• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
gogo7777 - майстор
Не отговори на конкретния въпрос :-D . При запояване нямаш разрушение на цялоста на медния проводник. За цинка и халумина в контакт с бакъра мога да ти напиша цяла дисертация, ама дали ще схванеш не знам. И като тръгна с теорията я ми кажи как механичната връзка карбоване (пресоване) на едножилни проводници ти се струва по-надеждна и проводима от пак механичното усукване (студена спойка при изтегляне) :?: Тоя бай Иван дори и махмурлия ще направи по-добра ЕЛЕКТРИЧЕСКА (електрохимическа) връзка от тебе и цялата нормативна бумащина дето налагаш като пример и мода. След време на самата връзка като окисли ще получиш ДИОД (с малко пробивно напрежение), а това в каква посока ще е обърнат зависи от матеряля на муфата или клемата. При запояване това явление го няма, в най-лошия случай ще се получи РЕЗИСТОР с мноооооого малко съпротивление.
drastar - специалист
Кики написа:
И сега ! много ми е чудно какво ще стори германския колега ако няма в джоба или куфарчето пружинни клеми а пък вече се е качил на вишката и заголил жиците да ги връзва? а сега да помислим какво ще стори в същата ситуация българския му колега. Сложна задача нали. А пък ти нали не си мислиш че тези клеми дето си ги видял в Германия ще отговарят по качество на внесените в България, може но ако се обединят с нас и чак 10 год след това. Лично аз тази връзка бих я запоил и мисля че ще е поне 100 пъти по-надеждна, за изолация изобщо няма да споменавам че има сто варианта най-малко.
Германският колега не ходи на работа с ръцете в джоба. Миниван или ван е задължитилно за един уважаващ себе си и работата си електротехник.
Дайте снимки бре хора, как работите , как сте положили кабелити , кутиите............, ползвам клими ваго и подобни виче 7 години и не съм имал проблеми, за същото време при нови инсталации не съм монтирал нито една разклонштелна кутия. От ключ в ключ или контакт в контакт, това е най доброто решение според мен, показвал съм вече контактите, ключовете и кутиите за тях. Малко по скъпи са, но без разклонителната кутия и работота по нея и в нея цената се изравнява, но предимството е, че не виждаш грозните кутии по стената, риска от лоша връзка изчезва, винаги можеш да отвориш контокт или ключ и да провериш връзките, а не да търсиш зазклонителни кут. сред 3 пласта тапети, боя или мазилка.
Рано или късно и Бг ще започнете да работите така, но явно трябва още време
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Не отговори на конкретния въпрос :-D . При запояване нямаш разрушение на цялоста на медния проводник. За цинка и халумина в контакт с бакъра мога да ти напиша цяла дисертация, ама дали ще схванеш не знам. И като тръгна с теорията я ми кажи как механичната връзка карбоване (пресоване) на едножилни проводници ти се струва по-надеждна и проводима от пак механичното усукване (студена спойка при изтегляне) :?: Тоя бай Иван дори и махмурлия ще направи по-добра ЕЛЕКТРИЧЕСКА (електрохимическа) връзка от тебе и цялата нормативна бумащина дето налагаш като пример и мода. След време на самата връзка като окисли ще получиш ДИОД (с малко пробивно напрежение), а това в каква посока ще е обърнат зависи от матеряля на муфата или клемата. При запояване това явление го няма, в най-лошия случай ще се получи РЕЗИСТОР с мноооооого малко съпротивление.
Какъв ти е точно въпроса? Конкретизирай го и като не знаеш все някой ще се намери да ти отговори.
При запояване имаш нарушаване целостта на медния проводник - част от него се разтваря в припоя - справка медните човки за поялници и "изяждането" им от припоя.
Дисертациите си ги дръж за спомен. А дали ще ги схвана е отделен въпрос. Въпроса е ти колко добре си ги разбрал?
Не помня да съм писал за кербоване на едножилен проводник ама щом питаш... Искаш да ми кажеш че нещо кербовано с такова:
Изображение
е по-зле от един усукан кабел ??? :furz: А на бай Ивановци и други такива съм се нагледал достатъчно за 30 и кусур години. :)
За останалото - диодя и медния окис си прав. Само да не забравяме че говорим за електротехника а не за електроника и тоя диод отдавна ще е пробил. :-D
Това че някога някой е правил нещо по определен начин съвсем не означава че е най-правилния и не трябва да се върви напред.
:partyman:
Кики - специалист
Към drastar :
И дай и ти малко снимки де , да видим аджеба как и от къде прекарваш кабела като не ползваш разкл. кутий, сигурно на нивото на контактите обикаляш цялото помещение. Това го има в БГ от около 40 год само че кабела минава по пода и контактите не са много красиви и функционални.А иначе в обикновена конзолна кутия забрави че можеш да получиш качествен монтаж на контакт ако имаш в нея 6бр. едножилни проводника по 2.5кв. за многожилни се съгласих но това е в Европата а не тук. По заключителната част от твоя пост разбирам че работиш или са работил навън, ти ползваш пружинни клеми 7 год. ( те долу-горе от толкова се налагат на пазара) значи това е изпитателен срок който е сравним с 30 год. колкото е долу-горе масово наложения с усукване. Да поживеем да видим както казват братушките.
Последна промяна от Кики на пон сеп 02, 2013 11:55 am, променено общо 3 пъти.
gogo7777 - майстор
Какъв ти е точно въпроса? Конкретизирай го и като не знаеш все някой ще се намери да ти отговори.
Въпроса е този, на който се опита да отговориш с таблицата. То касае именно проводимоста :-D . Ето по-конкретно зададен.......какъв процес ще протече при механичен допир на мед с алуминий във относително влажна и затворена среда?
Естествено, че коментираме едножилни проводници то се подразбира от инсалацията и кутиите, където ще са тези връзки. :-D Като карбоваш на какво разчиташ. Нима ще отречеш отслабването (уморяването) на метала? Тук няма никакво значение каква сила ще приложиш при натиска. При усукването имаш ИЗТЕГЛЯНЕ и съответно ЗАКАЛЯВАНЕ на бакъра (предполагам знаеш за това). Много по-надеждно е от други механични връзки, когато няма възможност да се запоява. Такава връзка изолираш, замазваш и забравяш за нея :-D Така е според мен.
Аз ще си държа дисертацията, ако ти си държиш нормативите настрана от дискусията :-D Така ще стане добра и полезна тема. Човката на поялника се износва от флюсовете и киселините ползвани при запояването, защото се концентрират при гореща среда.

Това за диода го дадох само за размисъл и насока. Той обяснява най-просто защо се получава топлина при връзката независимо каква е тя. Само, че при усукването получаваш множество такива диоди разсейващи топлината. А когато "омоташ" само медни проводници се получават не диоди, а диаци (пускат в двете посоки образно казано). Пробиват естествено, но се генерират нови. При ползването на друг метал при връзката не гарантира, че тока няма да преминава и през него и неговото химично съединение (диод).....съответно и повече греене. Схващаш ли на къде клоня? Нямам дар слово да го обясня по-научно :-D

Така, че преди да ритнеш стълбата на бай Иван, се замисли. Естествено, че има напредък, но той не изключва произхода си....нали :-D Стил и опит. Има случаи, когато бих предпочел карбоването или клемата, но за в стената [-X
Кики - специалист
Вижда се че спора е безконечен, всеки си има виждане по въпроса (правилно за един, неправилно за друг) къде обосновано, къде не. Ясно е едно! колкото и да се джавкаме и да спорим всеки от нас ще продължи да го прави както сам го вижда и разбира, говоря за професионалистите а за хората поискали помощ във форума можем да посочим и двата варианта а те да разгледат темите и да си вадят изводи сами.
hidrazin - майстор
gogo7777 написа:
Въпроса е този, на който се опита да отговориш с таблицата. То касае именно проводимоста :-D . Ето по-конкретно зададен.......какъв процес ще протече при механичен допир на мед с алуминий във относително влажна и затворена среда?
Човката на поялника се износва от флюсовете и киселините ползвани при запояването, защото се концентрират при гореща среда.
Не виждам какво повече да ти отговарям за електрокорозията и относителен ред на металите спрямо стандартния водороден потенциал. Като те интересува си има книги и учебници по електрохимия. Не точно на мен тия. [-X :-D
Медната човка не се изяжда от киселините и флюсовете. Ами ако използваш само колофон или безкиселинен флюс не се ли изяжда? :) Работата на флюсовете е да премахнат окисния слой на споявания метал и на припоя. Някои флюсове и редуцират окиса до метал. При спояването част от медта преминава в припоя и се отнася с него. От това идва и "изяждането" на медната човка. Не ми се рови много ама ето първото дето ми попадна:
В сравнение със стандартни SnCu-сплави SN100C предизвиква по-малко разтваряне на мед, което намалява значително недопустимия спад в електро или топло-проводимостта. Малката разтворимост на медта позволява по-комплексен мениджмънт на процеса и намалява разхода наприпой.
Оригинала - тук. Все пак е нещо дето може да ти послужи за дисертацията.
http://www.smd-bg.com/lead-free-solder.html
Относно кербоването - ако се върнеш на първата страница ще видиш кой е предложил да се кербова кабел за домашна инсталация. Поне не съм аз де. :? Моите постове бяха основно за пружинните клеми.
А относно замазването в стената - нали знаеш че връзки не се замазват в стената? Нито кербовани, нито калайдисани, нито с клеми или други.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Ами ако използваш само колофон или безкиселинен флюс не се ли изяжда?
Износването на медната човка е само загуба на този окисен слой. Той пада сам на люспи след време. Не се разтваря бакъра в спойката. А и да има някакъва реакция то тя касае някакви микрони и спокойно може да се пренебрегне (няма да ти изтънее проводника като го запояваш). А за редукциата споменаваш припои и флюсове, които не са за запояване на кабели с поялник. Много разшири понятията :-D . За замазването, не допусках, че ще разбереш шляпната мистрия с вар върху кабелите...... :-D .
Както казаха по-нагоре всеки да си прави както иска връзките......
Не виждам какво повече да ти отговарям за електрокорозията и относителен ред на металите спрямо стандартния водороден потенциал. Като те интересува си има книги и учебници по електрохимия. Не точно на мен тия.
Само свържи електрохимията и простата връзка на проводниците.......На мене не ми е нужен отговор. Повече едва ли ще науча по тая ниша. Идеята ми беше теоретично да дам база за мислене относно дилемата усукване или другите методи за снаждане на кабеляци. Там веднага лъсват недостатъците на еди кои си връзки. Кой как ме разбира. Иначе ще ритате стълбите безпричинно.........а бай Иван кво е виновен :?:
drastar - специалист
Кики написа:
Към drastar :
И дай и ти малко снимки де , да видим аджеба как и от къде прекарваш кабела като не ползваш разкл. кутий, сигурно на нивото на контактите обикаляш цялото помещение. Това го има в БГ от около 40 год само че кабела минава по пода и контактите не са много красиви и функционални.А иначе в обикновена конзолна кутия забрави че можеш да получиш качествен монтаж на контакт ако имаш в нея 6бр. едножилни проводника по 2.5кв. за многожилни се съгласих но това е в Европата а не тук. По заключителната част от твоя пост разбирам че работиш или са работил навън, ти ползваш пружинни клеми 7 год. ( те долу-горе от толкова се налагат на пазара) значи това е изпитателен срок който е сравним с 30 год. колкото е долу-горе масово наложения с усукване. Да поживеем да видим както казват братушките.
Потърсиhttp://napravisam.bg/forum/viewtopic.php?f=11&t=41023 из форума ще намериш снимки които съм качвал, а и ти сам си си отговорил на въпроса, обикаляш по стените или над висящият таван(вече почти навсякъде се прави) или по пода.....решения много, но си трябва инструменти и то добри :-D
Тази снимка малко кофти, ама се разбира.

Прикачен файл

Capture.JPG
Capture.JPG (50.89 KиБ) Видяна 4340 пъти
Кики - специалист
И без снимката си представих какво правиш но, ако си от контакт в контакт и от първия до последния слизаш и се качваш от окачения таван и до съответния контакт и обратно до следващия представи си колко повече кабел изразходваш ( минус за български инвеститор ) второто важно нещо ако имаш един токов кръг с 6 контакта да речем в помещение 5 на 5 метра изчисли колко ще е общата дължина на кабела от първия до последния контакт и ако в последния контакт само включиш 3KW товар и става една, или за да компенсираш голямата дължина слагаш следващия по стандарт със сечение проводник ( пак минус за БГ ) . На нас в Бг много неща и новости са ни известни и познати но не са приложими всичките. Искаме да караме нови коли! да ама не, ходим и купуваме втора употреба (защо ли!) , искаме хубави пътища, да ама не ( защо ли), искаме да работим с качествени инструменти и материали! да ама не (защо ли!) . Тук почти винаги се търси компромисен вариант, важното е да е разумен и добре премерен особено като става дума за ток. А иначе старите и изпитани практики трудно се оспорват.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Удължаване на кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: