• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rulom - модератор
За частна къща е едно, ще си работиш само ти, ама за обществен обект е недопустимо :wink: и не ме притеснява бушона, а това, че на короната може да се навие цялото трасе на кабела, или както стана на ресторанта.... имаше и трифазни кабели пуснати, а това вече е опасно за дупчещия :|
sasooooooooo - "специалист"
Знам, че закона го разрешава. Затова при такива обстоятелства се ползват детектори.
torbalan - Дървен философ
rulom, в строителството съм любител... работя в АЕЦ Козлодуй, а там дори кабела на климатика не ми дават да си удължа... има си хора за тая работа :-)
moimoimoi - майстор
цялата работа е до организация
като има предварителен проект за ел.,вик,вентилация и др,няма проблеми

на едно заведение/обществена кухня/ пуснахме кабелите,сложи се ВиК ,налепиха се плочките и ....дойдоха да слагат вентилация-естествено всичко се разби и наново :lol: , а въздуховодите бяха доста големи
torbalan - Дървен философ
това ми е един от най-големите проблеми - работя без проект...
Virtuozo - специалист
moimoimoi написа:
цялата работа е до организация
като има предварителен проект за ел.,вик,вентилация и др,няма проблеми

на едно заведение/обществена кухня/ пуснахме кабелите,сложи се ВиК ,налепиха се плочките и ....дойдоха да слагат вентилация-естествено всичко се разби и наново :lol: , а въздуховодите бяха доста големи
Moimoimoi-ако беше следил темата изкъсо щеше да знаеш че на твоята инсталация и плочки мамата и е разкатал наш rulom :-D
vk - специалист
Закупих един каналокопач/каналокопател (hollow chisel)- на снимката по-долу;
обаче не знам как се ползва, дрелката има ли такава функция - само да вибрира без да се върти патронника. Може би по-новите машини с SDS патронник
виждал съм направени гладки канали с такова нещо.
Някой да сподели опит ?
Изображение
цените на тези неща са от 18лв - 25 лв - до 50 лв
sasooooooooo - "специалист"
Това е за перфоратор и се ползва на биене. Обаче има по-добри от тези, като разликата е, че от двете страни има нещо като уши, които не позволяват да задълбава в стената /особенно за итонг/. Приятна работа :-D
stanimir62 - специалист
Ако още не си го почнал като чета вече година е темата.Мога да ти кажа един трик ако имаш възможност разбира се.Пуснги в гофрирана тръба по пода възможно най тънката за кабела, за 5 контакта един кабел които влиза и излиза в контактите спаралелиниса, а пъвия и послебния са подвързани на един предпазител така имаш двустрано захранване и ако има нещо по линията ,ще остане само дефектиралия.Това се казва рингово захранване и можеш с по малко сечение на кабела да захраниш по голяма мощност.А отностно осветлението стига с тия тавани помисли за аплици те също вървят от доло.Бил съм в 17 държави \не като турист\ и там го използват това.На пода е най-малко вероятно да забиеш пирон или д.р.Товае моят съвет.
ArturDent - Почти Безобиден
Кабелака се пуска по стените, не заради това някой да не го удари, като кове пирон, а за да се пазва правилото да е НАД водата.
И по улиците се прави така.

П.П. Авторът на темата, демек аз, вече си е направил ел. инсталацията...
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Как се копаят канали за ел.инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: