• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
stanimir62 - специалист
А бе отворко зощо свалят всичката въздушна мрежа в земята.
blv - специалист
stanimir62 написа:
:-D Защото по закон до 5 години си длъжен да си вкараш кабеляка под земята, но той пак не се слага под водопровода. Идеята за двустранно захранване е от 50 години на миналия век и е тотално отхвърлена, от гледна точка безопасност. За гофрираните тръби съм 50/50, т.е. където го позволява, вкъщи половината инсталация е по пода, ПВА в гофрирана тръба (Магистрали) , но 1. Аз съм в къща и над мен няма никои 2. Никъде не пресичам водопровод и не минавам през мокри помещения. Тръбите ги сложих с цел след 10години като се променят обстоятелствата да мога да подменя всичко което ми е нужно.
valentin112 - специалист
Гофрирани тръби, положени под земята не съм отравял, но гофрирани тръби в окачен таван /положени преди 3-4 години/ се трошат по-лесно от солетки...а по същността на темата за каналите има такива машинки:http://www.proshop.bg/rw/items/066MKT03 ... g1250.html
ArturDent - Почти Безобиден
stanimir62 написа:
Защото там имаш две възможности само въздушно и в земята, стени няма. А въздушното вече е забранено и имаш само една възможност.
Както ти писа колегата - пак се слагат НАД водопровода, когато няма възможност да са на другата страна на улицата.
colyo - специалист
Здравейте колеги.И аз в момента строя и ме е яд ако има някаква хитринка, да не я ползвам. Напазарих си от метро каналокопач с 2 диска за 24 лв и започнах да си правя каналите. В един момент ми смениха работното време и се наложи да си извикам майстор за инсталацията иначе щях да се забавя още една година. Момчето продължи с ма шинката, но се оказа че стените са прилично криви и няма смисъл. Въпреки това ми попадна интересен накрайник за дрелка и си го взех но после май мазачите ми го лепнаха. Представляваше количкас 4 колеленца с отвор за шийката на дрелката под ъгъл, така че бургията да стърчи малко под колелцата. По този начин като бутаме дрелката с колелцата по стената, бургията прави канал. За по-бързо рязане смених бургията с високопродуктивен фрезер(подобен на бургия но и с надлъжни канали), направо летеше . Лично на мен не ми свърши работа, но предполагам, че ще има заинтересовани.
valentin112 - специалист
Лично на мен не ми свърши работа, но предполагам, че ще има заинтересовани.[/quote]
Пусни линк, за да стане по-ясно.
colyo - специалист
Както казах по-горе "нещото" изчезна , а нямам никаква идея как се нарича.Взех го от магазин "За 1 лев" и струваше 3 лв. По спомен го нарисувах и прилагам картинка.

Прикачен файл

Document.jpg
Document.jpg (47.23 KиБ) Видяна 5254 пъти
fox_vt - майстор
Еее колега ти да не си художник бре как я исписал тая дрелка :? иначе устройството си го бива и със подходящо свредло ще е супер за тези които имат само дрелка.Ама става само за мазилка май :wink:
colyo - специалист
И на мен ми е много интересно как се казва това чудо. Как ли не го търсих в гугъла и не ми излезе. Споделям мнението ти че е по удачно за мазилка, макар , че с твърдосплавен фрезер направо летеше по тухлите. Настройвах го по дебелината на тухлата и правеше много прилични канали. Просто се оказа......язък за барута, стената беше прилично крива и мазилката горе стана 6 см.
.
nautilus33 - майстор
Здравейте,
предстой ми подмяна на старата ел. инсталация с нова, и съм твърдо решен сам да си копая каналите, и да викна ел. техник само да окабели. Не намирам обаче инфо в нета или книги как става това, т.е. на каква височина от пода и откъде точно е добре да минат каналите за новата инсталация. Не намирам и сходни теми във форума.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Как се копаят канали за ел.инсталация?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: