hidrazin написа:Аха, ама и електромера ми няма да се сеща да върти.Само когато аз си реша да му пусна от моята нула.това е интелигентния начин за крхххне на ток , само как ще прекъснеш нулата /уж случайно/ преди таблото - не знам.

Бих си кол-земя и го вързах към нулата - много малка промяна...
Разлика между 0 от стълба и моята земя беше към 20-30 волта.
Заземих си бойлера (и всички тръби), както си се полага - земята към земя, нулата - само на нагревателя и О ЧУДО - не бие ток. Номера беше да се сетя, че някой по навик е вързал земя и нула в бойлера и от там ми идва проблема (за съжаление обаче, инсталацията е дву-проводна и пусках кабел отвън).
До тук добре, но в един момент ми изчезна нулата - съвсем. Е, няколко дни карах на земя вместо нула (говорим за кол, забит около метър и половина в земята). Напрежението беше към 140волта с консуматори към 5кв.
Идват тези от енергото и ми обясняват как било по-добре да си зануля бойлера, защото можел да ме убие тока, ако избие нагревателя... след като ми прекъсна нулата от стълба.
Мислех да си бия и нула, но на метър ми излиза скала и ще е доста зор. Иначе, имам приятел, който има уред за мерене на заземяване и нула и каза, че за 3 ома се биели 3 кола по 3 метра в земята и то където е по-влажна.

п.п. При мен напрежението варира 245-110волта

Средно е около 170-180.