Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
rettere - специалист
hidrazin написа:
Аха, ама и електромера ми няма да се сеща да върти.Само когато аз си реша да му пусна от моята нула.
:stock2:
това е интелигентния начин за крхххне на ток , само как ще прекъснеш нулата /уж случайно/ преди таблото - не знам.
valqk - специалист
При мен имаше към 40волта като меря плочки-душ. Сещате се как не исках да се къпя въобще. :-D
Бих си кол-земя и го вързах към нулата - много малка промяна...
Разлика между 0 от стълба и моята земя беше към 20-30 волта.
Заземих си бойлера (и всички тръби), както си се полага - земята към земя, нулата - само на нагревателя и О ЧУДО - не бие ток. Номера беше да се сетя, че някой по навик е вързал земя и нула в бойлера и от там ми идва проблема (за съжаление обаче, инсталацията е дву-проводна и пусках кабел отвън).
До тук добре, но в един момент ми изчезна нулата - съвсем. Е, няколко дни карах на земя вместо нула (говорим за кол, забит около метър и половина в земята). Напрежението беше към 140волта с консуматори към 5кв.
Идват тези от енергото и ми обясняват как било по-добре да си зануля бойлера, защото можел да ме убие тока, ако избие нагревателя... след като ми прекъсна нулата от стълба.
Мислех да си бия и нула, но на метър ми излиза скала и ще е доста зор. Иначе, имам приятел, който има уред за мерене на заземяване и нула и каза, че за 3 ома се биели 3 кола по 3 метра в земята и то където е по-влажна. :-) Ако е по-сухичко надолу се бият още, докато покрие изискванията там, които има.
п.п. При мен напрежението варира 245-110волта :)
Средно е около 170-180. :vom:
nikivd - специалист
какво означава "земя и нула на бойлера" ?? Че бойлера е едновременно занулен и заземен ? Ако е така какво пречи това?
baretata_7_62 - специалист
Валяк ти си луд бе бати :) Кви са тези напрежения които даваш, под всякаква критика си значи, кво заземяване кво зануляване, ти нямаш нула, кво енерго бе кви са тия? Къде се намира това? Проблема ти не е за пренебрегване! Иначе евала за заземяването.
valqk - специалист
@nikivd - Значи, че на бойлера корпуса му беше вързан към нулата, а аз вързвах и земята към корпуса (логично - заземяване). Понеже пада на напрежение е голям и разлика между земята и нулата оставаше дори с вързано заземяване то все още биеше ток (макар и по-малко). За да спре да бие ток, трябваше да разкача нулата от корпуса и на корпуса да си остане само земята. По този начин няма напрежение между плочките и водата и вече не бие ток.

@baretata_7_62 - Емииии, не под всякаква критика, ами това не е ток направо, ама няма друг - за съжаление.
Наслагал съм стабилизатори, които не смогват като падне под 160волта (сравнително рядко, но се случва).
По едно време бях вързал каскадно два и при 110 волта мрежово напрежение докарвах 220 ( :? ) :idea:
Намира се на 20км от софия въпросното село...
След няколко седмици ще им пусна автоматично да пуска мейли с оплакване на мейла на гадовете, а като станат няколко хиляди оплаквания за под 180 волта, ще събера подписка от още 10тина съседа и ще проверя за варианти да ги осъдим с групов иск и да ги накараме да оправят проблема (с нов трансформатор или смяна на линията - не ме интересува как, да го оправят). Дано стане! Ако има някой с опит в такава разправия - ще съм много благодарен, ако сподели пинизи :) :supz:
Вместо забиване на колци във земята, възможно ли е вместо това да се потопят във кладенец и да свършат същата работа?
VLADO66 - майстор
Ако му сипеш няколко чувала със сол ще стане :-D
fikata - майстор
Вместо забиване на колци във земята, възможно ли е вместо това да се потопят във кладенец и да свършат същата работа?
По добре е в септичната яма и да ги препикаваш всеки ден по няколко пъти. :-D
bigdragon - майстор
fikata написа:
По добре е в септичната яма и да ги препикаваш всеки ден по няколко пъти. :-D
Само че когато пикаеш, гаси тока :party:
Добре а тогава, в мазата ако поразкъртя понеже е по дълбоко и влажно дали ще е по добре от колкото на двора близо до електромера и таблото?

Тема "Относно заземяване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: