7кв даде на късо при 6 квадрата то сигурно ще "завари" всички АП чак до АЕЦ козлодуй :? Дан ме чува торбалан да се плаши :-D Таа за менте АП всяко късо може да е последно.
todortv - майстор
pavelari написа:
...АЗ не гледам много филми, защото почти денонощно съм по аварии а с изграждане на инсталации не се занимавам, щото ми е скучно начинание....

...Слагането на дебели КАБЕЛИ СКАПВА АВТОМАТИЕ ПРИ КЪСО!!! Не ми вярвайте ако искате.
Май си губя времето в този форум...
:rolleyes:
pavelari - майстор
Колега фокс - ще ви наричам лисанчо, много сте праволинеен. Аз какво казвам а вие какво си мечтаете. Да не кандидатствате за работа в АЕЦ Белене все на АЕЦ ви избива... Имаше един колега дето без клеми Ваго не се мерка на обект - абе изобщо... лудница.
Я а те питам - Готварсата печка да не ти е под таблото? Като е 4.5 киловата ще я захраниш с 4 квадрата - макар, че жена ти /ако имаш такава/ едва ли готви повече от 1 час. т.е. може да се сложи и 2.5 кв.мм.
Кой питаше дали има контакти до таблото - на три метра -има и то в хиляди жилища - за прахосмукачки, автомат за лъскане на чепици, контакт за удължител на вън и т.н. ама за някои тесноскроени /с тесен опит/ такива екстри само във филмите има.
ХИДРАЗИН-Е я кажи какво значи импеданса за късото съединение, че много ми е интересно. Аз знам, че тока на късо е активен - в "първите стотни" от късото. Нали като говорим за заземители казваме ОМОВЕ а като говорим за измерване на защитен проводник-фаза става дума за импеданс..само жокер.
pavelari - майстор
А и специално за лисан - ти виждал ли си прекъсвач с устойчивост 25, 36 или 50КА - те не се слагат само в АЕЦ Козлодуй а в табла като ГРТ и МРТ - т.е. според теб а не според мен - ако в едно табло има такъв автомат, то се допуска до това табло да има електроцентрала... И много те бива в лакардиите а според мен имаш много ограничени и посредствени разбирания за професията и науката електротехника! Не учи хората - учи себе си.

Прикачен файл

11.jpg
Junak - майстор
pavelari, дай малко по-спокойни да бъдем в коментарите и най вече в определенията/това за навъдилите се професори/.

Аз споменах за понятието "Импеданс на контур “фаза - защитен проводник“.
И това беше по повод на:
pavelari написа:
Ако един контакт е на около 3 метра от таблото се получава нещо такова:
Дължина на линията 3 м х 2 пр. = 6 м
Съпротивление ( 0.018 х 6 )/4 кв.мм = 0.027 Ом
Ток на късо 220/0.027 = 8148A ~ 8KA
Извинявай, но ако продължаваш да поддържаш този метод за изчисляване тока на късо съединение, много хора ще трябва да си тръгнем от този форум.

Смятам, че сме тука, за да си помагаме, а може и да научим нещо ново.
Но не и да толерираме откровено глупави, а понякога и опасни постове.
Доста време се въздържах да пиша и да взимам отношение, но електротехниката понякога е опасна наука.
Особено, когато човек няма необходимата подготовка и опит и се опитва да обяснява поучително и назидателно.

И да допълня в типично твой стил:"АЗ не гледам много филми, защото почти денонощно съм по аварии а с изграждане на инсталации не се занимавам, щото ми е скучно начинание."

А аз проверявам проектирането, изпълнението и извършените ремонти - и давам оценка.

P.S. Еййй, в последното изречение "аз" трябваше да бъде с главни букви :)
pavelari - майстор
Греша ли като казвам, че преоразмеряването на кабели води до рискове??? Пак да те питам - като имаш такава добра подготовка!!
По въпроса за толерирането - аз или ти започна да се ЕБАВА пръв???
Май се имаш за много начетен - ама вие с проектирането не е като да сте държали клещите!! Всичко зависи от нас когато правим монтажа - и по-точно ремонта. Така направените изчисления - в духа на идеята ми са презапасителни а не в посока авария - ако можеш да разбереш какво казвам. По-добре от теб знам колко е опасна електротехниката. И то не пред закона а пред едни по-особени клиенти, каквито ти едва ли имаш..

ПП: Запазваш си правото да отговориш на някои от въпросите, коитио отправих към останалите! Може да се окаже, че знаеш малко повече.
  • 1
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 54

Тема "От какво зависи сечението на кабелите?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: